зробити стартовою додати в обране


Президиум ЦК профсоюза № 9 от 18 февраля 2010 года

Про забезпечення трудящих і пенсіонерів галузі побутовим паливом в 2009 році

Президія Центрального комітету профспілки відзначає, що в 2009 році сталося деяке поліпшення забезпечення трудящих і пенсіонерів галузі побутовим вугіллям. План по його постачанню на підприємствах Мінвуглепрому виконано на 95,7%, що на 1,6 % більше, ніж в 2008 році, у тому числі по Донецькій області план виконано на 96,3%, Луганській - на 94,9%, Дніпропетровській, Львівській і Волинській областях - на 100,0 %. Всього за рік вивезено 838,1 тис. тонн вугілля.

В той же час викликає серйозну турботу стан справ із забезпеченням побутовим паливом трудящих Олександрійського буровугільного комплексу, де план вивезення побутового палива виконано лише на 5,7 %, у ДП «Сніжнеантрацит», де вивезено лише 55,6% від необхідного річного об'єму побутового вугілля. Незадовільно забезпечуються побутовим паливом трудящі шахтобудівних організацій Луганської області (60,0%). Нижче за свої можливості спрацювали в ДП «Донбасантрацит», де вивезене 72,7% необхідної кількості вугілля, в ДП «Шахтоуправління імені Чапаєва» – 83,6 %. Без достатніх на те причин не виконано завдання по забезпеченню пільговим побутовим паливом трудящих і пенсіонерів ДП «Красноармійськвугілля» (-7,9 % планових обсягів). Є проблеми із забезпеченням побутовим паливом на низці підприємств, що знаходяться на профобслуговуванні Луганського теркому.

Не всі теркоми проявляють належну принциповість і вимогливість в питаннях своєчасності, повноти і якості побутового палива.

Після публікації в газеті «Шахтар України» даних Мінвуглепрому про забезпечення вуглеотримувачів в 2009 році пільговим паливом, в ЦК профспілки надійшли скарги на недостовірність оприлюднених відомостей. На практиці відомості профспілкових комітетів про забезпеченість трудящих пільговим паливом не завжди збігаються з даними Мінвуглепрому. (Відомості профспілкових комітетів і Мінвуглепрому про забезпеченість вуглеотримувачів побутовим паливом в 2009 році додаються).

За інформацією профспілкових організацій ДП «Торезантрацит», в минулому році вуглеотримувачам повинні були вивезти 38522 тонни вугілля. Фактично поставлено 29114 тонн або 75,6 % до плану. За даними ж Мінвуглепрому завдання з постачання палива тут виконано на 97,4%. При цьому не враховано, що 66,4% палива було вивезено в рахунок погашення боргів минулих років, а заборгованість, що знов утворилася, 2009 році склала 9408 тонн. Аналогічний стан і на низці інших ДП.

У відомостях, що надаються Мінвуглепромом, не знаходить відображення стан справ щодо погашення заборгованості по квартирному вугіллю, відсутні дані про заборгованість по побутовому паливу за минулі роки.

Широкий суспільний резонанс викликали виявлені факти махінацій із закупівлями вугілля для пільговиків підприємством «Укрвуглеторфреструктуризація» в ТОВ «Метал Трейдінг», які проводилися з порушеннями вимог Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Особливі багато нарікань у трудящих виникає з питання якості побутового палива. До теперішнього часу не закінчена робота щодо впровадження нових Технічних умов для визначення якості побутового вугілля, які тривалий час знаходяться на затвердженні в Держстандарті України.

На підставі вищевикладеного Президія ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Відзначити недостатню роботу Мінвуглепрому і окремих інших власників щодо виконання в 2009 році зобов'язань Галузевої угоди і колективних договорів по забезпеченню трудящих і пенсіонерів галузі вугіллям на побутові потреби.

2. Відомості теркомов про забезпечення трудящих і пенсіонерів вугіллям на побутові потреби взяти до відома.

3. Профспілковим організаціям всіх рівнів продовжити роботу по контролю за своєчасним і якісним забезпеченням трудящих і пенсіонерів побутовим паливом, а також достовірністю відомостей, що надаються роботодавцем, про забезпечення побутовим паливом.

4. Звернутися в Мінвуглепром з пропозицією про внесення до форми звітності по забезпеченню трудящих і пенсіонерів побутовим паливом даних про заборгованість і її погашення.

5. Вимагати від Мінвуглепрому і Держстандарту України прискорення прийняття нових Технічних умов якості побутового вугілля..

6. Контроль за виконанням даної постанови покласти на першого заступника голови Профспілки працівників вугільної промисловості України В.М.Мамченко.

Голова Профспілки В.І. Турманов