зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Липня 2021
Засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати
1 липня в режимі онлайн під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення). Також у засіданні брали участь Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Олексій Любченко (голова Міжвідомчої робочої групи), Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, представники інших міністерств, керівники обласних державних адміністрацій та відповідних відомств — Держпраці, Пенсійного фонду, Фонду державного майна, Державної податкової служби, а також представники СПО, об’єднань роботодавців та профспілок. Зокрема, від Міністерства енергетики України був присутній заступник Міністра Олексій Кураков, а від профспілок — голова ФПУ Григорій Осовий та заступник голови Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін.

На початку засідання у вступному слові голова Уряду наголосив на те, що «Одним із пріоритетів діяльності Уряду, очільників ОДА, міністерств і відомств має бути щоденна робота з подолання причин, які призводять до появи боргів із заробітної плати. Слід зазначити, що проблема заборгованості з виплати зарплат супроводжує Україну всі роки незалежності, але дуже важливо, щоб вона зменшувалася». «Питання забезпечення конституційного права працівників на своєчасне одержання заробітної плати за працю має стати важливою складовою державної політики. Планом пріоритетних дій Уряду на 2021 рік визначено завдання щодо законодавчого врегулювання питання посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання заробітної плати. І тут немає місця компромісам — зарплата має платитися вчасно і в повному обсязі», — підкреслив Денис Шмигаль. Глава Уряду також відзначив, що в кожному органі влади має бути визначена посадова особа, яка нестиме персональну відповідальність за стан погашення заборгованості у певній сфері господарювання чи регіоні.

Підтримавши висловлення Прем'єр-Міністра України Перший віце-прем’єр-міністр Олексій Любченко зазначив що станом на 24 червня 2021 року заборгованість по заробітній платі склала понад 3,2 млрд.грн. При цьомузначну більшість боргу– 81,3 % складають економічно-активні підприємства, а найбільша заборгованість є в оборонному комплексі та у вугільної промисловості України. «Першочергово по всіх підприємствах необхідно розробити план заходів, графіки погашення боргів, програму з покращення фінансового стану, і відповідно, звітувати про зменшення показників із заборгованості», – зауважив Олексій Любченко. «У разі збільшення сум боргів, мають активізуватися контролюючі та правоохоронні органи на всіх рівнях. Система державних механізмів щодо захисту трудових прав українців має працювати системно та наскрізно. - підсумував Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, поінформував присутніх, що в даному засіданні беруть участь представники всеукраїнських профспілок. У своєму виступі, підкреслив, що несвоєчасна виплата заробітної плати з правової точки зору, - це порушення мінімум 2-х статей Конституції, ст.43 (право заробляти собі на життя працею) і ст.48 (право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї). І це злочин перед працюючою людиною та її сім’єю. На жаль, в таких обставинах на сьогодні перебувають понад 140 тис. найманих працівників, і нам потрібно застосувати превентивні заходи, щоб по-перше, унеможливити зловживання, а по-друге, щоб працівник не постраждав від неплатоспроможності роботодавців. ФПУ неодноразово надсилала до Міністерства економіки матеріали щодо заборгованості з виплати заробітної плати і вносила відповідні пропозиції для подолання цього ганебного явища та ініціювала на засіданні Уряду розгляд питання з погашення заборгованості. Відповідний комплекс дій передбачено у низці законопроектів, які розроблено за участі сторін соціального діалогу і знаходяться у профільному комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики. Ми здійснюємо постійний моніторинг на 50 тис. підприємствах і в організаціях охоплених профспілковим членством, де укладені колективні договори та угоди. Ініціюємо подання до роботодавців та надаємо правову допомогу окремим працівникам в судових інстанціях. І надалі готові співпрацювати з робочими групами з питань погашення заборгованості із заробітної платина загальнонаціональному і місцевому рівнях, - зазначив він.

Голова Федерації профспілок України запропонував:

1. Звернутися до парламентського Комітету з питань соціальної політики з проханням прискорити розглядзаконопроектівспрямованихна законодавче врегулювання питань своєчасної виплати заробітної плати, ліквідації заборгованості та забезпечення прав працівників.

2. А також прискорити подання на розгляд ВРУ законопроекту про виплату заробітної плати через механізм запровадження Гарантійної установи, що є класичним прикладом вирішення питань з заборгованістю з заробітної плати у європейських країнах.

3. І, головне, - це законодавче визначення першочерговості виплати заробітної плати перед всіма іншими фінансовими зобов’язаннями роботодавців, оскільки,несплата податків карається більш суворо, ніж за невиплату заробітної плати.


Григорій Осовий також зауважив, що раніше Міжвідомча робоча група працювала не результативно і висловив сподівання, що під особистим контролем Прем’єра вона запрацює більш ефективно за активної взаємодії з профспілками.

При розгляді питання «Про стан заборгованості із виплати заробітної плати на державних підприємствах в окремих галузях економіки та заходи щодо врегулювання проблем заборгованості» про ситуацію у вугільній промисловості України доповів заступник Міністра енергетики України Олексій Кураков. В своєму виступі представник Міненерго України зазначив, що незважаючи на вжиті Урядом заходи з погашення заборгованості заробітної плати шахтарів шляхом наближення бюджетних асигнувань з жовтня – грудня у сумі 836,5 млн. грн. на травень за програмою «Реструктуризація вугільної галузі» ситуація на державних вугледобувних підприємствах залишається вкрай складною і соціально небезпечною. Станом на 1 липня 2021 року заборгованість з виплати заробітної плати за весь минулий період шахтарям складає 984,7 млн. грн., в тому числі з початку поточного року борги по зарплаті становлять 618,5 млн. грн. Незабезпеченість фінансування видатків Міністерства енергетики України в необхідних обсягах, у тому числі бюджетного фінансування з технічного переоснащення та модернізації шахтного фонду веде до зменшення обсягів вуглевидобутку, а відповідно і отримання коштів від реалізації продукції, що загалом за нестачі бюджетних коштів на щомісячне покриття фонду заробітної плати шахтарям, спричиняє подальше зростання заборгованості по заробітній платі.

Як повідомив заступник Міністра, по розрахунком Міненерго України для забезпечення погашення наявних боргів та своєчасної виплати працівникам вугільної галузі у другому півріччі 2021 року, вкрай необхідно в найкоротший термін внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», додатково збільшити визначені видатки Міненерго України по програмі «Реструктуризація вугільної галузі» в обсязі 2 млрд. 900 млн. грн. Тому, Міністерству Фінансів та Кабінету Міністрів України необхідно невідкладно визначитися та направити до Верховної Ради України відповідні пропозиції з даного питання.

Необхідно також вжиття заходів стосовно повної сплати генеруючими компаніями коштів за відвантажене вугледобувними підприємствами вугілля, що особливо стосується ДП «Львіввугілля», де заборгованість за поставлене до «Центренерго» вугілля складає понад 100 млн. грн., а також щодо розв’язання проблемних питань по шахті «Краснолиманська» з метою забезпечення її подальшої сталої роботи.

На необхідність посилення уваги Уряду України до шахтарських містоутворюючих регіонів - наголосив голова державної обласної адміністрації Павло Кириленко.

Підсумовуючи дане засідання Міжвідомчої робочої групи, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на всіх напрямках обговорених питань, будуть дані конкретні доручення відповідним Міністерствам і відомствам з метою оперативного вирішення порушених проблем, пов’язаних з погашенням заборгованості із заробітної плати та забезпечення її подальшої сталої виплати, з першочерговим вирішеним нагальних проблем підприємств вугільної промисловості України. Було поставлене завдання всім керівникам центральних та місцевих органів, щоб кожен працівник бюджетної сфери отримав оплату не пізніше, указаних не Законом термінів, а у вугільній галузі — не менше 70% від надходження коштів за реалізацію продукції були спрямовані на виплату заробітної плати працівникам.

Відділ організаційної та інформаційної
роботи ЦК Профспілки