зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

27 Лютого 2024
Президія Профспілки розглянула стан виплати заборгованості по заробітній платі працівникам вугільної галузі
Президія ЦК Профспілки 27 лютого п. р. на своєму засіданні розглянула питання «Про стан виплати заробітної плати працівникам галузі та погашення заборгованості з неї».



На початку засідання заступник начальника відділу соціально-трудових відносин та гендерної рівності Міністерства енергетики України Тетяна Марченкова надала інформацію учасникам засідання щодо стану виплати заробітної плати працівникам галузі та погашення заборгованості з неї.

Зокрема, було зазначено,що в поточному році станом на 22 лютого за оперативними даними заборгованість складає 147,0 млн. гривень і вона стосується в основному п’яти державних підприємствах «ВК» «Краснолиманська» - 113,8 млн. грн., «Волиньвугілля» - 11,8 млн. грн., «Мирноградвугілля» - 10,3 млн. грн., ПрАТ «Шахта «Надія» - 9,5 млн. грн., а також інших.

Було також повідомлено, що на виконання наказу Міністерства енергетики України на державних вугледобувних підприємствах було створено графіки погашення наявної заборгованості по заробітній платі.

Тетяна Марченкова також поінформувала присутніх про те, що ДП
« Первомайськвугілля» в жовтні минуло року згідно Постанови КМУ було передано зі сфери управління Міненерго до сфери управління Фонду Державного майна України. Також було зазначено, що «ВК» «Краснолиманська», шахта «1/3 Новогродівська », ДП «Селидіввугілля» не мають державної підтримки, а кошти отримують за рахунок реалізації вугільної продукції.

В доповнення до виступу представника Міненерго Тетяни Марченкової голова Профспілки Андрій Зимін наголосив на тому, що фактично заборгованість існує з 2015 року та набула хронічного характеру і складає понад 1,3 млрд. грн., в тому числі за 2023 рік заборгованість збільшилась на 233,0 млн. гривень.

Було також зазначено, що наявна поточна заборгованість по заробітній платі на ДП «Львіввугілля», яка складає 123 млн. грн., що недопустимо для підприємства, яке постійно здійснює видобуток вугілля.

Головою Профспілки було повідомлено, що 23 січня поточного року питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати, на виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, було обговорено на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати за участю голови Профспілки.

Протокольним рішенням цієї наради рекомендовано Міненерго за участі інших центральних органів виконавчої влади та Профспілки провести нараду, з метою визначення першочергових дій стосовно забезпечення сталої роботи державних вугледобувних підприємств та шляхів вирішення питань з погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам галузі. Проте, до цього часу питання проведення наради відкрите, а заборгованість погашається повільними темпами.

За результатами обговорення даного питання було прийнято рішення про направлення від імені Президії ЦК Профспілки звернення до Міністра енергетики України Германа Галущенка щодо проведення відповідної наради згідно рекомендацій Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати. А також з метою вжиття заходів з вирішення питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам, щомісячно проводити засідання галузевої Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати,за участі Профспілки та керівників державних вугледобувних підприємств.
В обговоренні питання порядку денного взяли участь голови первинних та територіальних організацій Профспілки: Віхоть Р.Г.,Ярема С. Ф., ДревальП.П., Бабіч В. М.,Юзефович Р. В.,Сиротюк Р. П., Юнак С. І.,Євтушок П. Т.,Лащенко В. Ф.

Враховуючи те, що впродовж тривалого часу не вирішується питання щодо відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремим категоріям працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу, головою Профспілки було запропоновано представнику Міненерго надати відповідний коментар.
З цього приводу Тетяна Нилівна доповіла про алгоритм дій Міністерства щодо вирішення даного питання.

Дане питання розглядалося на засідання Урядового комітету за участю голови Профспілки, за результатами якого воно передано на розгляд Державної регуляторної служби України.

Заслухавши надану інформацію учасниками президії ЦК було запропоновано провести нараду за участю народних депутатів України, представників Міненерго, шахтарських профспілок стосовно напрацювання відповідних пропозицій щодо вирішення питання щодо відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Також було розглянуто ряд питань, що стосуються організаційної діяльності Профспілки та прийнято відповідні рішення.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная