зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Січня 2022
Семінар «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України»
24-25 січня року в м. Києві відбувся семінар з оперативного планування діяльності на 2022 рік проекту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», організований Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).


В даному заході прийняли участь Ярослав Демченков - заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції, Іван Лукеря- заступник Міністра розвитку громад та територій України, Вікторія Гриб - Народний депутат України, Олександр Брикалов - міський голова Мирнограда, Андрій Залівський- міський голова Червонограда, Степан Ярема - заступник голови Львівської територіальної організації Профспілки, а також ряд фахівців Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Відкрив семінар директора програми Джордж Крістодореску, який у своєму виступі підкреслив, що створення цієї програми за підтримки німецької та української сторін сприятиме справедливій трансформації вугільних регіонах і створенню нових робочих місць, збереженню та перенавчанню людського потенціалу на місцях. Пілотні проєкти запущені у двох містах захід-схід, а саме: м. Червоноград шахта «Великомостівська» та м. Мирноград шахта «5-6».

На прядку денному даного семінару було обговорено ряд питань, що стосуються справедливої трансформації вугільних регіонів України.

По даному питанню виступила Народний депутат України Вікторія Гриб, яка зазначила, що на урядовому рівні створена Координаційна рада з питань трансформації вугільних регіонів під головуванням Прем’єр-міністра України, до складу якої входять представники відповідних міністерств та профспілки. Але, на жаль, засідання цієї ради відбулось тільки один раз, що не дає бажаних результатів. Відповідну роботу потрібно продовжувати і вирішувати проблемні питання на законодавчому рівні.

Андрій Залівський - міський голова м.Червонограда зазначив наступне.

«У нашому регіоні частина шахт вже закрита – це велика проблема для міста як в економічному так і в соціальному плані. Відрахування в бюджет становлять – 45-50% доходів, також багато допоміжних підприємств, які задіяні у роботі шахт, а це робочі місця. Під час обговорення даного питання з головою Львівської територіальної організації Профспілки Олегом Турчиним було підкреслено, що збереження соціально-економічного захисту працівників є основним завданням для профспілки та міста.

На даний час у м. Червонограді закривається шахта «Великомостівська», яка в цілому відпрацювала свої запаси, люди також будуть працевлаштовані на інші підприємства ДП «Львіввугілля». Але залишаються проблеми з законодавчо-правовими врегулюванням даного питання. Тобто, на рівні Уряду, Верховної Ради України потрібно відрегулювати законодавчі акти, які б давали можливість передавати органам місцевого самоврядування будівлі та земельні ділянки».

Говорить Олександр Брикалов – міський голова Мирнограда:

«У нас відбулось дві зустрічі по даній трансформації, обговорені проблемні питання, шахта «5-6», яка входить в даний проєкт і знаходиться недалеко від зони бойових дій. Шахти на окупованій території закриті, вся вода збирається на даній шахті, а це приток 80 км3 на годину, тому потрібно подумати і зробити дослідження по використанню даної води для потреб міста. Такі ж проблеми як у м.Червонограді з передачею шахтних будівель на баланс органів місцевого самоврядування. Потрібно, щоб Уряд напрацював законодавчі акти по самій трансформації».

В свою чергу Іван Лукеря – заступник Міністра розвитку громад та території України наголосив:

«Трансформація вугільних регіонів, а саме профільних мономіст потрібна для збереження робочих місць та життя в цілому в даному регіоні, щоб дані міста не стали сірими зонами. Уряд сприятиме створенню робочих місць та перенавчанню вивільнених працівників».

Ярослав Демченков – заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції наголосив на тому, що поступова відмова від вугілля потребує продуманих підходів до трансформації вугільних регіонів.

«Ми спільно з іншими міністерствами, міжнародними організаціями, експертами, профспілками маємо забезпечити, щоб життя людей, які працюють на вугільних шахтах, мешканців мономіст після завершення «ери вугілля» стало кращим, ніж воно є зараз. В першу чергу трансформація має відбуватися справедливо. Люди повинні отримати нові робочі місця та перспективи», – зазначив заступник міністра.