зробити стартовою додати в обране


Работа с молодежью

14 Березня 2019
Гендерна рівність — одна з цінностей профспілок
Саме так можна резюмувати семінар “Впровадження сучасних підходів із забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у діяльність профспілкових організацій”. Навчання проходило 12-13 березня в Чернігівському Навчально-методичному центрі профспілок. В даному заході прийняла участь голова Молодіжної ради Дружківського машинобудівного заводу Профспілки працівників вугільної промисловості України Юлія Борисова.

Відкрили представницький захід Григорій Осовий — голова Федерації профспілок України (ФПУ), Тетяна Ясько — голова Постійної комісії Ради ФПУ з питань рівності прав жінок і чоловіків, голова Всеукраїнської Профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, Василь Андреєв — голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

Привітали присутніх і господарі: Ігор Москаленко — голова Федерації профспілкових організацій (ФПО) Чернігівської області та Тетяна Осадча — директор підприємства «Навчально-методичний центр» ФПО Чернігівської області
Протягом семінару з учасниками працювала низка авторитетних тренерів і модераторів. Першою з них була Анна Андреєва — спеціаліст з політичних питань і кампаній Інтернаціоналу будівельників і деревообробників (BWI). У своєму виступі вона торкнулася конвенцій Міжнародної організації праці, які стосуються гендерної рівності у сфері праці та розширення економічних можливостей жінок, політики глобальних профспілок та міжнародних організацій щодо протидії гендерно обумовленому насиллю.

Що таке гендерно-чутливий підхід до організації робочого середовища? Якими є гендерні проблеми на робочому місці та чи існують практики їх вирішення? На ці питання шукав відповідь разом з присутніми Василь Андреєв.

Особливості циклу «робота-відпочинок» у жінок і чоловіків, ціна «домашньої праці». Це теми навчального блоку Світлани Задорожної, яка є кандидатом економічних наук, доцентом кафедри менеджменту та державної служби Чернігівського національного технологічного університету.

Презентував дослідження історичної ролі профспілок у боротьбі за рівноправність жінок та чоловіків Володимир Ковальчук — тренер та юрист Чернігівського Навчально-методичного центру профспілок, який був модератором більшості дискусій семінару. Також він висвітив питання гендерного оцінювання проектів рішень профспілкових органів та формування гендерно-збалансованого профспілкового бюджету.

Щодо роботи гендерних комісій профкомів та механізмів забезпечення рівності прав жінок і чоловіків у національному профспілковому русі виступила Тетяна Ясько.
Досвідом застосування гендерного аудиту підприємства в роботі профспілкових комітетів підприємств поділилася Людмила Сало — представниця Департаменту профспілкового руху та зв'язків з громадськими організаціями ФПУ.

Фінальним акордом заходу став виступ Марфи Скорик, директорки БО «БТ «Київський інститут гендерних досліджень». Вона презентувала методичні рекомендації щодо включення положень, що забезпечують рівні права та можливості жінок і чоловіків у трудових відносинах до колективних договорів.

Наприкінці семінару учасники і учасниці отримали заслужені сертифікати про закінчення навчання.


По матеріалам Чернігівського навчально- методичного центру.