зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

30 Серпня 2017
Врегулювання спірних питань щодо повернення права на пільгову пенсію за роботу в підземних умовах продовжується
30 серпня за наполяганням голови Профспілки В.Турманова на виконання протоколу засідання Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових явищ у вугільній галузі під головуванням заступника Міністра соціальної політики України Миколи Шамбіра відбулося засідання робочої групи з врегулювання спірних питань щодо формування списків виробництв, робіт, професій, посад та показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою КМУ 24.06.2016 р. № 461.

В роботі засідання брали участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Анатолій Корзун і керівники галузевих профспілок, а також представники від департаментів і управлінь Мінсоцполітики, Пенсійного фонду України та Федерації профспілок України.

У своєму виступі Віктор Турманов в черговий раз дав обґрунтування щодо повернення права на пенсію працівникам, які за своєю професійною діяльністю не працюють на підземних роботах повний робочий день і за раніше діючими списками одержували право на пенсію за умови зайнятості на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу в обліковому періоді (календарний рік). Голова Профспілки наголосив на важливості кадрового питання, яке з кожним днем загострюється та пов’язане з втратою кваліфікованих працівників саме цієї категорії осіб, для яких наявність права на пільгову пенсію має суттєву мотивацію для визначення професійної орієнтації навіть незважаючи на наявність значної відповідальності за стан виробництва та життя працівників.

Заступнику Міністра М.Шамбіру були передані підписані керівництвом галузевого Міністерства та Профспілок пропозиції щодо внесення змін до чинних Списків, які надавалися ще на початку виникнення спору з цього питання.

По результатах прийнято протокольне рішення – на протязі десяти календарних днів пропозиції мають бути додатково опрацьовані та надані Міністру соціальної політики Реві А.О. для прийняття відповідного рішення.

P.S. Слід зазначити, що Міністри Міненерговугілля та Мінсоцполітики, як і у першому засіданні Міжвідомчої робочої групи, так і на цей раз - участі не брали. До того ж, посадовий склад робочої групи вже на самому початку своєї роботи не передбачав досягнення позитивних та остаточних результатів по врегулюванню спору з зазначеного питання, яке вже протягом майже двох років лише обговорюється, але відповідних рішень не приймається. Тому зазначені питання мають невідкладно бути розглянуті на рівні перших керівників відповідних відомств для прийняття узагальненого остаточного рішення.