зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Липня 2021
Відбулося чергове засідання Антикризового енергетичного штабу
Стан підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2021/22 року та забезпечення фінансової стабілізації ринку електричної енергії на середньострокову перспективу було обговорено на черговому засіданні Антикризового енергетичного штабу, яке відбулося 29 липня під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. В засіданні прийняв участь голова Профспілки Віктор Турманов.

У своєму виступі голова Профспілки висловив занепокоєння щодо забезпечення державних вугільних підприємств та центральних збагачувальних фабрик залізничними вагонами для відвантаження вугільної продукції з аварійних складів шахт. На даний час на складах знаходиться понад 290 тис. тонн вугілля на загальну суму 345 млн. грн. Зазначені кошти можуть значно зменшити напругу у шахтарських колективах шляхом погашення заборгованості по заробітній платі за попередні періоди.

Враховуючи погодні умови, ситуація з накопиченням вугілля, може призвести до катастрофічних наслідків, адже вугілля має здатність самозапалитися. Відсутність місця на аварійних складах шахт створює загрозу для вимушеної зупинки роботи шахт та може призвести до неконтрольованих акцій протесту на місцях.

Голова Профспілки, як член Антикризового енергетичного штабу, висловив пропозицію визнати роботу АТ « Укрзалізниця» незадовільною і дане рішення внести до протоколу засідання.

Після завершення засідання відбулася особиста розмова голови Профспілки з Прем'єр-міністром України за участі Міністра енергетики Германа Галущенка і заступника Міністра Олексія Куракова, під час якої профспілковий лідер озвучив ряд питань, які потребують термінового вирішення.

Зокрема:

-скасування Постанови КМУ № 760 від 21.07.2021 р., якою внесені зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі;

- погашення заборгованості з оплати праці та виплата поточної заробітної плати шахтарям;

- забезпечення додаткового фінансування галузі до кінця поточного року в обсязі 2,5 млрд. грн.;

- передбачити у 2022 році бюджетне фінансування вугільної галузі у відповідності до розрахунків Міненерго України.


З цих питань керівником Уряду були надані відповідні доручення.