зробити стартовою додати в обране


Всеукраинское совещание председателей первичных организаций Укруглепрофсоюза и IV Пленум ЦК профсоюза 23 апреля 2009 года

Про виконання Вимог Профспілки працівників вугільної промисловості України

Заслухавши та обговоривши інформацію Міністра вугільної промисловості України Полтавця В.І. про виконання Вимог Профспілки, Пленум відзначає, що на підприємствах галузі зберігається складна соціально-економічна ситуація.

Під загрозою проведення організованих Профспілкою масових акцій протесту Уряд, Мінвуглепром, керівники підприємств здійснили ряд заходів, що дозволили на багатьох підприємствах забезпечити, хоча і з запізненням, виплату поточної заробітної плати і погашення частини раніше накопиченої заборгованості з неї. Відбулося декілька нарад у Прем'єр-міністра та засідань Кабінету Міністрів, на яких розглядалися питання роботи вугільної промисловості і виплати заробітної плати на підприємствах галузі. Були визначені заходи щодо поліпшення організації розрахунків за відвантажене споживачам вугілля, можливого збільшення держпідтримки на витрати із собівартості вугільної продукції, спрямування частини коштів Стабілізаційного фонду на погашення заборгованості із заробітної плати шахтобудівельникам, придбання побутового вугілля для трудящих і пенсіонерів вугільних підприємств, що ліквідуються, та ін. Кабінет Міністрів України прийняв ряд постанов і розпоряджень (№ 201 від 16.03.2009 р. «Деякі питання виплати заробітної плати працівникам шахтобудівних підприємств і придбання побутового палива для пільгових категорій осіб», № 281 від 18.03.2009 р. «Про забезпечення виплати шахтарям заробітної плати», № 358-р від 02.04.2009 р. «Питання виплати заробітної плати шахтарям» та ін.). В результаті в галузь надійшли додаткові кошти на виплату заробітної плати.

Кабінет Міністрів України фактично визнав правоту Профспілки і частково задовольнив висунуті нею вимоги в частині фінансування з держбюджету підприємств галузі, умовно збільшивши держпідтримку на собівартість на 3,5 млрд. грн. Проте і збільшений обсяг держпідтримки на витрати із собівартості не може задовольнити потреби галузі, оскільки він нижче торішнього на 600 млн. грн. і не дозволяє виплачувати повною мірою нараховану зарплату. За мінімальними розрахунками Мінвуглепрому потрібно знайти ще 4110 млн. грн. на держпідтримку на витрати із собівартості.

Інше питання, що виникає у зв'язку з прийнятими рішеннями, - надійність джерел надходження коштів. Управління фінансовими потоками в ручному режимі призвело до того, що ні підприємства, ні галузеве міністерство не знають, як фінансуватиметься галузь надалі, з яких джерел братимуться кошти на виплату зарплати. При цьому кошти, що навіть надійшли до Мінвуглепрому, не спрямовуються на підприємства протягом декількох тижнів, оскільки по ним несвоєчасно готуються правові рішення.

Але, якщо частина зарплати, що підлягає виплаті безпосередньо працівникам ще якось виплачується, то утримання із зарплати і нарахування на неї до фондів в основному не перераховуються, що створює і надалі створюватиме все нові та нові проблеми як для працівників (особливо при виході на пенсію), так і для вугільних регіонів.

Залишилася нереалізованою більшість рішень, що були прийняті на засіданні Координаційної ради з врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості 13 листопада 2008 року. Не підготовлено міжгалузевий Меморандум спільних дій з попередження кризових ситуацій у вугільній промисловості за участю Мінфіну, Мінекономіки, Мінвуглепрому, Мінпаливенерго, Мінпромполітики, Міністерства транспорту і зв'язку.

Невирішеними залишаються проблеми щодо ціни на вугілля і її реалізації споживачам. Мінпаливенерго і Мінпромполітики не забезпечили погашення заборгованості за отримане вугілля від державних вуглевидобувних підприємств, яка за даними на 20.04.2009 р. складає з початку року 772,4 млн. грн.

Державні відомства до цих пір не розробили баланс виробництва і споживання на внутрішньому ринку в I кварталі 2009 р. енергетичного і коксівного вугілля, яке видобувається вітчизняними вуглевидобувними підприємствами. Немає такого балансу і на подальші періоди. Не визначені обсяги надлишку вугільної продукції, які підлягають закладці в держрезерв, і необхідні для цього фінансові ресурси.

Не вирішено питання зниження тарифів на перевезення вугілля і електроенергію, спожиту вугільними підприємствами. Не здійснено радикальних заходів щодо обмеження імпорту вугілля.

Не забезпечено виконання низки основних положень Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці». Зокрема, на більшості підприємств галузі тарифні ставки і оклади працівників, зайнятих на підземних роботах повний робочий день, не підвищені на 30 % (ст.3); для цієї ж категорії працівників не знижено до 10 % оподаткування доходів (ст.4); Кабінетом Міністрів не прийнятий порядок компенсації за оплату електроенергії, газу і центрального опалення особам, які мають право на безкоштовне отримання вугілля на побутові потреби, але які проживають в будинках з центральним опаленням, що не дозволяє отримувати цю компенсацію (ст. 10), тощо.

Вкрай незадовільно фінансуються напрями, пов'язані з охороною праці та технікою безпеки шахтарів. При зниженні в поточному році бюджетного фінансування витрат по даному напряму майже в 3 рази - кошти на ці цілі стали надходити в галузь лише в квітні.

Із-за зниження на 40 % обсягів бюджетного фінансування гірничорятувальних заходів в катастрофічному стані знаходиться відповідна галузева служба, яка вимушена різко скорочувати чисельність своїх підрозділів і розміри грошового утримання особового складу, включаючи респіраторщиків, відмовитися від заміни зношеного устаткування і апаратури. Це негативно позначається на боєздатності ДГВРС і знижує можливості з порятунку шахтарів в аварійних ситуаціях.

У незадовільному стані та безконтрольно з боку Мінвуглепрому здійснюється реструктуризація галузі. Забезпеченість трудящих і пенсіонерів шахт, що ліквідуються, побутовим паливом склала в минулому році близько 48 %. При цьому економлять на вдовах померлих шахтарів-пенсіонерів, під надуманими приводами виключаючи їх із списків вуглеотримувачів. Замість забезпечення підприємств Укрвуглеторфреструктурізації побутовим паливом через ДП «Вугілля України» Мінвуглепром проводить тендерні торги, за допомогою яких ціна на це паливо зросла майже удвічі і відповідно збільшилися витрати лімітованих бюджетних коштів на ці цілі.

На підприємствах приватної власності в умовах кризи йде жорстка оптимізація чисельності у формі необґрунтованої заборони на прийом працівників замість звільнених за власним бажанням, що призводить до зростаючої інтенсифікації праці з одночасним здешевленням ціни праці. Практикується скорочений робочий тиждень при збереженні або збільшенні обсягів роботи без збільшення заробітної плати. Приватними власниками все частіше практикується вживання форм трудових стосунків не передбачених законодавством, що веде до порушення трудових прав трудящих і зниженню їх соціального захисту.

Дуже важка ситуація з виплатою зарплати склалася на ряді збагачувальних підприємств Луганської області, де лише ЗАТ «Луганська вугільна компанія» не виплатила трудящим понад 8 млн. грн. При цьому держава, яка є власником 49 % акцій не впливає на процеси, що відбуваються на цих підприємствах.

У зв'язку з рішенням Уряду про спрямування щомісячно, починаючи з березня 350 млн. грн. із Стабілізаційного фонду на держпідтримку витрат із собівартісті, а фактично на виплату зарплати (з нарахуваннями) шахтарям і 24 млн. грн. - на погашення заборгованості по зарплаті шахтобудівельникам, коштів, що залишилися, буде явно недостатньо для вирішення завдань, що стоять перед галуззю по будівництву і технічному переоснащенню шахт.

Урядом нічого не робиться для розвитку галузі. Починаючи з 4-го кварталу 2008 року різко скоротилося бюджетне фінансування шахт на технічне переоснащення і розвиток, а в поточному році воно практично відсутнє. Протягом першого кварталу 2009 р. на об'єктах капітального будівництва освоєно лише 32 млн. грн., що в чотири рази менше ніж за відповідний період минулого року. Окрім заходів, спрямованих на часткове погашення заборгованості по зарплаті працівникам шахтобудівного комплексу, не вирішується жодне питання з тих, що порушувалися на багаточисельних нарадах, присвячених роботі даної підгалузі.

Залишаються не виконаними жодне з урядових рішень щодо проблем Александрійського буровугільного комплексу Кіровоградської області, прийнятих як в попередні роки, так і в цьому році. Як і раніше не погашається заборгованість із заробітної плати трудящим, не врегульовані трудові стосунки з працівниками підприємств, що повернені з оренди, не виконуються судові рішення з відновлених прав трудящих. Все це веде до різних акцій протесту трудящих, оскільки вже використані всі варіанти, які не дали жодних результатів.

Кабінет Міністрів самоусунувся від створення умов, при яких підприємства недержавної форми власності були б зацікавлені в збільшенні капіталовкладень у вугільну промисловість. Всупереч рішенням Координаційної ради від 13.11.2008г. не створені рівні умови для чесної конкуренції вітчизняних вуглевиробників, а Мінвуглепромом ігнорується пункт № 16 про збут вугілля всіма вітчизняними вуглевиробниками через ДП «Вугілля України».

Таке відношення Уряду до вугільної промисловості призвело до різкого падіння видобутку вугілля, яке в першому кварталі п.р. вже склало 1.2 млн. тонн, і процес цей продовжується, оскільки майже всі кошти підприємства витрачають на виплату заробітної плати і погашення заборгованості з неї, а процес відтворення виробництва гальмується - вибуття лав в поточному році на третину випереджає їх введення.

Таким чином, прийняті урядом під загрозою масових акцій протесту поспішні і часткові напівзаходи щодо погашення заборгованості з заробітної плати працівникам галузі частково зняли соціальну напруженість на багатьох підприємствах галузі, проте за відсутністю забезпечених на державному рівні реальних перспектив розвитку галузі не привели до очікуваних результатів.

Необхідні кардинальні заходи по виводу галузі з кризи, позначені у Вимогах Профспілки, і перш за все, збільшення параметрів бюджетного фінансування галузі.

Пленум відзначає, що дії Профспілки з підготовки акцій протесту із захисту законних прав та інтересів трудящих галузі натикнулися на організовану активну протидію влади та роботодавців, включаючи кампанію брехні та наклепу у ряді засобів масової інформації. При цьому неодноразово робилися спроби звинуватити Профспілку у виконанні політичного замовлення, перекрутити цілі та завдання акцій протесту, що готувалися, протиставити трудящих, рядових шахтарів - профспілці. Не дивлячись на тиск і погрози, переважна більшість трудових колективів галузі, територіальних і первинних профспілкових організацій підтримали вимоги Профспілки про дотримання соціально-економічних прав працівників галузі, збільшення бюджетного фінансування вугільної промисловості. Трудящі підприємств вугільної галузі всіх форм власності готові, в разі погіршення ситуації та ігнорування їх вимог, до проведення активних протестних дій із захисту їх права на працю і гідну заробітну плату.

Обговоривши інформації щодо ситуації, яка склалася в галузі, та хід виконання Вимог Профспілки, Пленум ЦК профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Визнати роботу Уряду, Мінвуглепрому, керівників підприємств вугільної промисловості по виконанню Вимог Профспілки незадовільною.

2. Зажадати від Кабінету Міністрів, усіх власників і роботодавців підприємств вугільної промисловості, повного виконання Вимог Профспілки працівників вугільної промисловості України, затверджених 27.02.2009 р. на Пленумі ЦК профспілки (додаються):

3. Зажадати від Кабінету Міністрів України до 30.04.2009 р. забезпечити бюджетне фінансування капітального будівництва галузі відповідно до свого рішення. Визначити конкретні терміни введення в експлуатацію шахти новобудови «Нововолинська № 10» і забезпечити фінансування її будівництва в ці терміни.

4. Підтримати резолюцію мітингу трудящих буровугільного комплексу і зажадати від Кабінету Міністрів України виконання в 10-денний термін в повному обсязі Розпорядження № 1275 від 24.09.08 «Про заходи щодо вирішення деяких проблем буровугільного комплексу».

5. Міністерству вугільної промисловості України і керівникам підприємств всіх форм власності:

5.1. Встановити контроль за виконанням Вимог Профспілки і дотриманням норм законодавства про працю всіма виконавцями.

5.2. Розробити до 15.05.2009 р. єдину форму звітності про виплату заробітної плати трудящим і заборгованості з неї з нарахуваннями і без нарахувань.

5.3. Встановити з квітня 2009 року для всіх трудящих галузі тарифні ставки і оклади розраховані згідно встановленої законодавством мінімальної заробітної плати 625 грн., а працівникам, зайнятим на підземних роботах, із збільшенням на 30 %, відповідно до чинного законодавства з дотриманням встановлених Галузевою угодою співвідношень в оплаті праці.

6. Міністерству вугільної промисловості України:

- на виконання раніше прийнятих урядових рішень забезпечити закупівлю і 100-процентну оплату вугілля у вуглевидобувних підприємств всіх форм власності (окрім нелегальних) по договорах з ДП «Вугілля України»;

- провести в травні 2009 року за участю ЦК профспілки зустріч із керівниками акціонерних підприємств і головами профспілкових організацій з проблем вуглезбагачувачів;

- протягом місяця вирішити питання про виділення на вугільних шахтах, що ліквідуються, побутового палива вдовам померлих пенсіонерів-шахтарів, які мали за життя право на отримання побутового палива;

- забезпечити контроль за виконанням законодавства про надра на підприємствах всіх форм власності в частині дотримання положень про доопрацювання запасів вугілля.

7. Комітетам Профспілки всіх рівнів провести роз'яснювальну роботу в трудових колективах і щомісячно інформувати ЦК профспілки про хід виконання Вимог Профспілки.

8. У разі невиконання Вимог Профспілки, погіршення соціально-економічної ситуації на підприємствах вугільної промисловості, несвоєчасної виплати заробітної плати доручити Президії ЦК профспілки прийняти рішення про дату та форму проведення загальногалузевої акції протесту.

9. Контроль за виконанням даної постанови покласти на Президію ЦК профспілки.

Голова Профспілки В.І. Турманов