зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

19 Лютого 2024
Засідання комітету з питань інтеграції України до ЄС
16 лютого за участі голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрія Зиміна відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу. На порядку денному було розглянуто Проект Закону про врегулювання питань заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску державних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України (щодо відновлення соціальних прав працівників енергетичної галузі),( реєстр. № 10415).

У своєму виступі профспілковий лідер озвучив занепокоєння Профспілки у зв’язку з утворенням величезної заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування вугледобувних підприємств, підпорядкованих Міністерству енергетики України.

У порушення ст. 46 Конституції України, шахтарі не можуть своєчасно оформити пільгові пенсії, у тому числі за роботу у особливо небезпечних та шкідливих умовах праці, отримати повністю допомогу з тимчасової втрати працездатності, допомогу по безробіттю, які нараховуються не з середнього заробітку працівника, а з мінімальної заробітної плати. Робітники сплачують податки у повному обсязі, держпідприємства відраховують кошти, але оплати зараховуються, як штрафи та пені, згідно Закону України «Про єдиний соціальний внесок» від 08.07.2010 № 2464 - VI, а поточні нарахування та заборгованість з ЄСВ вважаються несплаченими, зростають і знову на них нараховуються штраф та пеня. Як наслідок, неврахування Пенсійним фондом України соціального внеску у поточному часі призводить до зменшення загального страхового стажу робітників.

Ця заборгованість накопичувалася роками і з різних обставин. На даний час погасити величезні штрафи та пені у реаліях сьогодення практично неможливо, а заручниками ситуації є людина праці.

Голова Профспілки наголосив на тому, що протягом тривалого періоду не врегулювання зазначеної проблеми є одним із факторів, який спонукає працівників на звільнення, пошуки іншої роботи та не стимулює прийняття нових робітників. За минулий рік в цілому по вугільній галузі чисельність працівників суттєво зменшилася.

У ці складні воєнні часи вугільні підприємства, які відносяться до сфери критичної інфраструктури, повинні працювати. Відновлення справедливості у соціальних гарантіях під час своєї нелегкої праці дозволить зберегти вугільну галузь України.
Прийняття Проекту Закону №10415 знаходить підтримку з боку Міненерго, Мінсоцполітики та інших центральних органів виконавчої влади. Користуючись нагодою, від імені працівників вугільної галузі, голова Профспілки подякував народним депутатам, які підтримали зазначений Проект Закону, що дозволить уникнути порушень прав працівників.


За результатами обговорення Комітет прийняв рішення:

Зокрема, в частині дотримання законодавства про державну допомогу законопроєкт потребує отримання висновку Антимонопольного комітету щодо визначення належності та допустимості державної допомоги для конкуренції. Комітет також ухвалив рішення звернутися до Уряду та Антимонопольного Комітету з метою врегулюванню цього питання, як внутрішньо, так і провести відповідні консультації з Європейською комісією, залучивши до цього діалогу профспілки та народних депутатів.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная