зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

13 Травня 2022
Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля
Голова Профспілки Андрій Зимін звернувся до Міністра енергетики України Германа Галущенка з проханням підтримати проєкт Закону про внесення змін та доповнень до Податкового кодексу України щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля) (реєстр. № 6530-1 від 20.01.2022).

У листі, зокрема, зазначено, що починаючи з 01.01.2022 року припинило діяти положення про звільнення від оподаткування ПДВ операція з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення за окремими товарними позиціями (2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД), яке діяло на протязі 5 років відповідно до ЗУ № 1797-VIII від 24.11.2016 р. «Про внесення змін до ПКУ щодо покращення інвестиційного клімату в Україні». Закон був спрямований на покращення економічно-фінансової діяльності підприємств галузі та пов’язаних із ними суб'єктами господарювання, росту конкурентоспроможності на ринку вугілля та рівня національної енергетичної безпеки.

Проте, незважаючи на сучасний критичний економічний стан державних вугледобувних підприємств з причин системного недофінансування за державними бюджетними програмами, наявну заборгованість із заробітної плати працівникам, яка до цього часу залишається суттєвою, підприємства навіть з початком бойових дій,завдяки героїзму шахтарів, у вкрай небезпечних умовах продовжують видобуток вугілля для забезпечення енергобезпеки країни та формування паливних ресурсів для прийдешнього опалювального сезону.

Не поновлення пільгового режиму з ПДВ на постачання вугілля ще більш заглибить кризовий стан підприємств, зашкодить відновленню діяльності тих, які ще наразі збережені і можуть не тільки продовжувати видобуток вугілля, але й за певних умов збільшити його обсяги.

Порушення логістики у країні в умовах воєнного стану, заборона імпорту російських вугілля, газу й нафти, збільшення цін на вугілля для генерації електроенергії на світовому ринку ще більш вказує на необхідність вжиття невідкладних заходів для створення умов по збільшенню обсягів видобутку вітчизняного вугілля, зокрема - не зволікаючи, саме в цей час – в умовах воєнного стану.

За ініціативи народних депутатів з метою продовження цієї пільгової норми був наданий до ВРУ відповідний законопроєкт (№ 6530 від 19.01.22 р., 6530-1від 20.01.22 р. та 6530-2 від 25.01.22 р.). Але, Комітетом ВРУ з питань бюджету на підставі фінансового висновку Мінфіну на всі три законопроекти 06.04.22 р. було прийнято рішення про їх не підтримання з причин впливу на показники бюджету (призведе до зменшення доходів державного бюджету від податку на додану вартість). При цьому рішенням не враховані і не взяті для кінцевого висновку інші суттєво важливі фактори впливу як на бюджет, так і енергетичну безпеку країни, а також важливість приближення строку прийняття законопроекту - до 15 липня 2022 року.

Враховуючи вищевикладене, Андрій Зимін від імені ЦК Профспілки висловив прохання до Германа Галущенка при розгляді в профільному Комітеті Верховної Ради підтримати проєкт Закону про внесення змін та доповнень до Податкового кодексу України (щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля) (реєстр. № 6530-1 від 20.01.2022), поданий народними депутатами України Герусом А.М., Єфімовим М.В. та іншими, який включений до порядку денного на розгляд парламентом.

Законопроєктом пропонується продовжити до 1 січня 2026 року звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, що діяло до 1 січня 2022 року, при цьому визначивши, що відповідне положення застосовуються в тому числі, а не виключно, до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2022 року.

Безумовно, що прийняття даного Закону України сприятиме забезпеченню сталої роботи державних вугільних підприємств, зменшенню соціальної напруги в шахтарських колективах та відповідних вугледобувних регіонах, а також дозволить активізувати економічну діяльність підприємств галузі та пов’язаних із ними суб'єктів господарювання, збільшити рівень надходжень податків і зборів до бюджетів і фондів за рахунок обсягів вугілля.