зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Листопада 2020
Внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461, якою затверджені Списки №1 та №2, залишається на контролі
Як раніше уже повідомлялося на сайті, на виконання доручення Прем’єр – міністра України Д. Шмигаля, яке було надано 28.08.2020 після особистої зустрічі Голови Профспілки В.Турманова з Прем’єр - міністром України, 29.09.2020 року за ініціативою першого заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ю.Свириденко відбувалася нарада з обговорення спірних питань щодо внесення змін до Списків з метою повернення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремій категорії працівників вугільної галузі, для яких воно безпідставно було скасовано у 2016 році.

Взаємної позиції сторін наради в ході обговорювання поставленого спірного питання не було досягнуто. Протокол наради, про обов'язковість якого наполягала Профспілка, до цього часу відсутній.

Разом з тим, ще за тиждень до проведення зазначеної наради, Міністерство енергетики України зі свого боку, також на виконання вищезазначеного доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, та відповідно до пункту 10 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442, листом від 22.09.2020 № 26/1.5-14-20650 надіслало до Державної служби України з питань праці пропозиції та обґрунтування щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461 у частині відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу на рік (в обліковому періоді).

Надіслані матеріали погоджені з Міністерством охорони здоров’я України та узгоджені з всеукраїнськими галузевими профспілками та Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно -енергетичного комплексу України», а також містять окремі висновки і пропозиції вузько профільних фахових установ, а саме - Державної установи «Інститут медицини праці» Національної академії наук України, які погоджені Міністерством охорони здоров’я України без зауважень.

За інформацією Міненерго опрацьовані пропозиції ще наприкінці вересня були надіслані Держслужбою України з питань праці до Міністерства соціальної політики України.

Враховуючи соціальну напругу в трудових колективах та вимоги профспілкових органів всіх рівнів щодо невідкладного врегулювання питання внесення змін до постанови, в частині включення до Списків категорії осіб, які працюють на підземних роботах у шахтах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких становить 50 і більше відсотків робочого часу на рік (в обліковому періоді), наразі в Міненерго поставлено на особистий контроль одержання від Міністерства соціальної політики результатів розгляду пропозицій, які були спільно напрацьовані та відправлені в установленому порядку на виконання доручення Прем’єр –міністра України, і не можуть залишатися без розгляду та відповіді їх надавачу.

Подальші дії Профспілки та Міненерго будуть залежати від відповіді Міністерства соціальної політики на листа Міненерго з цього питання.