зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Березня 2021
Боротьба за права шахтарів буде продовжена
До ЦК Профспілки продовжують надходити листи від територіальних і первинних профспілкових організацій стосовно вирішення нагальних питань по забезпеченню стабільної діяльності вугледобувних підприємств та належного соціального захисту працівників вугільної галузі.

Зокрема, Торецька территоріальна профспілкова організація порушує питання щодо списання заборгованості вугільних підприємств по ЄСВ, зарахування відповідного періоду в страховий стаж працівникам, відновлення норм ст.43 і 48 Гірничого Закону України щодо компенсації вартості комунальних послуг окремої категорії осіб, що мають не пічне опалення, а також надання побутового палива після ліквідації або консервації гірничого підприємства, надання права на зарахування пільгового страхового стажу за умови роботи 50 і більше відсотків робочого часу в підземних умовах, по збільшенню видатків на бюджетне фінансування вугільної галузі.

Слід зазначити, що на запити ЦК Уквуглепрофспілки з порушених питань отримані відповіді приналежних міністерств і відомств, в тому числі Міненерго України та Мінсоцполітики України, а саме з питань:

- Списання заборгованості підприємств з ЄСВ, перед Пенсійним фондом, страховими фондами.
Згідно письмової відповіді Міністерства енергетики України, з метою поліпшення стану розрахунків державних вугледобувних підприємств ним було розроблено та направлено на погодження до міністерств фінансів, економіки та соціальної політики проект Закону України «Про деякі питання заборгованості підприємств вугільної галузі з єдиного соціального внеску». Згідно цього проекту Закону було запропоновано облікувати період списання заборгованості як такий, за який сплачено єдиний внесок. Але цей законопроект не був погоджений з міністерствами фінансів, економіки та соціальної політики.
Списання окремим платникам заборгованості перед Пенсійним фондом, страховими фондами, на їхню думку, призведе до дефіциту коштів пенсійного фонду, фондів соціального страхування та порушення принципу рівноправності застрахованих осіб щодо отримання пенсійних виплат, матеріального забезпечення у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття та інших випадках.
Страхові внески є цільовим загальнообов’язковим платежем і підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Народними депутатами України були здійснені спроби відновити гарантії працівникам вугільної галузі у цьому напрямку. Проект закону «Про запровадження державних гарантій реалізації пенсійних прав застрахованими особами з числа працівників державних підприємств, які мають заборгованість зі сплати страхових внесків» № 8633 від 20.07.2018 р., внесений народним депутатом Семенухою Р.С., передбачав, що періоди, за які державне підприємство має заборгованість зі сплати страхових внесків обліковуються в Державному реєстрі як періоди, за які сплачено страхові внески в повному обсязі, був відкликаний 29.08.2020р. і знятий з розгляду.

Відповідно був знятий з розгляду проект постанови про прийняття за основу проекту Закону України «Про запровадження державних гарантій реалізації пенсійних прав застрахованими особами з числа працівників державних підприємств, які мають заборгованість зі сплати страхових внесків» № 633/П від 06.06.2019р.

Тому, нині відновлення порушених прав працівників вугільних підприємств відбувається в судовому порядку та за умови погашення заборгованості зі сплати ЄСВ вугільними підприємствами.

Крім того, у листі Міністерства соціальної політики України зазначено, що відповідно до діючого законодавства, підприємства зобов’язані відшкодовувати органам ПФУ витрати на доставку пільгових пенсій, в тому числі за минулі періоди роботи, до досягнення працівниками загальновстановленого пенсійного віку.

Міністерством соціальної політики поданий проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо накопичувальної професійної пенсійної системи» № 4408 від 20.11.2020 р., який передбачає заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, на сплату підвищеної ставки єдиного внеску за фактично працюючих працівників, зайнятих на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці. Наразі цей законопроект опрацьовується в комітеті.

- Повернення працівникам вугільної галузі соціальних гарантій, передбачених статтями 43 і 48 Гірничого Закону України.
У зв’язку зі змінами, внесеними в ст. 43 Гірничого Закону України, з 01.01.2015р. чинним законодавством не передбачена виплата компенсацій на оплату електроенергії, газу та центрального опалення працівникам (колишнім працівникам) гірничих підприємств. На цей час існує субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається органами соціального захисту населення.

Ст. 48 Гірничого Закону України передбачає, що після ліквідації або консервації гірничого підприємства також надається субсидія на придбання твердого палива або на оплату житлово-комунальних послуг у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Згідно отриманої відповіді Міністерства енергетики України, з метою відновлення прав та соціальних гарантій працівникам гірничих підприємств народними депутатами України Бондарем М., Васюником І., Лапіним І., Гузем І. був розроблений проект Закону «Про внесення змін до Гірничого Закону щодо поновлення деяких прав та соціальних гарантій працівників діючих гірничих підприємств та працівників підприємств, що ліквідуються або консервуються» №1634 від 25.12.2014 р. та № 1634/П від 17.03.2015 р. Проте, впродовж роботи Верховної Ради VIII скликання зазначений законопроект депутатами не розглядався.

Порушене питання також виносилося на розгляд Міжвідомчої робочої групи з формування заходів соціального захисту працівників вугільних підприємств, що ліквідуються, створеної при Міністерстві соціальної політики України, однак воно не знайшло підтримки з його боку.

- Внесення змін до постанови КМУ від 24.06.2016 р. № 461 стосовно відновлення права на пільгову пенсію для працівників вугільних підприємств, зайнятість яких в підземних умовах становить 50 і більше відсотків.

На запит ЦК Профспілки, за дорученням Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля від 28.08.2020 р. Міненерго України надіслало до Держслужби України з питань праці необхідні обґрунтування та пропозиції для врегулювання порушеного Профспілкою питання.

Державна служба України з питань праці опрацювала і підготувала пропозиції у відповідності до вимог пункту 10 «Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці», затвердженого постановою КМУ № 442 від 01.08.1992 р. і надіслала свої висновки для прийняття рішення до Мінсоцполітики України.

На лист Міненерго України від 04.11.2020 р. щодо прискорення розгляду наданих пропозицій, Мінсоцполітики України листом від 09.11.2020 р. повідомило про недоцільність внесення запропонованих змін до постанови.

Профспілка працівників вугільної промисловості України з обуренням сприйняла наведені в листах Мінсоцполітики аргументи щодо недоцільності повернення раніше існуючого особливого порядку та умов обчислення стажу для категорії осіб з особливою специфікою виконання обов’язків на підземних роботах, вважаючи його необґрунтованою перевагою для цієї категорії осіб. Профспілкові організації відзначають, що при цьому повністю ігноруються і не розглядаються неодноразово надані висновки Міністерства охорони здоров’я (останні від 21.09.2020 № 1/12/39180-20) та фахівців Інституту гігієни праці, які саме і є обгрунтуванням доцільності та необхідності внесення змін до Списків № 1 і № 2.

На вирішення даного питання Голова Уквуглепрофспілки В.Турманов на засіданні Антикризового енергетичного штабу, яке відбулося 23.02.2021 р., звернув увагу Прем'єр-міністра України Шмигаля Д.А. щодо необхідності провести окрему нараду з метою остаточного вирішення даного питання з залученням фахівців Профспілки. Проте,до теперішнього часу відповіді на дане питання Укрвуглепрофспілкою не отримано.

- Внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік щодо збільшення видатків для державних вугледобувних підприємств.

Законом України «Про Державний бюджет на 2021рік», який був прийнятий Верховною Радою, на вугільну галузь передбачено всього 4,5 млрд.грн., в т.ч. за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі», тобто на виплату заробітної плати – 3,1млрд.гривень.

На зустрічі с профспілками 17.03.2021р. В.о. Міністра енергетики України Ю. Вітренко повідомив, на зараз вирішується питання щодо наближення виплат з Державного бюджету, щоб шахтарі отримували зароблені гроші.

Питання збільшення видатків з Держбюджету України на вугільну галузь на сьогодні залишаються вкрай актуальними і потребують щільної уваги та рішучих дій профспілок.

Підводячи підсумки вищевикладеного, можна зробити висновок, що на сьогодні ці життєво важливі для вугільної галузі питання вирішуються вкрай недостатньо. Тому, Укрвуглепрофспілка, має й надалі здійснювати рішучі дії у цьому напрямку. З цією метою, організаційні ланки Профспілки, в тому числі Торецький терком Профспілки пропонують розробити стратегію дій Укрвуглепрофспілки по виконанню проблемних питань життєдіяльності вугільних підприємств і розглянути їх на засіданні Президії ЦК Профспілки. Необхідно також забезпечити роботу Робочої комісії, в першу чергу, розглянути питання відповідного підвищення працівникам вугільної галузі тарифних ставок і окладів.