зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

30 Березня 2021
Онлайн –нарада в Міненерго України.
Сьогодні, 30 березня, під головуванням заступника Міністра енергетики України Олександра Зоріна відбулася чергова селекторна онлайн- нарада з керівниками державних вугільних підприємств, народними депутатами України, представниками галузевих профспілок та ПАТ « Центренерго».

На порядку денному було розглянуто стан виконання протокольних доручень наради Міненерго від 22 березня поточного року, а також питання відвантаження вугілля для потреби енергетики та здійснення розрахунків за договорами постачання.

На початку засідання заступник Міністра О. Зорін поінформував учасників наради про існуючий виробничо-економічний та фінансовий стан на державних вугледобувних підприємствах і, зокрема, з виплати заробітної плати працівникам та погашення існуючої заборгованості з неї, а також ситуації, пов’язаної з позицією Міненерго України щодо унеможливлення наближення перерахування визначених на 2021 рік бюджетних видатків на найближчий термін. Тому, орієнтовно, на наступний вівторок мають надійти на державні вугледобувні підприємства лише визначені на цей час кошти в обсязі 239 млн. грн. Міненерго України направило відповідні листи до Міністерства фінансів та Кабінету Міністрів України щодо невідкладного прийняття відповідних рішень з наближення бюджетного фінансування державних вугледобувних підприємств.

Що стосується питання розрахунків ПАТ «Центренерго» з вугледобувними підприємствами за відвантажену вугільну продукцію, то представник
« Центренерго» В. Довгаль зазначив, що по поточним платежам розрахунки провадяться в рамках існуючих договорів. Але стосовно погашення наявних боргів, дане питання може бути вирішено лише після оформлення повного пакету документів на постачання вугільної продукції по всіх державних підприємствах.
У виступах керівників державних підприємств висвітлювалася конкретна виробнича, соціальна та фінансово-економічна ситуація та пропонувалися шляхи вирішення існуючих проблем. Зокрема, керівник шахти «Краснолиманська» доповів про наявність фінансових активів, але через простій шахти та блокування рахунків підприємства, не можуть здійснюватися ніякі операції по виплаті заробітної плати шахтарям і тим більше, з погашення існуючої заборгованості.

Народний депутат України Михайло Бондар наголосив на необхідності в найкоротший термін визначення та надання відповідних розрахунків до Кабінету Міністрів України і Міністерства фінансів щодо збільшення обсягу бюджетних витрат на потреби вугільної галузі, та в першу чергу – на виплату заробітної плати шахтарям в нинішньому році, шляхом внесення відповідних змін до Закону України « Про Державний бюджет на 2021 рік».

У своєму виступі заступник голови Профспілки Андрій Зимін зазначив, що станом на сьогоднішній день борги з виплати заробітної плати працівникам вугільної галузі складають вже 1млрд.152 млн. грн., незабаром після 1 квітня цього року вони становитимуть 1,8 млрд. грн. Тому, заплановане перерахування 239 млн. грн. на виплату заробітної плати ні в якій мірі не вплине кардинально на вирішення даного питання.

Профспілка працівників вугільної промисловості України висловлює свою рішучу незгоду та несприйняття позиції Міністерства фінансів України щодо неможливості наближення відповідної суми видатків, передбачених в Державному бюджеті України на вугільну галузь з грудня на березень 2021 року. З цього приводу ЦК Профспілки направило відповідного листа до Прем'єр-міністра України.

Заступником голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрієм Зиміним також була закцентована увага на необхідності виконання всіх своїх рішень і Міністрові енергетики України, в тому числі, визначеного в протоколі наради від 17. 03.2021 року про розробку відповідного графіку з погашення заборгованості за постачання вугільної продукції до 26 .03.2021 року, якого до цих пір немає.

Позиція Укрвуглепрофспілки з даного питання полягає в тому, що шахтарі не повинні бути заручниками взаємовідносин між різними відомствами системи державного управління. Тому Профспілка і надалі буде рішуче відстоювати права працівників на достойне життєіснування і своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати.

За підсумками проведеної наради Міністерством енергетики України буде складений відповідний протокол та надісланий всім учасникам наради.