зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Лютого 2022
Онлайн зустріч в Міненрго: шахтарські питання мають бути невідкладно вирішені
За ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України 15 лютого в режимі відео конференції під головування першого заступника Міністра Юрія Власенка відбулася нарада з представниками шахтарських профспілок та керівниками державних вугледобувних підприємств. В даній нараді прийняв участь керівник Департаменту вугільно - промислового комплексу Міністерства енергетики Андрій Синюк.

На початку наради голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін озвучив питання, які турбують всі без виключення шахтарські колективи. Зокрема:

-погашення наявної заборгованості по заробітній платі;
-технічне переоснащення державних вугледобувних підприємств;
-невідкладного визначення початку роботи Робочої комісії з ведення колективних переговорів щодо внесення змін до Галузевої угоди стосовно підвищення мінімального рівня посадової ставки;
-Списки № 1,№2;
-внесення змін до ст. 43, 48 Гірничого закону України;
-заборгованість підприємств по ЄСВ.

В свою чергу, заслухавши виступ голови Профспілки Андрія Зиміна перший заступник Міністра Юрій Власенко зазначив наступне.

Міністерство енергетики України напрацювало проекти документів щодо наближення бюджетних коштів з IV на I квартал поточного року для погашення наявних зарплатних боргів перед гірниками.

З приводу технічного переоснащення вугледобувних підприємств перший заступник Міністра наголосив на недостатньому бюджетному фінансуванні в цьому напрямку. Передбачені в Державному бюджеті Україні на поточний рік 100 млн. грн. на ці потреби не дозволяють вугледобувним підприємствам провести відповідне переоснащення і вийти державним шахтам на прибутковий рівень. Міністерство фінансів України не підтримує збільшення бюджетного фінансування галузі в даному напрямку. Також перший заступник Міністра зазначив, що з метою здійснення заходів з технічного переоснащення та модернізації вугледобувних підприємств для збільшення видобутку вугілля пропонується здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики на 2022 рік перерозподіл видатків розвитку у сумі 300 млн. грн. шляхом зменшення за бюджетною програмою «Реструктуризація та ліквідація об’єктів підприємств з підземного видобутку залізної руди» та збільшення за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі».

При цьому було зазначено, що навіть при позитивному вирішенні даного перерозподілу видатків зазначеної суми в обсязі 400 млн. грн. буде також недостатньо. За розрахунками Міністерства енергетики України на зазначені потреби з технічного переоснащення та модернізації вугледобувних підприємств потрібно 2, 9 млрд. грн.

Стосовно Списків № 1, №2 Юрій Власенко зазначив, що наразі матеріали щодо визначення функцій Мінсоцполітики та Мінекономіки з питання остаточного розгляду матеріалів щодо внесення змін до Списків знаходяться в державній регіональній службі на розгляді.

В даній нараді взяли участь та виступили представники шахтарських профспілкових організацій, зокрема, Турчин О. П., Сиротюк, Р. П., Щербань В. П., Древаль П. П., Бабіч В. М., Юзефович Р. В., Віхоть Р. Г. та інші. У своїх виступах профспілкові лідери озвучили питання, які довгий час залишаються відкритими і наразі мають вирішуватися в терміновому порядку. Зокрема, щодо призначення профільного заступника Міністра по вугільній галузі,сплати ЄСВ та Списки №1, №2, питання підвищення тарифних ставок і посадових окладів у зв’язку з недостатньо низьким рівнем оплати праці шахтарів.

Підсумки даної наради підвів голова Профспілки Андрій Зимін, котрий зазначив наступне.

Як зазначив профспілковий лідер багато із озвучених питань залишаються до цих пір без відповіді. На даний час наявна заборгованість по заробітній платі за 2022 рік і не погашена заборгованість по заробітній платі за 2021 рік та попередні роки вказують на те, що стан виплати заробітної плати в поточному році буде ще гіршим, ніж в попередні роки. В зв'язку з цим необхідні термінові дії з боку Уряду для вирішення питання виплати заробітної плати гірникам. В свою чергу Профспілка працівників вугільної промисловості України готова в будь-який час і в будь – якому форматі до конструктивного діалогу щодо вирішення нагальних питань шахтарів.

З приводу фінансування технічного переоснащення вугледобувних підприємств Андрій Зимін наголосив на тому, що шахтарі самі хочуть і можуть заробляти гроші без дотацій з державного бюджету, але необхідно надати стартові умови для цього. Всі озвучені питання соціального характеру ( Списки №1.,№2, оплата ЄСВ, внесення змін до ст. 43, 48 Гірничого закону України) повністю перекликаються з справедливою трансформацією вугільних регіонів, яку пропонує Уряд України і їх потрібно вирішувати в комплексі на рівні затвердження комплексної програми соціального захисту працівників галузі, про яку ведеться мова на потязі багатьох років Профспілкою.

Голова Профспілки Андрій Зимін висловив пропозицію щодо необхідності оформлення протоколу даної наради, до якого необхідно включити питання що стосуються призначення профільного заступника Міністра, а також проведення під головуванням Прем'єр-міністра України за участю Профспілки наради по вирішенню озвучених питань.