зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Липня 2022
Звернення голови Профспілки до керівника українського Парламенту з приводу невідкладного розгляду законопроекту щодо оподаткування постачання на митній території України вугілля
Відповідно до рішення колегіального органу, яке було прийнято на засіданні Президії ЦК Профспілки 29.06.2022р. голова Профспілки Андрій Зимін звернувся до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з приводу сприяння у невідкладному розгляді законопроекту реєстр. № 6530-1 від 20.01.22 щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання вугілля на митній території України.

У зверненні зазначається, що з 1 січня 2022 року припинило діяти положення про звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля або продуктів його збагачення, яке було введено у 2016 році і діяло на протязі 5 років з метою створення умов для покращення економічно-фінансового стану підприємств вугільної галузі та пов’язаних із ними суб’єктів господарювання.

Відміна цього положення у 2022 році, саме в умовах воєнного стану, на фоні обмежених можливостей необхідного інвестування у вугільну галузь, а також відсутності обігових коштів на підприємствах з причин існуючих довготривалих і до цього часу не вирішених проблем розрахунків за вугілля, ще більш погіршить їх як фінансовий, так і виробничий стан. Між тим, підприємства, які ще наразі збережені, навіть під час бойових дій, завдяки героїзму шахтарів, у вкрай небезпечних умовах продовжують видобуток вугілля для забезпечення енергобезпеки країни та формування паливних ресурсів для прийдешнього опалювального сезону, а також збереження шахт.

На початку поточного року за пропозиції Профспілки групою Народних депутатів України з метою продовження цієї пільгової норми було подано до Верховної Ради України відповідний законопроект (реєстр. № 6530-1 від 20.01.22), який Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету на підставі фінансового висновку Міністерства фінансів України був відхилений без врахування сучасного комплексу причин та умов для його прийняття, в тому числі тих, що були заявлені профільним міністерством та профспілковими органами всіх рівнів.

Поряд з тим, саме прийняття такого Закону дозволить активізувати економічну діяльність підприємств галузі та пов’язаних із ними суб’єктів господарювання, збільшити рівень надходжень податків та зборів до бюджетів і фондів за рахунок обсягів вугілля, підвищити рівень національної енергетичної безпеки.

Наразі, профільний Комітет ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з урахуванням необхідності підвищення вітчизняного вуглевидобутку в період воєнного стану для забезпечення енергобезпеки в Україні та недопущення удорожчання операцій з постачання вугілля внутрішнім споживачам, підтримав даний законопроект і рекомендував його для прийняття у першому читанні за основу та в цілому, як Закон.

Але до цього часу, не зважаючи на його актуальність та важливість, законопроект залишається без всякого руху та розгляду.