зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Квітня 2021
В Міненерго відбулося засідання комісії по розгляду програм розвитку і бізнес-планів окремих вугледобувних підприємств і ПАТ «Центренерго»
28 квітня, в Міненерго відбулося засідання комісії з розгляду програм розвитку і бізнес-планів окремих вугледобувних підприємств: ДП «Селидіввугілля»(шахти Котляревська, Україна, Курахівська), ДП «Шахта Південнодонбаська № 1», «Шахта ім. М.С.Сургая», ДП «Мирноградвугілля» (шахта Капітальна), ДП «Добропіллявугілля-видобуток» (шахти Добропільська, Алмазна, Новодонецька) та ДП шахта «Краснолиманська», які потенційно можуть увійти до складу вертикально-інтегрованої компанії на базі ПАТ «Центренерго». В роботі засідання комісії, проведеного під головуванням заступником міністра Максимом Немчиновом, брали участь заступник голови Фонду держмайна України Д.Кудін, керівники департаментів галузевого міністерства А.Синюк, В.Калініченко,І.Пержинська,представники ПАТ «Центренерго» О.Козлов, А.Корзун, П.Череповський, заступник голови Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін (за власною ініціативою).

На засіданні були розглянуті запропоновані керівниками бізнес-плани роботи шахт на найближчі 5 років і перспектива подальшої їх діяльності на 15 років в умовах вертикально-інтегрованої компанії, а також обговорювалися програми розвитку гірничих робіт з урахуванням інвестицій з відповідним зростанням обсягів видобутку з метою виходу цих підприємств на беззбитковий режим роботи.

Слід зазначити, що не всі вугледобувні підприємства брали участь у розгляді програм. Причиною тому стало, що на попередньому розгляді їх бізнес-планів, за підсумками якого за різних обставин вони не є на часі для ПАТ «Центренерго». На жаль, Укрвуглепрофспілку не було поінформовано щодо попереднього засідання, тому представники Укрвуглепрофспілки не брали участі у зазначеній нараді.

На сьогоднішній день вже «вбито камінь» між окремими державними підприємствами, в тому числі і виробничими підрозділами – шахтами, що було однією з причин чому Профспілка не надавала згоди на програму реформування вугільної галузі, і в першу чергу через невизначеність подальшої роботи вугільних підприємств, які не увійдуть до складу компанії.

Навіть підприємства, що можливо увійдуть до компанії, і які на зараз знаходяться «на плаву» при ціні тонни вугілля 1650 грн. стануть збитковими, так як реалізація вугільної продукції складатиме із розрахунку 1350 грн. за тонну при базових показниках якості, що призведе до значного зменшення дохідної частини.

Керівники та трудові колективи окремих державних підприємств проти розривати цілісний майновий комплекс, де працюють принципи об’єднання «сьогодні у тебе монтують лаву, а завтра ти допоможеш іншим шахтам». В тому числі з цих причин не розглядалося ДП «Львіввугілля», хоча на сьогодні трудові колективи стабільно виконують виробничі завдання, але разом з тим заборгованість з виплати заробітної плати шахтарям складає 243 634,0 тис. гривень.

Приблизно, аналогічна ситуація і на ДП «Добропіллявугілля-видобуток», де собівартість вугілля у середньому складає 1500 грн/тн, тобто при ціні вугілля 1650 грн/тн. ці підприємства збалансовані, але при ціні 1350 грн/тн будуть працювати у збиток і це при видобутку понад 1,0 млн. тонн за рік по кожній шахті.

Проте, Укрвуглепрофспілка відзначає, що такі кроки можливо втілювати в життя при умові професійного підходу до кожного підприємства, шахти, враховуючи можливі негативні наслідки, а не формально, що підтверджується відсутністю при розгляді програм і оцінки стану вугледобувних підприємств профільного заступника Міністра, а також галузевих профільних спеціалістів по відповідних напрямках, які мають значний виробничий досвід у вугільній галузі,профільних інститутів з метою формування комплексного індивідуального підходу до кожної шахти, спростування або підтвердження представлених критеріїв роботи, суми інвестицій, виробничих, технічних, організаційних, трудових можливостей підприємств і т.ін.. (починаючи з вугільного пласта до складів електростанцій).

Сподіваємося, що з призначенням нового Міністра енергетики – вугільною галуззю будуть управляти патріоти, професіонали гірничої справи, а Профспілка буде завжди підтримувати і всіляко сприяти.