зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

9 Березня 2021
Соціальне партнерство приносить результат
5 березня відбулася колдоговірна конференція Торецької територіальної організації Профспілки. У 180 пунктах колективного договору, укладеного між ДП "Торецьквугілля" і Торецькою територіальною організацією Профспілки працівників вугільної промисловості України , відображена вся функціональна життєдіяльність працівників відокремлених підрозділів держпідприємства. Кожен з пунктів містить в собі ту чи іншу сферу виробництва, охорони праці, побуту, відпочинку, фінансової забезпеченості, правового захисту і багато чого іншого з трудового процесу шахтарів.У, відображена вся функціональна життєдіяльність працівників відокремлених підрозділів держпідприємства. Кожен з пунктів містить в собі ту чи іншу сферу виробництва, охорони праці, побуту, відпочинку, фінансової забезпеченості, правового захисту і багато чого іншого з трудового процесу шахтарів.


Звітуючи по виконання колективного договору начальник відділу ВТООН Тетяни Васякіна відзначила, що з 180 пунктів частково не виконуються 7, котрі включають в себе ще наявну заборгованість по щорічним відпусткам, нерегулярність виплати заробітної плати через затримки з надходженням бюджетних коштів, не в повному обсязі придбання засобів індивідуального захисту (також у зв'язку з відсутністю фінансів). З цієї ж причини існує заборгованість в перерахуванні коштів профспілці на культмасову роботу, невидача молока за роботу у шкідливих умовах трудящим шахти "Торецька".

Всі основні пункти колдоговору, незважаючи на нестабільні і складні фінансові умови, практично виконуються, що говорить про налагоджену спільну роботу держпідприємства і теркому профспілки.

Один з двох підписантів колективного договору, генеральний директор ДП "Торецьквугілля" Володимир Юхименко, в своєму звіті перед делегатами конференції відразу поставив акценти на головних результатах виробничої діяльності, зазначивши наступне: "На жаль, і в поточному році нам не вдалося добитися стабільності у фінансовому забезпеченні нашого держпідприємства. Надходження бюджетних грошей на статтю собівартість було дуже нерегулярним, доводилося з боєм виривати ці гроші, щоб заплатити працівникам промислової групи заробітну плату. Непромисловій групі персоналу ми намагалися виплачувати зарплату на одному рівні з коштів, що надходять від реалізації вугілля.

І хоча основний показник - видобуток вугілля - в 2020 році не виконано, держпідприємством зроблено чимало для вирішення багатьох проблем, що стримують роботу вуглевидобувачів. Шахтами, спільно з ремонтно-механічним заводом, безперервно велися дії з підтримки локомотивного і вагонного парку, заміни зношеного рейкового шляху в основних гірничих виробках, для чого були придбані рейки в кількості 29,4 тонни, що дозволило оновити в цілому 1097 м. рейкового шляху.

Непогані результати показали прохідники: всього за 2020 рік пройдено 2318 п/м розкривних і підготовчих гірничих виробок при плані 2300 п/м, +18 м до плану, що склало 100,8%.

26 листопада прохідники шахти «Центральна» достроково завершили виконання річної програми проведення розкривних і підготовчих гірничих виробок, а 30 грудня завершив виконання річного завдання колектив прохідників держпідприємства. Прохідницькими бригадами в минулому році підготовлено дві лави: 82-910м п/х по шх. «Торецька»; №117-1146м. по ш. «Центральна» (відновлена після аварії), розпочато роботи з підготовки ще двох нових очисних вибоїв: №66-1146 м по ш. «Центральна» та 82-910м о/х по ш. «Торецька».

Постійної уваги і великих зусиль вимагає підтримання в робочому стані гірничо-шахтного та стаціонарного обладнання, загальна сума витрат на ці цілі склала 37,3 млн.грн.

На виконання «Комплексної програми підвищення стану охорони праці ...» за 12 місяців минулого року використано 17,7 млн. гривень власних коштів або 5,3% від фонду оплати праці за минулий рік (при нормі 3,0%), тобто ні копійки з бюджету на охорону праці виділено не було! У порівнянні з 2019 роком обсяг використаних власних коштів збільшився на 3,5 млн. грн.».

Стосовно головного пункту колективного договору- заробітній платі, генеральний директор зазначив наступне. У 2020 році ДП «Торецьквугілля» двічі підвищувало заробітну плату трудящим на рівень зростання прожиткового мінімуму для працездатного населення. Середньомісячна заробітна плата працівника склала за минулий рік 12266 грн. При цьому, слід зазначити, що на шахтах 85 забійників отримують до 20 тис. грн., а 5 осіб мають зарплату понад 50 тис. грн. У прохідників цифри нижче, але 32 прохідника заробляють від 16 до 20 тис. грн., а 8 осіб - від 30 до 40 тисяч.

Самим болючим питанням для ДП "Торецьквугілля" залишається питання оплати електроенергії. У 2020 році сума розрахунків за енергоспоживання склала 12,5 млн.грн. або 3,6% від загального надходження коштів реалізації і 3% від спожитої електроенергії (421,2 млн.грн.).

Голова теркому Профспілки Василь Щербань відзвітував про роботу профспілки щодо виконання своєї частини колдоговору і внесення змін, що поліпшують умови праці та відпочинку гірників. При цьому він поінформував про те, що в минулому році не проводилися колдоговірні конференції через пандемію коронавірусу, але разом з тим робоча група протягом року провела 6 засідань, розглядаючи життєво важливі питання, частина їх була внесена до колективного договору. Інші питання будуть пропоновані до розгляду на засіданні галузевої комісії.

Як і для керівництва держпідприємства, так і для Профспілки важливим фактором для стабільного режиму роботи є виділення бюджетних коштів. Терком профспілки в звітному періоді своїми діями чимало сприяв тому, щоб було додатково перераховано з держбюджету на вугільну галузь 1,4 млрд. грн.

На конференції голова теркому також поінформував про м'яко кажучи, незрозумілу позицію профільного міністерства під час здачі режиму роботи на січень: там зобов'язали ДП «Торецьквугілля» надати програму оптимізації структури заробітної плати, а саме: за що шахтарі отримують так звану "атошну" 20-відсоткову надбавку до зарплати. Відбулась відкрита розмова в міністерстві, під час якого було підтверджено право гірників Торецька на таку доплату.

Крім цього, в своєму звіті Василь Щербань акцентував увагу на тому, що зростає заробітна плата у забійників і прохідників, а середня заробітна плата у ГРОЗ зросла лише на ... 2%. Тому генеральний директор Володимир Юхименко запропонував, а профспілка підтримала внесення доповнення про збільшення премії ГРОЗ за виконання плану до 40% (було 25%), що дасть зростання в заробітній платі.

Терком профспілки вважає, що на сьогодні збільшення мінімальної заробітної плати до 6000 грн., а з 1 грудня до 6500 грн., привело до дискримінації співвідношень ряду професій ІТР і підземних робітників.

Тому на вимогу профспілки, з березня 2021 року розпочинає працювати комісія ЦК ППВПУ, Міністерства, НПГУ, роботодавців по внесенню змін і доповнень до Галузевої угоди для розгляду, в першу чергу, питань підвищення заробітної плати шахтарям.

Соціальне партнерство з роботодавцем на основі чинного колективного договору забезпечило отримання 1,9 млн.грн. відрахувань хозоргана на культурно-масову роботу, оздоровлення та спорт. Це знизило навантаження на профспілковий бюджет і дало можливість провести ряд заходів і програм: надати нужденним членам профспілки матеріальну допомогу, придбати для бази відпочинку басейн, для центральної міської лікарні кисневі концентратори, необхідний спортінвентар для шкіл, фінансово допомогли міської федерації гирьового спорту та футбольної федерації.

І на завершення голова теркому Василь Щербань озвучив завдання на поточний рік.
В обговоренні двох звітів взяли участь керівники підприємств Віктор Герт, Сергій Гулеватий, Анатолій Чернобаев, голови профкомів Віталій Чернишов і Микола Прудников.



Делегати конференції затвердили внесені зміни і доповнення до колективного договору, а роботу по його виконанню визнали задовільною. Генеральний директор ДП "Торецьквугілля" Володимир Юхименко та голова теркому профспілки Василь Щербань поставили свої підписи під внесеними змінами.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.