зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Лютого 2021
Віктор Турманов звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо повернення права на пільгову пенсію за Списками № 1 та № 2
23 лютого під час засідання Антикризового енергетичного штабу голова Профспілки порушив питання щодо повернення на пенсію за віком на пільгових умовах підземним працівникам ( Списки № 1та №2), яке було безпідставно скасовано у 2016 році.

Голова Профспілки в черговий раз звернувся до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням провести окрему нараду з метою остаточного вирішення даного питання з залученням фахівців ЦК Профспілки.

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Навіть втрата промислового потенціалу країни, зокрема у вугільній галузі, не змінила в цілому негативної тенденції страхових нещасних випадків від впливу факторів важких, шкідливих та небезпечних умов праці.

Рівень захищеності працівників вугільної галузі, які працюють в підземних умовах, наразі залишається вкрай незадовільним через велику ступінь зношеності обладнання, недостатність і невідповідність засобів захисту, незадовільний стан виконання заходів з охорони праці через брак обігових коштів у підприємств тощо. Особливо тяжка ситуація з цих питань склалася на державних вугледобувних підприємствах, для яких в самий розпал кризи була скасована бюджетна програма фінансування заходів з охорони праці та промислової безпеки.

За таких умов в критичних ситуаціях дуже часто забезпечення безпеки виробництва для життя і здоров’я працюючих в шахтах цілком залежить від прийнятих рішень та високопрофесійних дій працівників середньої ланки та обслуговуючого персоналу, виконання обов’язків яких унормовано відповідними галузевими нормативними актами та інструкціями при роботі як в підземних умовах, так і на поверхні.

Однак, проблема, яка виникла у 2016році щодо забезпечення здорових та безпечних умов праці для працівників з галузевими особливостями виконання професійної діяльності на підземних роботах, з причин різного тлумачення чинної нормативно-правової бази залишається не врегульованою до цього часу.

Саме у 2016році, у поступі до повноправного членства в ЄС та виконання умов щодо удосконалення правового регулювання умов праці та реформування пенсійного забезпечення безпідставно та необґрунтовано було скасовано право вищезазначеної категорії осіб на пенсію за віком на пільгових умовах.

При цьому грубо були порушені принципи справедливості щодо впливу несприятливих факторів виробничого середовища на життя та здоров’я осіб, які переважну частину робочого часу виконують свої обов’язки під впливом факторів важких, шкідливих та небезпечних умов праці в підземних умовах. З цього приводу були надані фахові висновки Інституту гігієни праці Академії медичних наук України. Ці висновки були підтримані не тільки профільним Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, але й об’єднанням роботодавців вугільної промисловості та галузевими профспілками. Про спільну позицію всіх сторін було заявлено ще до прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 24. 06. 2016 року №461, якою в подальшому були затверджені нові Списки та скасовано право на пенсію за віком на пільгових умовах працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу на рік (в обліковому періоді). Втім ще на етапі погодження проекту постанови пропозиції не були розглянуті та не були враховані.

Наразі втрата значної кількості висококваліфікованих працівників та фахових спеціалістів лінійного персоналу, в тому числі і з цієї причини, призводить до створення критичної ситуації в забезпеченні сталої та безпечної діяльності вугледобувних підприємств, як державного, так і приватного сектору економіки.
Шановний Денисе Анатолійовичу, Вам, як нікому іншому, відома історія вимог та звернень з цього питання, що надходили на протязі вже майже п’яти років від шахтарів та галузевих профспілкових органів всіх рівнів, а також ветеранів вугільної галузі та галузевої науки.

Тільки у минулому 2020році Вами було надано два доручення відповідним міністерствам для опрацювання та остаточного врегулювання спірних питань відносно вказаної категорії працівників вугільної промисловості. Однак, як і у попередні роки, розгляду спірного питання по суті з залученням всіх зацікавлених сторін з метою його остаточного узгодження так і не відбулося. Виконання доручень Кабінету Міністрів України, та Ваших особисто, шановний Денисе Анатолійовичу, зведено до надання формальних відписок Мінсоцполітики.

Не можна без обурення сприймати наведені в листах виконавця доручень аргументи щодо недоцільності повернення раніше існуючого особливого порядку та умов обчислення стажу для категорії осіб з особливою специфікою виконання обов’язків на підземних роботах, вважаючи його необґрунтованою перевагою для цієї категорії осіб. При цьому повністю ігноруються і не розглядаються неодноразово надані висновки Міністерства охорони здоров’я (останні від 21.09.2020 № 1/12/39180-20) та фахівців Інституту гігієни праці, які саме і є обгрунтуванням доцільності та необхідності внесення змін до Списків.

Крім того, покладання проблем заборгованості внесків до Пенсійного фонду України та фінансова неспроможність підприємств вугільної галузі щодо поліпшення охорони та безпеки праці, не можуть бути причиною порушення конституційних прав працюючих на охорону життя, здоров’я та відповідний соціальний захист.

Міністерством енергетики України листом від 22.09.2020 № 26/1.5-14 -20650 на виконання доручення від 28.08.2020 №35737/1/1-20 в установленому законодавством порядку було надіслано до Державної служби України з питань праці належно оформлений пакет документів з пропозиціями та обґрунтуваннями щодо внесення змін до Списків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016року №461 стосовно вказаної вище категорії працівників.

При цьому не можна окремо не звернути увагу на те, що пропозиції та обгрунтування до цього часу належним чином не розглянуті не зважаючи на те, що Міненерго неодноразово зверталося листами безпосередньо і до Мінсоцполітики, і до Мінекономіки з проханням прискорити їх розгляд зважаючи на високу соціально - суспільну важливість питання.

Дуже прикро, що обидва державні органа важливості цього питання не бачать. Більш того, до цього часу не можуть остаточно визначитися з компетенцією та функціями щодо формування та реалізації державної політики у сферах праці, до яких належить і питання вдосконалення Списків на пільгове пенсійне забезпечення.
На підставі викладеного та з метою зниження соціальної напруги в шахтарських колективах вважаємо, що остаточне рішення цього питання потребує окремого розгляду на нараді під Вашим головуванням.

З повагою
Голова Профспілки В.І. Турманов


.