зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

9 Січня 2024
Відповідь Уряду України на запит Профспілки працівників вугільної промисловості України
Профспілка працівників вугільної промисловості України отримала відповідь на звернення з питання щодо зарахування страхового стажу періодів роботи, за які з вини роботодавця не було сплачено єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі за час роботи шахтарів.

Проте, Профспілка вважає що зазначене питання залишається відкритим і відповідь не є вичерпною. Тому, було направлено листа до Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економіки України Юлії Свириденко щодо конкретизації відповіді на порушене питання, а саме: Що робити, якщо робітники сплачують податки у повному обсязі, Держпідприємства відраховують кошти, але оплати зараховуються, як штраф та пеня, а поточні нарахування та заборгованість з ЄСВ вважаються несплаченими, зростають і знову на них нараховуються штраф та пеня. Як наслідок, неврахування Пенсійним фондом України соціального внеску у поточному часі призводить до зменшення загального страхового стажу робітників?

Зокрема, у листі-відповіді від 08.01.2024 року Пенсійний фонд України повідомляє наступне:

Умови, при виконанні яких особи мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, визначені статтею 114 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон № 1058).
Так, пунктами 1 та 2 частини другої статті 114 Закону № 1058 визначено тривалість страхового стажу, в тому числі страхового стажу з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, за наявності яких чоловіки та жінки при досягненні відповідного віку мають право на пенсію за віком на пільгових умовах за списками № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць.

З огляду на вищезазначене, якщо особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і за неї щомісяця сплачуються страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, то ці місяці будуть зараховані до страхового стажу, в тому числі до страхового стажу з особливо шкідливими (шкідливими) і особливо важкими (важкими) умовами праці за списком №1 (№ 2), як повні місяці.

Таким чином при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від віку для працівників, передбачених частиною третьою статті 114 Закону № 1058, обчислення стажу на підземних і відкритих гірничих роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, обчислення стажу на роботах працівників провідних професій здійснюється на підставі записів, внесених до трудової книжки, та уточнюючої довідки за формою, наведеною B додатку 5 до Порядку підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637.