зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Лютого 2021
Торецький терком Профспілки відзвітував про виконану роботу і намітив завдання на майбутнє.
На минулому тижні Торецький терком Профспілки провів свій звітний Пленум.

Про проведену роботу у 2020 році звітував не тільки голова теркому,а і всі працівники апарату.


Відкриваючи пленум, Василь Щербань поділився інформацією про стан справ в ДП "Торецьквугілля". Зокрема, повідомив, що керівництвом держпідприємства була здана в профільному міністерстві програма роботи шахт в 2021 році, розрахована на виконання намічених виробничих показників. Великою проблемою для держпідприємства, залишається величезна заборгованість за спожиту електроенергію. Заборгованість з якої як складає вже більше 3-х мільярдів гривень. Щомісяця необхідно платити по 35 млн., а держпідприємству вдається розраховуватися лише від 1,5 до 5% від необхідної суми. При цьому є й інший борг, але тепер підприємство "Держвуглепостач" заборгувало « Торецьквугіллю» кошти за відвантажене вугілля в розмірі 108 млн. грн. З цього приводу теркомом Профспілки направлено лист на ім'я голови Укрвуглепрофспілки Віктора Турманова з проханням посприяти в у вирішенні даного питання.

З приводу звіту про виконану роботу за 2020 рік профспілковий лідер зазначив наступне.

Станом на 1 січня 2021 року на обліку в профорганізації складається 3401 член Профспілки, об'єднаних в 15 первинних організацій. На жаль, чисельність зменшилася на 223 члена через закриття шахт "Південна", "Північна" і профілакторію "Веселка". При цьому на допоміжних підприємствах охоплення членством становить практично 100%, а ось на шахтах ще не все гірники вступили в шахтарську Профспілку. Отже, головам профкомів є над чим працювати. Слід звернути увагу на доступність інформації про стан справ в Профспілці. Терком профспілки після всіх своїх заходів обов'язково інформує на своїй сторінці у Фейсбук, сайті ДП "Торецкуголь", сайті ЦК Профспілки.

Голова теркому висловив впевненість, що відсутність інформації про кроки профспілкової організації створює враження про її бездіяльності, що знижує мотивацію профспілкового членства, породжує вихід з Профспілки.

Василь Петрович зупинився також на роботі по контролю виконання власних рішень та рішень органів вищіх за рівнем.

Як одним з показників позитивних результатів роботи Профспілки Василь Щербань назвав заохочення профспілкового активу. За особистий внесок у підтримку дій Профспілки по захисту трудящих і активну роботу до професійних свят, ювілейних дат в звітному періоді було нагороджено 52 члена профспілки, з них: нагородами ЦК ПРУПУ - 29 чол., Нагрудним знаком «За заслуги в профспілці» - 7 осіб ; нагрудним знаком «Почесна відзнака» - 6 чол., грамотами ЦК - 13 чол., грамотами теркому - 23 людини.

Першочерговими завданнями на поточний рік Василь Щербань назвав сприяння вирішенню питань, пов'язаних з ситуацією у вугільній галузі в зв'язку з прийняттям КМУ «Концепції реформування вугільної галузі", внесення змін до Державного бюджету України на 2021 частині збільшення коштів на держпідтримку вугільних підприємств на собівартості готової товарної вугільної продукції, на капітальне будівництво і технічне переоснащення, часткову оплату спожитої електроенергії, на охорону праці та найголовніше, на своєчасну виплату заробітної плати; внесення змін до персоніфікованого обліку в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування щодо зарахування до страхового стажу усього періоду праці працівників, в протягом якого у нього були нараховані, але несплачені роботодавцем внески до Пенсійного фонду України (списання або реструктуризація і т.д.); вдосконалення механізму зарахування поточних платежів з ЄСВ до Пенсійного фонду України без заліку і х в рахунок недоїмки за минулі роки, а також пені і штрафів; повернення працівникам вугільної галузі соціальних гарантій, передбачених статтями 43 і 48 Гірничого закону України, які були скасовані з 01.01 2015 року та інші.

Про роботу з охорони праці допові Віктор Челюбєєв, технічний інспектор праці теркому Профспілки, який навівдані по кількості нещасних випадків на виробництві, які сталися в минулому році, зробив акцент на недостатню участь профкомів шахт в контролі за дотриманням правил безпеки, проведення медоглядів, відсутності активності і принциповості при підготовці до роботі підприємств в осінньо-зимовому періоді. Також технческім інспектором знову було піднято питання про відновлення діяльності громадських інспекторів, незважаючи на невтішну думку про них в шахтарських колективах.

Правовий інспектор праці Олена Купріянова в своєму звіті перерахувала свої дії з контролю за виконанням на підприємствах нормативних документів України, Кодексу законів про працю, порядком оформлення внутрішніх документів. За 2020 рік було проведено 7 перевірок на відокремлених підрозділах, виявлено 29 порушень трудового законодавства.

Володіючи широким спектром напрямків в сфері правової допомоги, теркомом профспілки, крім проведеного контролю за виконанням законодавства України, здійснювалася практична допомога для членів профспілки ДП «Торецьквугілля», шахти «Нова», ТДВ «АП« Шахта ім.Св.Матрони ».

Олена Купріянова також додала, що допомога теркому Профспілки для гірників з оформлення різних заяв, листів з урахуванням норм законодавства України, є одним із затребуваних напрямків діяльності правової служби теркому.

Про фінансовий стан територіальної організації ПРУПУ доповіла учасникам пленуму головний бухгалтер теркому Марина Емельянова. Вона поінформувала, що надана безоплатна матеріальна допомога Центральній міській лікарні для придбанні кисневих концентраторів на суму 404 тис.грн., міському відділу освіти -10 тис.грн., об'єднанню «Шахтар» для водопостачання ділянок-26 тис.грн., школам № 5, 10 в придбанні баскетбольних і волейбольних м'ячів на суму 14 тис грн; храмам на відновлення і будівництво - 20 тис.грн. та інше.

Через недофінансування галузі залишаються невирішеними багато соціально-економічні питання роботи профспілки. Утримання 2% -го додаткового відсотка профспілкових внесків дає можливість дільничним організаціям надавати значну матеріальну допомогу членам профспілки, проведення культурно-масових заходів, здешевлення путівок в оздоровчі центри, привітання з пам'ятними датами і проведиванія хворих. Хочеться відзначити роботу голів ш. «Центральна», де охоплення 2-го відсотка становить 77%, ш. «Торецька» - 12%, -РМЗ, УПТС, апарат теркому-100%.

Чи не перейшли, на жаль, на 2-й відсоток «Автобаза», УМТС, ДП «Торецкуголь» і ППО навчальних закладів. Тому головам цих профкомів має бути величезна роз'яснювальна робота по мотивації переходу на 2% відрахування профспілкових внесків.

На Пленумі виступили голови профкомів Віталій Чернишов, Вікторія Назаренко, Віталіна Народу, Микола Прудников. Роботу теркому Профспілки визнано задовільною.


За матеріалами Торецької територіальної організації Профспілки.