зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

24 Січня 2020
Нарада по статистичній звітності
23 січня в будинку професійних спілок України відбулася розширена нарада представників членських організацій Федерації профспілок України щодо удосконалення статистики травматизму на виробництві.

Федерацію профспілок України представляли виконуючий обов’язки заступника голови ФПУ Богдан Оверковський, а також працівники відповідних підрозділів апарату ФПУ. Від Профспілки працівників вугільної промисловості України в даній нараді взяли участь заступник голови Профспілки, головний технічний інспектор праці Профспілки Андрій Зимін та радник голови Профспілки Юрій Білуха. На дане засідання були також запрошені представники Державної служби статистики України, Фонду соціального страхування України, Держпраці, Мінекономіки, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.


Дана нарада проводилася у зв’язку зі скасуванням наказом Держстату з 1 січня 2020 року підготовки ним щорічної статистичної звітності про травматизм на виробництві,що було зроблено в односторонньому порядку без узгодження з профспілковою стороною та відсутністю інформації щодо здійснення подальшого державного статистичного спостереження у цій сфері.

Профспілки України глибоко стурбовані такою безпідставною відміною статистичної звітності з цих питань та відсутністю державного статистичного спостереження щодо виробничого травматизму і професійних захворювань, оскільки це негативно впливає на рівень виробничої безпеки, захист життя і здоров'я працюючих. Відсутність державного статистичного спостереження з даних питань ускладнює державне управління охороною праці, здійснення державного нагляду та громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці.

Завідувач відділом технічної інспекції праці Федерації профспілок України Тетяна Горюн поінформувала учасників засідання про те, що Спільним представницьким органом об'єднання профспілок було направлено відповідне звернення до Кабінету Міністрів України та Державної служби статистики стосовно порушення норм Конвенції МОП №160 про статистику праці та Закону України « Про охорону праці» у зв’язку зі скасування статистичного звіту про травматизм на виробництві за нормою №7–ТНВ без наявності громадського обговорення та погодження з профспілками. Це є прямим порушенням норм чинного законодавства та вищевказаної конвенції МОП, ратифікувавши яку ще у 1990 році Україна взяла на себе зобов’язання регулярно збирати, обробляти та публікувати основні статистичні дані щодо стану охорони праці.


У своєму виступі начальник відділу статистики Держстату України Надія Михайлюк поінформувала присутніх на нараді про причини скасування форми державного статистичного спостереження №7–ТНВ « Звіт про травматизм на виробництві» та повідомила, що в подальшому у відповідності до укладеної Держстатом угоди від 23 вересня 2019 року з Фондом соціального страхування України функції отримання необхідної інформації для проведення державного статистичного спостереження щодо травматизму на виробництві будуть покладені на дане відомство.

Сергій Таровік – начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України повідомив про існуючій нині порядок розслідування несчасних випадків на виробництві та наявну статистично-аналітичну базу у Фонді з травматизму на виробництві При цьому ним були викладені можливі подальші проблеми з виконанням покладених нині на ФСС нових функцій стосовно збору та надання Фондом інформації щодо травматизму на виробництві ( за показниками в обсязі №7–ТНВ).


Надалі представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віталій Легков доповів про існуючі проблеми виконання норм Конвенції МОП № 160 по збору , обробці та публікації даних щодо професійних захворювань в Україні.

В обговоренні зазначених питань взяли участь від Держпраці України Олег Гнатицький, Мінекономіки - Іван Поклонський, Держстату – Надія Михайлюк, а також представники членських організацій ФПУ, які висловили свої міркування з даного питання та запропонували відповідні пропозиції з подолання негативних явищ існуючих проблем.

Зокрема, представник Укрвуглепрофспілки Юрій Білуха у своєму виступі зазначив важливість збереження та подальшого удосконалення існуючої системи державного статистичного спостереження щодо травматизму на виробництві, на основі якої мають проводитися відповідні аналітичні дослідження та вживатися необхідні заходи на державному, урядовому та галузевому рівні з покращення стану справ з охорони праці та техніки безпеки на виробництві. Тому потрібне не скороспішна , а послідовна , обґрунтована, виважена і цілеспрямована подальша діяльність всіх державних органів разом з профспілками у цьому напрямку.


По завершенню обговорення керівник Департаменту охорони праці ФПУ Юрій Андрієвський підвів підсумки наради та згідно висловлених її учасниками пропозицій були прийняті відповідні стосовно здійснення послідовної організаційної діяльності органів державної влади та управління у тісній взаємодії з профспілками щодо подальшого удосконалення запропонованої системи статистичної звітності по травматизму на виробництві та подолання існуючих негараздів з усіх проблемних питань у цій сфері.


Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная