зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Листопада 2018
Мінфін обговорив з профспілками проект держбюджету на 2019 рік
15 листопада, у Міністерстві фінансів відбулась чергова зустріч за участі представників Федерації профспілок України та керівників територіальних профоб'єднань, де обговорювався проект Державного бюджету на 2019 рік до його офіційного внесення на розгляд Парламенту у другому читанні.

На зустрічі під головуванням заступника Міністра фінансів Юрія Джигира у форматі конструктивного діалогу порушувалися питання про розмір основних державних соціальних стандартів та гарантій у проекті держбюджету-2019.

В обговорення прийняв участь заступник Голови Уквуглепрофспілки Валерій Мамченко, який вкотре наголосив на необхідності врахування в практичній діяльності Уряду і Мінфіну України наступних пропозицій Укрвуглепрофспілки, а саме:

- реалізувати в повному обсязі Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» згідно з яким передбачено державним шахтам додатково 1,4 млрд грн дотацій для погашення заборгованості з зарплати гірникам. Вже 426,6 млн. грн. виділено. Нещодавно Кабінет міністрів України прийняв рішення про виділення 500 млн. грн. Але враховуючи, що ці кошти із спеціального фонду, який ще потрібно наповнити, вирішення даного питання потребує особистого втручання Прем’єр-міністра і Міністра фінансів України.

- для проведення реформ в галузі необхідно стабільна соціально-економічна ситуація в трудових колективах, і в першу чергу цьому буде сприяти негайне погашення заборгованості із заробітної плати (яка складає на цей час 663 млн.грн.) та своєчасна її виплата в подальшому. Тому, необхідно у бюджеті країни на 2019 рік збільшити держпідтримку державним вугледобувним підприємствам на виплату заробітної плати мінімум до 2,4 млрд. гривень;

- без збільшення вуглевидобутку ніякі реформи до позитивного результату не призведуть. Для цього потрібні інвестиції на модернізацію і розвиток галузі по 3 млрд. грн. щорічно протягом 2-3 років, що дозволить збільшити видобуток вугілля в 3 рази.

- на цей час отримати інвестиції, маючи кредиторську заборгованість в 21 млрд. грн. – не реально. З метою подальшого розвитку вугільної галузі, необхідно здійснити списання даного боргу, що без підтримки Мінфіна неможливо.

- зрозуміло, що продовження мораторію на банкрутство вугледобувних підприємств це неринковий механізм, але особливо в період реформування - це вкрай необхідно. Якщо не продовжити мораторій на банкрутство державних шахт від них нічого не залишиться. Шахтарі та їх родини залишаться без роботи та без джерел їх життєіснування.

Сподіваємося, що висловлені пропозиції Укрвуглепрофспілки будуть враховані і знайдуть своє втілення в практичній роботі Уряду і Мінфіну України.