зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Жовтня 2021
Робоча нарада в Міненерго України по обговоренню нагальних шахтарських питань
26 жовтня в Міністерстві енергетики України відбулася зустріч керівництва Профспілки працівників вугільної промисловості України з Міністром енергетики України Германом Галущенко за участі першого заступникам Міністра Юрія Власенка. В даній зустрічі прийняли участь представники Львівської територіальної організації Профспілки, а також народний депутат України Михайло Бондар.


В ході зустрічі було обговорено ряд питань, які стосуються всіх вугледобувних підприємств галузі. На початку зустрічі голова Профспілки Андрій Зимін наголосив на тому, що до Укрвуглепрофспілки надходять чисельні звернення від трудових шахтарських колективів з приводу ситуації, яка склалася на підприємствах у зв’язку із наявною заборгованістю по заробітній платі. У зверненнях зазначається, що в трудових шахтарських колективах лунають заклики до радикальних акцій протесту: від зупинки роботи вугільних підприємств до перекриття автомобільних доріг міжнародного сполучення.


Також голова Профспілки звернув увагу присутніх на тому, що загальна заборгованість по заробітній платі працівникам вугледобувних підприємств країни становить близько 1, 8 млрд. грн. Профспілковий лідер висловив вимогу від усіх шахтарських колективів про прискорення виконання Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (№ 1807-ІХ), яким передбачається додаткове виділення 1 млрд. грн. на погашення заборгованості по заробітній платі шахтарям.

Стосовно проекту Державного бюджету на 2022 рік голова Профспілки наголосив на тому, що потрібно передбачити в даному законодавчому акті кошти на виплату заробітної плати шахтарям в необхідному обсязі, а також на технічне переоснащення вугільних підприємств згідно розрахунків Міненерго України.

Також було обговорено ситуацію, яка стосовно призначення профільного заступника Міністра, що дозволить налагодити конструктивний діалог між Міністерством і Профспілками.

Голова Львівської територіальної організації Профспілки Олег Турчин охарактеризував ситуацію, яка склалася на шахтах ДП «Львіввугілля» Зокрема, було зазначено, що шахтарі Галичини не отримують вже три місяці заробітної плати. Крім того, ДП « Львіввугілля» не отримало кошти за відвантажену вугільну продукцію від ПАТ «Центренерго» в сумі 92 млн. грн. В наслідок чого на підприємстві склалася вкрай критична ситуація. Люди доведені до відчаю і готуються до пішої ходи на Київ. Було порушено питання щодо постанови Кабінету Міністрів України № 760 від 21 липня 2021 року «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі». Голови первинних профспілкових організацій ДП «Львіввугілля» у своїх виступах наголошували на проблемах своїх шахт. Обговорювалося питання щодо підвищення тарифних ставок і окладів працівникам вугледобувних підприємств, не підвищення яких призводить до відтоку кадрів і кадрового «голоду» на підприємствах.

Помічник голови Профспілки Віктор Турманов наголосив на тому, що з такими цифрами, які запропоновані в проекті Державного бюджету на 2022 рік не можливо буде працювати. Кошти на технічне переоснащення шахт в даному документі не передбачені. В Україні існують такі вугільні підприємства, де шахтарі працюють «в нелюдських умовах», на відбійних молотках при пологому падінні. Також помічник голови зазначив на тому, що Профспілка завжди налаштована на конструктивний діалог з Міністерством.

Народний депутат України Михайло Бондар згадав практику минулих років, коли банки надавали кредити на модернізацію шахт і зазначив про необхідність повернення до такої практики. Також народний депутат України пообіцяв всебічну підтримку шахтарям у питанні виконання Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (№ 1807-ІХ), щодо наближення виділення 1 млрд. грн. на заробітну плату шахтарям.


В свою чергу Міністр Герман Галущенко наголосив на необхідності закриття внутрішніх потреб країни власним вугіллям. У світі ціна на вугілля збільшується і тому, в Україні необхідно також піднімати ціну на вугілля.

Було зазначено, що напрацьовуються відповідні документи щодо внесення зміни до Державного бюджету України на 2021 рік, в частині збільшення видатків на вугільну галузь на 1.1 млрд. грн.