зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

10 Лютого 2020
Шахтарській профспілці, як і раніше, довіряють гірники
Серед шахтарів час від часу поширюється думка , що шахтарська профспілка не потрібна. А протилежний погляд про необхідність професійного союзу гірників був аргументовано доведений на звітному Пленумі Торецької територіальної організації Профспілки, який відбувся 7 лютого 2020р.

У своїй доповіді голова теркому Василь Щербань навів серйозні аргументи того, що ця організація потрібна, важлива і дієва.


По-перше Торецька територіальна організація працівників вугільної промисловості станом на 1 січня 2020 р налічує в своїх рядах 3624 члена профспілки, організаційно об'єднаних в 17 первинних профспілкових організаціях. В силу об'єктивних причин (проведення АТО і ООС, закриття двох шахт) чисельність членів профспілки дещо знизилася. Але, тим не менше, шахтарській профспілці як і раніше довіряють трудящі - охоплення профспілковим членством по територіальної організації становить 91,7%. З огляду на непросту ситуацію в регіоні і в країні, - це хороша цифра.

Якщо порівнювати з іншими теркомами , то Торецький терком бездіяльним назвати важко. Реагуючи на всі гострі й болючі проблеми гірників, терком профспілки постійно надсилав листи з вимогами до всіх владних структур, що не дозволяло чиновникам робити вигляд, що вони не в курсі ситуації у вугільній галузі і не приймати будь-які заходи. Профспілка постійно «била на сполох» з приводу Державного бюджету, боргів із заробітної плати, реформування галузі, закриття шахт, кризи на ш «ім. Св. Матрони», виплат за листками непрацездатності та нарахування пенсій і іншим нагальним проблемам шахтарів м. Торецька.

Василь Щербань приділив багато уваги в своєму звіті завданням щодо активізації роботи первинних організацій в розрізі інформування про свою діяльність. Він наголосив, що відсутність достатньої інформації про діяльність профкому не дозволяє членам профспілки орієнтуватися в роботі профкому і створює у них думка про його бездіяльність. Що в свою чергу спонукає людей до виходу з лав Профспілки, а також породжує зневіру в результативність профспілкового руху в цілом.

І навпаки, володіючи інформацією і бачачи результати роботи профкому, працівники усвідомлюють корисність профспілкового членства особисто для себе і для колективу в цілому.

Одним з вагомих напрямків, що входять в спектр профспілкової діяльності, є правова робота теркому Профспілки , яка полягає в захисті прав територіальної організації та членів профспілки шляхом роботи зі скаргами і зверненнями щодо спірних питань, надання консультацій правового характеру.

Обсяг правової роботи в Торецькому теркомі був проведений дуже великий. Так, в апеляційній інстанції за участю профспілки був виграний судовий позов для працівника ш. «Центральна» по оплаті в повному обсязі 5 днів тимчасової непрацездатності. Надана допомога членам Профспілки з оформлення позовних заяв до суду про зарахування періоду роботи в пенсійний пільговий стаж, зарахування в пенсійний стаж періоду навчання, з питань сімейного законодавства. В процесі проведення підготовки до відпочинку і оздоровлення працівників та їхніх сімей для первинних профспілкових організацій міста були розроблені правові рекомендації до Полтавського методу оплати і надання путівок.

Подано три звернення на екс-Президента України про повернення працівникам ДП «Торецьквугілля» урядових і державних нагород, що не вручалися їм з 2014 року. Слід сказати, що в 2019 р нарешті, шахтарям були вручені ці нагороди.

Контроль з боку профкомів за станом охорони праці на виробництві є один з найголовніших питань діяльності Профспілки. Про те, що більшість працівників, працюючи в підземних умовах, не дають оцінку ступеня ризику при виконанні гірничих робіт, кажуть смертельні випадки, які, на жаль відбуваються на шахтах. Тому завдання профспілкових працівників робити все, щоб міняти психологію робітників. Забезпечення техніки безпеки має бути на першому місці, а на другому - виконання наряду. Слід вселяти людям пріоритетність особистої безпеки на виробництві. Тому необхідно ставити на чільне місце роботу з людьми, створення таких умов, які б сприяли зниженню травматизму.

Профспілкові внески і відрахування на культурно-масову роботу Торецький терком профспілки витратив цілеспрямовано. За рахунок даних відрахувань було проведено ряд тематичних і святкових заходів і програм, придбано новорічні подарунки, надана фінансова допомога Федерації футболу міста, проспонсовано поїздки на змагання з гирьового спорту, на змагання до Польщі майстра спорту з легкої атлетики Ларіної Марії, на фестиваль Астахової Єлизавети.

Були проведені турніри по міні-футболу серед шахтних колективів на честь Дня Перемоги і Дня шахтаря. Терком Профспілки сприяв у придбанні басейнів в дитячий оздоровчий центр «Шахтар». Придбані і вручені футбольні, волейбольні м'ячі, бадмінтон для пільгової категорії учнів Торецькому професійного ліцею і багато іншого.

На закінчення своєї доповіді Василь Щербань наголосив : «Профспілкова організація - це важлива складова частина організації ефективного соціального партнерства, що сприяє формуванню здорового морального клімату в колективі, це можливість для кожного члена організації реалізовувати свої творчі та професійні плани. Бути членом Профспілки сьогодні має стати потребою кожної працюючої людини. І це не тільки гарантія правової або матеріальної підтримки і захисту. Це - показник громадянської позиції, свідчення солідарності і спільності в колективі ».

Свою думку про роботу теркому Профспілки висловили на Пленумі голова профкому шахти «Центральна» Микола Прудников, голова профкому РМЗ Віталій Народа, голова ППО шахти «Торецька» Віталій Чернишов, член президії міської ради ветеранів Анатолій Горпинченко. Всі вони оцінили профспілкову роботу як задовільну. Цю ж оцінку підтвердили голосуванням учасники Пленуму.


Технічний інспектор праці теркому Профспілки Віктор Челюбєєв зачитав Постанову Пленуму, в якому були зафіксовані основні завдання Торецького теркому на поточний рік.


По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.