зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Лютого 2023
Укрвуглепрофспілка відстоює право на підвищення мінімальної гарантії з оплати праці
За ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України та на виконання протокольного рішення наради з розгляду проблемних питань діяльності підприємств вугільно-промислового комплексу та пошуку можливих шляхів їх вирішення в період воєнного стану від 04.01.2023 року під головуванням Першого заступника Міністра енергетики України Юрія Власенка відбулася нарада керівників Сторін Галузевої угоди між Міністерством енергетики України, іншими державними органами власниками (об’єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, i всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості з питання підвищення мінімальної гарантії з оплати праці.

Від Укрвуглепрофспілки в даній нараді взяв участь керівник Андрій Зимін.

Головуючий на даній нараді заступник Міністра зазначив, що Галузевою Угодою між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об’єднаннями власників), що діють у вугільній галузі i всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості передбачено, що для розрахунку тарифних ставок (посадових окладів) працівників вугільної галузі застосовується прожитковий мінімум для працездатних oci6.

Відповідно до пункту 9.4.2 Галузевої Угоди перегляд діючих i введення нових тарифних ставок (окладів), посадових окладів працівників Підприємств проводиться самостійно в порядку i терміни, встановлені діючою на підприємстві системою оплати праці з дотриманням соціальних норм і гарантій, передбачених чинним законодавством та Галузевою Угодою.

Перегляд (збільшення) тарифних ставок (посадових окладів) працівникам підприємства, потребує визначення фінансової спроможності кожного підприємства забезпечувати виконання законодавства в частині оплати праці, а саме: своєчасну виплату заробітної плати працівникам; сплату обов’язкових податків і зборів, сплату єдиного соціального внеску на загальнообв'язкове державне соціальне страхування.

Також Юрієм Власенко було зазначено, що Міненерго підготувало наказ стосовно врегулювання питань бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств паливно-енергетичного комплексу на період мобілізації та на воєнний час. Наразі наказ перебуває на державній реєстрації в Мін'юсті.

Зазначена ініціатива направлена на забезпечення безперебійного виробничого процесу підприємств паливно-енергетичного комплексу.

Позицію Укрвуглепрофспілки стосовно даного питання озвучив профспілковий лідер Андрій Зимін, який наголосив, що низький рівень заробітної плати на підприємствах вугільної галузі, як державного так і приватного сектору призводить до дефіциту кадрів. І як, наслідок –зростання інтенсифікація праці на підприємствах, що в свою чергу призведе до критичної ситуації у вугільній галузі.

Низький рівень законодавчо встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який є базою для визначення мінімальної галузевої гарантії, за своїм розміром більше, ніж в два рази нижче фактичного прожиткового рівня Також, Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» призупинено на 2023 рік дію Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».За прогнозами експертів закладений у Державному бюджеті Україна на 2023 рік рівень загальної інфляції складає 28,0%.

На підставі вищезазначеного, запропоновано розглянути питання щодо підвищення рівня галузевої мінімальної гарантії з оплати праці на рівень інфляції, який закладений у Державному бюджеті 2023 року – 28%, що стане основою для розрахунку тарифних ставок та окладів на підприємствах всіх форм власності у вугільній галузі.

Голова Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців « Федерації роботодавців паливно- енергетичного комплексу України» Анатолій Татаринов поінформував присутніх про ряд обставин, які на думку Сторони роботодавців унеможливлюють на сьогодні підвищення рівня заробітної плати, серед яких: пряма залежність фінансової спроможності вугледобувних підприємств для підвищення заробітної плати від рівня ціни на вугілля, відсутність державної підтримки на модернізацію та технічного переоснащення державних вугледобувних підприємств , скорочення обсягів видобутку вугільної продукції та не визначення на сьогодні основних аспектів реформування вугільної галузі.

За результатами даної наради було прийнято відповідне рішення. Зокрема, Міністерству енергетики України звернутися до Міністерства фінансів України з питання виділення у 2023 році державної підтримки на реалізацію заходів з технічного переоснащення державних вугледобувних підприємств та про результати розгляду порушеного питання поінформувати Сторони Галузевої Угоди з метою визначення подальших кроків в обговоренні питання підвищення рівня галузевої мінімальної гарантії з оплати праці.