зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

12 Листопада 2021
Федерація профспілок України і Укрвуглепрофспілка звернулися до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля
Звернення направлено за підписами голови ФПУ Григорія Осового та голови Укрвуглепрофспілки Андрія Зиміна.

В зверненні зазначається, що Профспілки стурбовані ситуацією, що склалася на цей час у державному секторі вугільної промисловості України, через недостатність бюджетного фінансування та як наслідок - незабезпечення своєчасної виплати заробітної плати і погашення заборгованості з неї, що призвело до загострення соціальної напруги в трудових колективах і шахтарських регіонах.

Визначені на цей час видатки Державного бюджету України на 2021 рік за бюджетною програмою КПКВК 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі» з урахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 р. № 760-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики на 2021 рік» та Закону України від 08.10.2021 № 1807-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» становлять 4,5 млрд гривень.

На жаль, чисельні пропозиції Профспілки працівників вугільної промисловості України до Кабінету Міністрів України, відповідних органів виконавчої влади щодо стабілізації фінансово-господарської діяльності підприємств державного сектору вугільної галузі та збільшення бюджетних видатків на державну підтримку вугледобувних підприємств, зокрема на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, технічне переоснащення підприємств, охорону праці залишаються не реалізованими.

Як наслідок, дефіцит коштів на виплату заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств до кінця 2021 року складає 1,0 млрд гривень. Недостатність видатків за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі» спричинить утворення заборгованості із заробітної плати, яка буде погашатися за рахунок видатків, передбачених у Державному бюджеті на 2022 рік.

Водночас, відсутність видатків на заходи з технічного переоснащення державних вугледобувних підприємств призводить до зниження обсягу видобутку вугілля та виробництва товарної вугільної продукції, що спричиняє втрату доходу від її реалізації та зростання її собівартості.

З метою упередження подальших масових протестних дій, забезпечення трудових і соціально-економічних прав і гарантій шахтарів, враховуючи вимоги Всеукраїнської акції профспілок 7 жовтня 2021 р. та відповідних доручень Уряду, була висловлена позиція профспілок щодо термінового вжиття дієвих заходів стосовно забезпечення у Державному бюджеті на 2021 рік необхідного обсягу видатків на оплату праці працівників державних підприємств вугільної галузі