зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

29 Лютого 2024
Відбулося чергове засідання ПДК
29 лютого в Міністерстві енергетики України за участі голови Профспілки працівників вугільної промисловості України відбулося засідання Постійно діючої комісії з охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості України. У роботі даного засідання взяли участь керівники структурних підрозділів апарату Міненерго, генеральні директори державних вугільних підприємств, установ та організацій, а також представники Державної служби України з питань праці, Державної воєнізованої гірничорятувальної служби у вугільній промисловості.

Зі вступним словом виступив заступник Міністра енергетики України Олександр Хейло.

Надалі відповідно до порядку денного з першого питання щодо підведення підсумків роботи державних вугледобувних підприємств з питань охорони праці та промислової безпеки за 2023 рік та виконання попередніх протокольних рішень ПДК виступив з доповіддю начальник Управління охорони праці, промислової безпеки та цивільного захисту Ігор Ященко.

Згідно порядку денного далі було заслухано Звіти керівників вугледобувних підприємств щодо стану охорони праці та промислової безпеки, забезпечення безпечного ведення гірничих робіт в умовах тривалої широкомасштабної військової агресії російської федерації проти України.

Наступним питанням було розглянуто забезпечення подальшої роботи ВП «Шахта «Центральна», ВП «Шахта «Торецька» ДП «Торецьквугілля» в умовах воєнного стану та про стан ліквідації ендогенної пожежі що сталася на ВП «Шахта «Центральна» 09.02.2024 року.

В обговоренні зазначених питань порядку денного виступив голова Профспілки Андрій Зимін, який зокрема зазначив, що стан охорони праці найкраще характеризує статистика.

За інформацією Держпраці, загальний травматизм на шахтах вугільної галузі України за 2023 рік зменшився на 52 випадки та склав 339 випадків, а смертельний збільшився на 9 випадків, всього 21 випадок в порівнянні з 2022 роком. При цьому чисельність працівників як на державних так і приватних підприємствах суттєво зменшилася.

Державні шахти наразі перебувають у дуже скрутному становищі. На даний час загальна заборгованість по заробітній платі складає понад 1,3 млрд грн.
Через брак виділення державними підприємствами фінансування на охорону праці, майже всі шахти у повному обсязі не забезпечують гірників на належному рівні засобами індивідуального та колективного захисту.

Профспілковий лідер звернув увагу присутніх на ситуацію, що склалася державному підприємстві «Добропіллявугілля-видобуток. Зокрема, це вирішення питання по саморятівникам, у яких в травні поточного року закінчується термін дії, а таких понад 1100 штук. Слід також відмітити, що останній раз на цьому підприємстві закупівля спецодягу та чобіт здійснювалася у липні минулого року.

Певна частина вирішення питань залежить від реалізації вугільної продукції. Розрахунки останнім часом затримуються.Зокрема, по ДП «Львіввугілля» існує поточна заборгованість, яка з 1 березня вже буде простроченою.

Також було наголошено на тому, що на попередньому засіданні ПДК було запропоновано внести до протоколу пункт стосовно збільшення складу Галузевої ради з розробки професійних стандартів та професійних кваліфікацій у вугiльно-промисловому комплексі, з урахуванням фахівців маючих досвід роботи з виробничих питань та охорони праці. Нажаль, цього пункту у протоколі нема. Через ряд дій, які не властиві зазначеним професіям, наприклад, керування гірничошахтним обладнанням, у тому числі комбайнами, гірниками на допоміжних роботах, є великі ризики травмування не тільки себе та ї навколишніх працівників. Профспілка не погодила зазначені стандарти у такому вигляді. Нажаль, зауваження з боку Міненерго відсутні. Дуже хотілося щоб все ж Міненерго звернуло увагу на ці документи тому, що їх прийняття у запропонованому вигляді не передбачає безпечні методи роботи.

У підсумку було наголошено, що працю шахтаря ніяк не назвеш простою і легкою. Проведення засідання постійно діючої комісії та її висновки повинні вплинути на стан охорони праці на вугільних підприємствах, що забезпечить належні, безпечні та здорові умови праці, а також дасть можливість попередити настання нещасних випадків на виробництві.
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная