зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

17 Листопада 2021
Звернення голови Профспілки до народних депутатів України щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік
У зв’язку з критичною ситуацією, яка склалася на державних вугледобувних підприємствах через недостатнє бюджетне фінансування галузі, незабезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам голова Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін направив звернення до народних депутатів України, членів Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Михайла Бондара та Вікторії Гриб.

У зверненні зазначається, що видатки Державного бюджету України на 2021 рік за бюджетною програмою КПКВК 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі» з урахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.07.2021 № 760-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики на 2021 рік» та Закону України від 08.10.2021 № 1807-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» становлять 4,5 млрд. гривень.

Зокрема, вищезазначеним Законом України збільшено видатки на оплату праці за бюджетною програмою КПКВК 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі» на 1007,2 млн. грн., та внесені зміни до річного та помісячного розпису загального фонду Державного бюджету України на 2021 рік: на листопад – 671,4 млн. грн. та грудень – 335,8 млн. гривень.

Втім, заборгованість з виплати заробітної плати працівникам державних підприємств станом на 11 листопада поточного року складає 1582,6 млн. грн., в тому числі тільки за поточний рік 1265,0 млн. грн., на окремих підприємствах - з січня по вересень місяць. Прострочена заборгованість за період 2015-2020 років – 317,7 млн. гривень.

Єдиним шляхом забезпечити своєчасну виплату заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств до кінця поточного року і погашення заборгованості з неї є збільшення видатків за бюджетною програмою КПКВК 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі» на 1,0 млрд. гривень.

На жаль, протокол зустрічі Прем’єр-міністра України з представниками Сторін профспілок та роботодавців від 7 жовтня виконано лише частково, а чисельні звернення Профспілки працівників вугільної промисловості України до Кабінету Міністрів України, відповідних центральних органів виконавчої влади щодо стабілізації фінансово-господарської діяльності підприємств державного сектору вугільної галузі та збільшення бюджетних видатків на державну підтримку вугледобувних підприємств, зокрема на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, технічне переоснащення підприємств, охорону праці залишаються не реалізованими.

З метою забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам і погашення заборгованості з її виплати за минулі періоди та упередження подальших масових протестних дій у зв’язку з порушенням трудових, соціально-економічних прав і гарантій шахтарів висловлено прохання ініціювати подання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення обсягу видатків за програмою «Реструктуризація вугільної галузі» на оплату праці працівників державних підприємств вугільної галузі в розмірі 1,0 млрд. гривень.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная