зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Грудня 2022
Президія ЦК Укрвуглепрофспілки розглянула виконання рішень IV Пленуму ЦК Профспілки
Сьогодні, 8 грудня відбулося чергове засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України. Згідно з порядком денним було розглянуто стан виконання Постанови IV Пленуму ЦК Профспілки від 14 вересня 2022 року «Про виклики часу та нагальні завдання Профспілки, її виборних органів. територіальних і первинних організацій щодо забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників в наявних умовах дійсності», а також інші питання щодо організаційної діяльності ЦК Профспілки, територіальних і первинних організацій. В роботі Президії взяли участь Міністр енергетики України Герман Галущенко, заступник голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко, голова Ради Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу Анатолій Татаринов, керівник підрозділу ТОВ «ДТЕК Енерго» по взаємодії з профспілками Олександр Туров та інші представники відповідних підрозділів Міненерго та ТОВ «ДТЕК Енерго».

В режимі «онлайн» в даному засіданні взяли участь О.Турчин, В.Подгорний, С.Юнак, С.Щабельна, В.Гордієнко, а також заступник голови Федерації профспілок України О.Шубін.

З першого питання порядку денного з інформацію виступив очільник Профспілки Андрій Зимін, який доповів про заходи, здійснені Укрвуглепрофспілкою по виконанню рішень Пленуму від 14 вересня поточного року. Профспілковий лідер зазначив, що завдяки взаємодії та співпраці профспілкових органів всіх рівнів (ЦК Профспілки, територіальні та первинні організації) з Кабінетом Міністрів України, Міністерством енергетики, ДТЕК Енерго, обласними держадміністраціями, іншими відомчими структурами та народними депутатами України і Федерацією профспілок України за звітний період вдалося вирішити ряд важливих питань. Зокрема:

Розроблені та прийняті відповідні нормативні акти щодо відновлення втрачених активів вугільних підприємств та в певній мірі стабілізувати їх виробничо-фінансову діяльність. Так, збільшені ціни на вугільну продукцію та введений до кінця поточного року режим покладання спеціальних обов’язків (ПСО).

За ініціативи Профспілки на засіданні Урядового Антикризового енергетичного штабу прийняте відповідне рішення стосовно бронювання працівників вугледобувних підприємств. За дефіциту шахтарських кадрів - це вкрай важливе питання для забезпечення сталої роботи галузі.

Важливим позитивним наслідком проведеної наразі профспілкової діяльності є відсутність практично на всіх підприємствах, незважаючи на негаразди воєнного лихоліття, фактів припинення або скасування в односторонньому порядку чинних колективних договорів. Більш того удосконалюються їх положення щодо посилення соціального захисту прав працівників.

Так, адміністрацією ТОВ «ДТЕК Енерго», за підсумками проведеної зустрічі з представниками первинних організацій Дніпропетровської територіальної організації Профспілки, у жовтні-листопаді цього року виплачена компенсація працівникам за житлово-комунальні послуги, задіяна Програма оздоровлення сімей загиблих та поранених працівників компанії. Урегульований порядок видачі побутового палива сім’ям військовослужбовців, а також розповсюджені визначені пільги за колективними договорами на сім’ї загиблих військовослужбовців з числа працівників підприємств та інше. Активізована діяльність спільної робочої групи щодо винайдення шляхів підвищення рівня заробітної плати працівникам в наявних умовах.

Здійснюється подальша поточна робота стосовно вирішення інших питань, відповідно до визначених напрямків на IV Пленумі ЦК Профспілки.

Проте, залишилися на цей час без вирішення ряд проблемних питань, що потребує подальших спільних зусиль Профспілки, Міненерго та роботодавців для їх розв’язання.

Головне питання стосується обсягів можливої виплати заробітної плати шахтарям до кінця цього року з відповідним погашенням заборгованості з неї. На цей час зарплатні борги в цілому по державним підприємствам за весь минулий період складають 828,9 млн. грн., а незабаром з урахуванням фонду оплати за листопад вони сягатимуть 1,2 млрд. грн. В тому числі, заборгованість поточного року становить 353 млн. гривень.

При цьому, слід зазначити, що по ДП «Львіввугілля» практично погашена заборгованість з виплати заробітної плати працівникам.

Тому, необхідно визначитися - які спільні дії будемо здійснювати, щоб увійти в Новий 2023 рік - не менш складніший за нинішній, з мінімальними показниками з невиплати шахтарям заробленої ними плати, особливо в таких вкрай складних умовах праці.

У своєму виступі профспілковий лідер акцентував увагу присутніх на тих питаннях, необхідність вирішення яких неодноразово порушувалась профспілковими органами, в тому числі:

Потребує остаточного вирішення питання стосовно внесення змін до Урядової постанови № 461 з метою повернення фахівцям скасованого права на пенсію на пільгових умовах.

Тож потрібно, активізувати роботу по розгляду та прийняття відповідними органами виконавчої влади рішення згідно напрацьованих Міненерго разом з Профспілкою пропозицій стосовно внесення змін до вищезазначеної постанови щодо встановлення відповідної категорії осіб за списками № 1 і № 2 зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків, які мають право на пільгову пенсію за віком.

Ініціювання невідкладного розгляду та прийняття відповідного законопроекту щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання вугілля та продуктів його збагачення на митній території України, а також розв’язання проблеми з розрахунками за цим податком, що пов’язане з адмініструванням його у відповідній системі електронного адміністрування.

Необхідність остаточного вирішення питання оплати праці та визначення в період воєнного стану джерел фінансування працівникам підприємств, які опинилися на тимчасово окупованій території, в оточенні (блокуванні) або в зоні бойових дій з метою підтримки життєдіяльності шахт.

Встановлення справедливого порядку обчислення страхового стажу, а також заробітку для призначення або перерахунку пенсій та інших страхових виплат за наявності заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, в тому числі і з урахуванням особливостей періоду воєнного стану, а також визначення права працівників на призначення пенсії при включенні до страхового стажу періодів, за які страхувальник не сплатив ЄСВ за час роботи на умовах трудового договору.

Необхідно також включення до відповідного законопроекту наданих пропозицій Профспілки стосовно усунення ускладнень з призначення та отримання пенсій особам, які знаходяться на тимчасово окупованій території, або в зоні бойових дій;

Вкрай важливим питанням, яке в значній мірі впливає на соціально-психологічний стан трудового колективу є підвищення тарифних ставок і окладів працівникам.

Як відомо з 1 грудня цього року підвищився рівень мінімального прожиткового мінімуму громадян. А відтоді постає питання відповідного підвищення тарифних ставок і окладів. Тож необхідне визначення щодо подальших конкретних дій у цьому напрямку.

В обговоренні питання порядку денного взяли участь Р.Сиротюк, В.Щербань, П.Древаль, В.Бабіч, Р.Юзефович, Р.Віхоть, С.Юнак, С.Ярема, які озвучили ряд проблемних питань, що стосуються вугледобувних підприємств всіх форм власності, а також доповіли про ситуацію на вугледобувних підприємствах у зв’язку з відключенням електроенергії.

Присутній на засіданні Міністр енергетики Герман Галущенко доповів про наявну ситуацію у енергетиці України, наголосивши при цьому на важливості збільшення власного вуглевидобутку для забезпечення енергетичної незалежності нашої держави. Також очільником Міненерго було підтримано пропозицію про проведення наради за участі профспілок, Міненерго та сторони роботодавців щодо винайдення шляхів по вирішенню озвучених питань гірників.

Представник компанії «ДТЕК Енерго» Олександр Туров також охарактеризував ситуацію, що склалася на підпорядкованих їм підприємствах і про роботу, яка проводиться компанією по відновленню теплової генерації.

Заступник голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко поінформував присутніх щодо фактичного скасування діяльності Фонду соцстраху, яке відбулось унаслідок ухвалення законопроекту № 3663. А внесені зміни до чинного законодавства, негативно вплинуть на рівень соціального захисту громадян, зокрема, шахтарів. Об'єднання ФСС з Пенсійним фондом ставить під загрозу виплату гарантованих законом коштів тим, хто найбільш цього потребує. ФПУ намагалась чисельними зверненнями до владних структур не допустити ухвалення зазначеного закону, але на жаль, голос профспілок був проігнорований. Також В.Саєнко розповів про гуманітарну роботу, яку проводить ФПУ з початком повномасштабної російської агресії, про допомогу, що надається внутрішньо переміщеним особам оздоровницями, туристськими закладами, гуртожитками навчально-методичних центрів та іншими суб’єктами майнового комплексу ФПУ.

Олександр Шубін поінформував про роботу фахівців ФПУ із законопроектами, які стосуються унормування трудових відносин, та знаходяться на розгляді депутатів, зокрема, закону про працю, нову редакцію закону про колективні угоди та договори, забезпечення здійснення громадського контролю за виконанням законодавства про працю тощо.

Члени Президії ЦК Профспілки висловили сподівання, що спільними зусиллями вдасться вжити необхідних заходів з вирішення вищезазначених проблемних питань та досягти необхідних результатів по забезпеченню роботи вугледобувних підприємств та належного захисту працівників галузі.

Було також розглянуто ряд питань, що стосуються організаційної діяльності Профспілки та прийняті відповідні рішення.