зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

3 Вересня 2021
Звернення голови Профспілки до Прем'єр-міністра України щодо бюджетного фінансування галузі у 2022 році.
У зв’язку із ситуацією, яка склалася на державних вугледобувних підприємствах та з метою обґрунтованого бюджетного фінансування вугільної галузі у 2022 році голова Профспілки Віктор Турманов направив відповідне звернення до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

У зверненні зазначається наступне.

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Профспілка працівників вугільної промисловості України вкрай стурбована фінансово-виробничим станом державних вугледобувних підприємств галузі та системними порушеннями соціально-економічних і трудових прав шахтарів. 02.09.2021 у Міністерстві фінансів України у рамках здійснення соціального діалогу та з метою обговорення проекту Державного бюджету України на 2022 рік і можливостей врахування у ньому пропозицій сторони профспілок відбулася зустріч Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та представників Міністерства фінансів України. Нажаль наші зауваження Мінфіном не були враховані.

В Україні на підконтрольній території (станом на 01.01.2021) знаходяться у роботі 33 шахти. Шахтний фонд галузі вкрай застарілий, морально та фізично зношений, що визначає його низьку інвестиційну привабливість. Знос основних фондів складає понад 61% і на сьогодні знаходиться у край критичному стані, як технічному, економічному так і в соціальному.

З метою забезпечення вітчизняного виробництва товарної вугільної продукції, у тому числі оплати праці та внесення обов’язкових платежів пов’язаних з виплатою заробітної плати реальна потреба в державній підтримці на 2022 рік, згідно розрахунків Міненерго, складає 7,6 млрд гривень.

Загальна потреба по бюджетній програмі «Реструктуризація вугільної промисловості» на 2022 рік складає 10,5 млрд.гривень, у тому числі на заходи з технічного переоснащення та модернізації вугледобувних підприємств 2,9 млрд гривень. Це дозволить оновити гірничошахтне обладнання, збільшити видобуток вітчизняного вугілля та збільшити надходження коштів від реалізованої продукції, що дозволить значно зменшити навантаження на державний бюджет України.

Проте, граничний обсяг державної підтримки за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі» був безпідставно зменшено Міністерством фінансів до 3,1 млрд грн, тобто, ці обсяги фінансування значно нижчі ніж у 2021 році, а на заходи з технічного переоснащення та модернізацію вугледобувних підприємств не передбачено жодної копійки. Одночасно, тільки за 7 місяців поточного року фактично з бюджету було перераховано на заробітну плату 2,9 млрд грн, при цьому заборгованість за поточний рік вже складає понад 600 млн гривень, а згідно розрахунків Міненерго на її виплату у 2022 році необхідно 5 371 млн гривень.

З огляду на ситуацію, що складалася у поточному році, яка пов’язана зі страйками у регіонах і у м. Києві та ще більше може загостритися у наступному році, а також з метою забезпечення виплати поточної заробітної плати у 2022 році, прошу Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, як чоловіка не байдужого до шахтарської праці, особисто втрутитися у ситуацію з вирішення питання формування обґрунтованого Міненерго бюджетного фінансування вугільної галузі на 2022 рік, який підтримує Укрвуглепрофспілка.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная