зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Травня 2020
Друге засідання Антикризового енергетичного штабу
Сьогодні,19 травня, у Будинку Уряду відбулося друге засідання Антикризового енергетичного штабу під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

На засіданні були присутні т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, в.о. генерального директора Директорату енергетичних ринків Мінекоенерго Олександр Мартинюк, член НКРЕКП Дмитро Коваленко, генеральний директор ТОВ «ДТЕК» Максим Тимченко, заступники міністрів, народні депутати України, очільники ДП «Енергоринок», НЕК «Укренерго», ПрАТ «Укргідроенерго», ДП «Гарантований покупець», ДП «Оператор ринку», НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Центренерго», ПАТ «Донбасенерго» та інші.

На даному засіданні було розглянуте питання «Про стан здійснення заходів, визначених протоколом № 1 засідання Антикризового енергетичного штабу від 29 квітня 2020 року».

У доповіді т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольги Буславець було зазначено, що за результатом першого засідання було прийнято комплекс рішень, який включає 19 заходів за напрямками: удосконалення механізму функціонування ринку електроенергії України, врегулювання проблеми заборгованості в енергетичному секторі України і зокрема у вугільній промисловості та забезпечення безпеки в енергетиці України. Доповідачем було поінформовано про створення робочої групи із забезпечення виконання рішення Антикризового штабу, на яку покладені завдання стосовно розроблення відповідних проєктів нормативно-правових та законодавчих актів, надання пропозицій Антикризовому енергетичному штабу та робота з виконання його рішень. Мінекоенерго України розроблені проєкти постанов Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» та «Про удосконалення порядку проведення аукціонів за двосторонніми договорами».

З інформацію по даному питанню виступили представники Міністерства фінансів, НКРЕКП, ПАТ «Центренерго»,ТОВ «ДТЕК».

В обговорення зазначених питань виступили: член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, голова НПГУ Михайло Волинець та голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, які висловили спільну позицію профспілок стосовно першочергового вирішення нагальних питань вугільної промисловості України.

Як зазначив Віктор Турманов, Кабінету Міністрів України перш за все необхідно в корні розібратися з ситуацією, що склалася з відвантаженням і реалізацією вугільної продукції на всіх вугільних підприємствах незалежно від форм власності. Потребує остаточного врегулювання проблема своєчасної виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї працівникам державних вугледобувних підприємств. Невідкладного вирішення потребує також питання кадрового забезпечення апарату Міністерства, державних вугледобувних підприємств і організацій професіоналами, які мають достатній досвід роботи у вугільній промисловості України.

На завершення свого виступу Віктор Турманов вручив Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю відповідні пропозиції Профспілки та запропонував включити їх до протокольного рішення даного засідання Антикризового штабу (додаються).

Скачать Пропозиції Укрвуглепрофспілки PDF