зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Жовтня 2020
Засідання Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів
Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року № 391 було утворено Координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів України під головуванням Прем'єр-міністра України.

До складу якої включено керівників відповідних міністерств і відомств та керівників обласних державних адміністрацій, народні депутати України. За резолюцією Глави Уряду до персонального складу введено голову Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктора Турманова.

8 жовтня відбулося перше засідання Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів (в режимі онлайн), в якому прийняв участь голова Профспілки Віктор Турманов.

На порядку денному було розглянуті питання:

- щодо Концепції реформування вугільної промисловості України;

- про розробку Національної програми трансформації вугільних регіонів України до 2027 року;

- про перспективи Енергетичного партнерства між Україною та Німеччиною в контексті трансформації вугільних регіонів України.

Зі вступним словом виступив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, який зазначив, що вугільна галузь є одним із пріоритетних напрямків діяльності Уряду. Реформа вугільної галузі – це один з аспектів більш глобального процесу трансформації вугільних регіонів, у ході якого, перш за все, необхідно забезпечити соціальний захист населення цих регіонів. Тож процес трансформації має включати в себе комплексне вирішення соціальних, економічних, екологічних питань.

В. о. Міністра енергетики України Ольга Буславець презентувала Концепцію реформування вугільної промисловості України розроблену фахівцями Міненерго. Згідно даної Концепції всі державні вугледобувні підприємства поділяються на три групи:

- вугледобувні підприємства, що стануть ресурсною базою для ПАТ «Центренерго» та забезпечуватимуть генеруючу компанію необхідними обсягами вугілля вітчизняного виробництва. Вугледобувні підприємства, в свою чергу, будуть забезпечені стабільним збутом продукції;

- шахти «подвійного» призначення, які видобувають енергетичне і коксівне вугілля, та будуть пропонуватися до приватизації як вугледобувні підприємства, що мають перспективи подальшого розвитку;

- шахти, що потребують додаткових інвестицій або перепрофілювання, будуть пропонуватися до приватизації як цілісні майнові комплекси, що можна використовувати як для вуглевидобування, так і для іншої господарської діяльності.

В. о. Міністра зазначила, що ні одна шахта не буде закрита без створення нових робочих місць і врахування соціальних гарантій працівників.

Презентуючи Національну програму трансформації вугільних регіонів України до 2027 року Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зазначив про те, що дана програма буде поступова та поетапна і матиме соціальний діалог з владою, профспілками та іншими громадськими організаціями.

Про перспективи Енергетичного партнерства між Україною та Німеччиною в контексті трансформації вугільних регіонів України доповіла в. о. Міністра Ольга Буславець.

У своєму виступі голова Профспілки Віктор Турманов озвучив пропозиції Профспілки щодо даної Концепції. Зокрема:

- Формування механізму гарантованого збуту вугілля на теплові електростанції України;

- Внесення змін до законодавства в частині реструктуризації та ліквідації заборгованості державних підприємств до соціальних фондів та за спожиту електроенергію;

- Модернізація та технічне переоснащення шахт;
- Вирішення питання заборгованості вугледобувних підприємств по сплаті ЄСВ та зміни механізму зарахування поточних платежів на погашення пені і штрафів;

- Внесення змін до Державного бюджету 2020 року та проектні показники Державного бюджету 2021 року по вугільній промисловості та інші питання, які потребують термінового вирішення.

Відповідні пропозиції Профспілки було направлено до Прем'єр-міністра України ( пропозиції додаються).

Скачать PDF


Скачать PDF