зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Грудня 2021
Засідання Президії Торецького теркому: чи сплатять у грудні заробітну плату гірникам?
16 грудня відбулося підсумкове засідання Президії Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки. На початку засідання голова Торецького теркому Профспілки поінформував присутніх про засідання Президії Укрвуглепрофспілки, яке відбулося в режимі відео конференції за участі Міністра енергетики Германа Галущенка. На порядку денному було обговорено ситуацію, яка склалася з невиплатою заробітної плати та погашення наявних боргів з неї перед працівниками державних вугледобувних підприємств. На сьогоднішній день заборгованість із заробітної плати становить 1,8 млрд. грн., що в свою чергу викликає велику тривогу у керівництва шахтарської Профспілки.


Профспілковий лідер наголосив на те, що дії Укрвуглепрофспілки по вирішенню проблеми заборгованості гірникам мали результат,навесні бюджетні кошти у сумі понад 1,2 млр. грн., були перерозподілені шляхом наближення з IV кварталу кошторису на ближчий термін. Проте, на виплату заробітної плати за осінні місяці необхідно понад 2 млрд. грн., яких у бюджеті на вугільну галузь немає. Але завдяки численним зверненням та вимогам ППВПУ до владних структур знову було виділено додатково 1 млрд грн. у листопаді місяці 2021року.

Як зазначив Василь Петрович, у ДП "Торецьквугілля" на відміну від інших державних підприємств, заборгованості практично не було і тому з цих грошей ДП "Торецьквугіллю" було перераховано всього 36 млн. грн. У результаті гірникам було довиплачено заробітну плату за вересень, жовтень, листопад та частину податків, а непромислова група отримала зароблені кошти від реалізації вугільної продукції.

Щодо існуючої на сьогодні заборгованості Міністр наголосив наступне.
Зокрема, згідно домовленості, якої було досягнуто з керівництвом «Центренерго» перші 300 млн. грн. вже спрямовані на державні вугледобувні підприємства. Решта коштів із 700 млн грн, які були визначені для перерахування будуть надходити на підприємства протягом поточного тижня. Крім того, Герман Валерійович зазначив, що в грудні місяці поточного року на виплату заборгованості по заробітній платі працівникам державних вугледобувних підприємств буде перерозподілено ще близько 90 млн. грн. шляхом перерозподілу з інших бюджетних програм Міністерства за рахунок економії коштів.

В свою чергу, головою теркому було порушено питання щодо Державного бюджету-2022, згідно з яким у рази зменшено обсяги бюджетного фінансування вугільної галузі, ніж було передбачено розрахунками Міненерго, низьких тарифних ставок та посадових окладів працівників, Списків №1та № 2. На жаль, нічого позитивного з приводу порушених питань керівник профільного Міністерства пообіцяти не зміг.

Слід зазначити, що в день проведення засідання Президії теркому в м. Києві під стінами Верховної Ради проходила акція протесту гірників, які вимагали підтримки законопроекту, авторства народних депутатів України Вікторії Гриб, Михайла Бондара та ін., в якому передбачалося виділення ще 2,4 млрд. грн. для погашення поточних боргів перед гірникам. В акції також брала участь делегація Торецького теркому Профспілки. На жаль, цей законопроект було прийнято за основу, а це означає, що депутати розглянуть його в другому читанні лише у січні, тобто. додатково бюджетних грошей не буде!

З інформацією щодо питання порядку денного Президії виступила правовий інспектор праці Олена Купріянова. Вона повідомила, що за 2021 рік теркомом Профспілки було проведено 12 перевірок трудового законодавства, включаючи 5 контрольних перевірок у вересні щодо виконання раніше прийнятої Постанови Президії, де було зазначено порушення у сфері надання відпусток та правильності оформлення поточних документів відповідно до діючого законодавства. На шахтах та відокремлених підрозділах є позитивні зрушення у цьому напрямі, зокрема, були проведені засідання профкомів щодо усунення порушень за трудовим законодавством, на шахтах були розміщені скриньки для збору зауважень та пропозицій від членів профспілки, які на зараз- порожні.

Далі було зазначено, що в поточній роботі профспілкових комітетів до проведення перевірок теркома, не існує перешкод самостійно виявляти та розглядати питання порушення законодавства, наприклад, заборгованість з щорічних відпусток, а про проведення засідань профкомів з правових питань щомісяця надавати до теркому та надсилати рішення профспілки керівникам відокремлених підрозділів.
На жаль, фактично на двох шахтах комісії із трудових спорів припинили свою діяльність.

У ході проведених перевірок також виявлено випадки недотримання трудового законодавства при звільненні ст. 116, ст.149 КЗпП. Тому, можна сказати, що робота адміністрації та профспілкових органів щодо дотримання трудового законодавства у поточному році недостатня.

Ще одна проблема, яка вже не раз розглядається профспілкою на своїх засіданнях, - проблема заборгованості по щорічних відпустках. За результатами перевірки можна зробити висновок, що прогрес у цьому питанні є. Проте є ще нестандартні ситуації на шахті "Торецька", де є заборгованість з відпустки 266 днів, а у працівників шахти "Центральна" – 200, 220 календарних днів.

Крім цього, для дотримання положень Кодексу законів про працю профспілковою організацією була проведена робота правовою службою щодо законності усунення членів Профспілки від роботи без медичних документів про вакцинацію від Covid-19 або медичних протипоказань для щеплення. З цього питання було отримано відповідь ЦК Укрвуглепрофспілки,де передбачає необхідність наявності цих документів для роботи працівників вугільних підприємств. Вказано, що таке рішення може скасувати лише Уряд.

Щодо дотримання законодавства України та захисту прав членів Профспілки в судових органах, то нині на розгляді в адміністративних судах перебувають дві справи.Терком Профспілки продовжує працювати в питанні надання юридичної допомоги гірникам.

На засіданні Президії були також розглянуті питання щодо проведення колдоговірної кампанії наступного року та роботи теркому в 1-му півріччі 2022 року.


За матеріалами Торецького теркому Профспілки