зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

28 Січня 2020
Порушення конституційних прав шахтарів на своєчасне отримання винагороди за працю на порядку денному засідання Президії ЦК Профспілки.
Про невиконання Указу Президента України від 2 грудня 2019 року № 874/2019 та порушення конституційних прав працівників вугільної галузі на своєчасне одержання винагороди за працю йшла мова на черговому засіданні Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, яке відбулася сьогодні, 28 січня, в місті Києві. В роботі Президії взяли участь заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України Станіслав Ковалевський, його радник Олександр Зорін, керівник Тетяна Левчук , голова Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України Анатолій Татаринов, голови територіальних та первинних організацій Профспілки.


На початку засідання про стан справ на підприємствах вугільної галузі стосовно виплати поточної заробітної плати та погашення наявної заборгованості з неї доповів радник заступника Міністра Олександр Зорін, який у своєму виступі зазначив, що ситуація з виплатою заробітної плати досягла критичної межі. Станом на 24 січня 2020 вона становить 1, 118 млрд. грн., за грудень 2019 року – 527 млн. грн. Тому Міністерство вживатиме необхідні заходи щодо забезпечення сталої виплати заробітної плати шахтарям та забезпечення погашення боргів з неї, сподіваючись на подальшу підтримку Та взаємодію Профспілки.

Заступник Міністра Станіслав Ковалевський, якій пізніше приєднався до даної наради поінформував, що на складах накопичилося 6,6 млн. тонн вугілля. Тому, необхідно зобов’язати «Центренерго» забирати вугілля та здійснювати відповідні розрахунки з державними підприємствами. Також заступник Міністра анонсував, що завтра, 29 січня, на черговому засіданні Кабінету Міністрів України будуть розглянуті питання вугільної галузі.

В свою чергу голова Профспілки Віктор Турманов окреслив коло питань, які не вирішуються. Зокрема, це невиплата заробітної плати, борги з якої досягли критичної межі. Не вирішується питання переробки рядового вугілля на збагачувальних фабриках та відвантаження готової товарної вугільної продукції споживачам. Також профспілковий лідер наголосив, що на всі звернення Профспілки стосовно порушених питань до владних органів приходять тільки відписки.


Віктор Іванович в черговий раз нагадав присутнім про те, що доручення Прем’єр- міністра України не виконуються, це стосуються утворення Координаційної ради зі стратегічних питань розвитку вугільної галузі, внесення змін до Постанови КМУ №461, що стосуються Списків № 1 та №2, а також недопустимого порушення прав працівників на соціальний захист та необхідного законодавчого та нормативно- правового врегулювання даних питань.

У виступі заступника голови Профспілки Андрія Зиміна було окреслено коло питань, які потребують нагального профспілкового втручання щодо їх вирішення, в тому числі про недосконалість запропонованого проекту Концепції реформування вугільної галузі.

Представник від роботодавців Анатолій Татаринов, виступаючи на засіданні зазначив, що спочатку потрібно забезпечити стабільну роботу трудових колективі в, а вже потім вести мову про проведення реформування галузі.

Представники шахтарських профспілок заслухавши всіх доповідачів висловили глибоке обурення стосовно стану виконання указу Президента України, котрим передбачено до 1 січня 2020 року погасити заборгованість по заробітній платі працівникам вугледобувних підприємств державної форми власності та не допускати виникненню такої заборгованості в майбутньому. У своїх виступах профспілкові лідери наголошували про те, що соціальна напруга в трудових колективах з кожним днем посилюється і незадоволення працівників бездіяльністю органів державної влади по вирішенню нагальних шахтарських питань все більше зростає і надалі профспілкам важче буде стримувати протестні настрої шахтарів до радикальних дій .


Враховуючи вище викладене Президія Профспілки прийняла рішення:
- Вимагати від Міністра енергетики та захисту довкілля України Оржеля О.А. повного виконання Указу Президента України В. Зеленського № 874/2019 про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 грудня 2019 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки» та доручень Прем’єр-міністра України О. Гончарука, зокрема, негайного погашення заборгованості та виплати заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств державної форми власності;

- В найкоротший термін підготувати та ініціювати перед Кабінетом Міністрів України внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо збільшення фінансування вугільної галузі, відповідно розрахунків Міністерства з урахуванням витрат на реформування галузі та своєчасної виплати заробітної плати протягом поточного року;

- Створити робочі групи, за участі представників Профспілки з підготовки Концепції реформування вугільної галузі та Плану заходів щодо її реалізації, законопроектів відповідно до Плану заходів, актуалізації Списків №1 та №2 тощо;
-Забезпечити фінансове збалансування роботи підприємств галузі, в тому числі ритмічний збут і своєчасні розрахунки за відвантажену готову товарну вугільну продукцію, використану електроенергію тощо;

- Припинити безпідставне і не прозоре прийняття рішень про закриття державних вугледобувних підприємств;

- Підтримати Резолюцію Всеукраїнського профспілкового віче стосовно проведення 30 січня 2019 року попереджувальної акції з вимогою відновлення сталої роботи вугледобувних підприємств та порушених конституційних прав шахтарів на одержання заробітної плати і соціального забезпечення з висуненням вимог про відхилення антинародних законопроектів про працю, соціального забезпечення та профспілкової діяльності.

-В другій декаді лютого місяця провести Всеукраїнську нараду працівників вугільної галузі по розгляду проблемних питань вугільної галузі з запрошенням керівництва Держави, Уряду, відповідних міністерств і відомств, голів облдержадміністрацій вугільних регіонів, Народних депутатів України, Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України, керівників приватних компаній, Федерації профспілок України., героїв України , працівників державних вугледобувних підприємств середньої ланки, керівників шахтарських міст та представників науки.

Також Президія ЦК Профспілки затвердила звернення до Президента України щодо забезпечення конституційних прав працівників вугледобувних підприємств на оплату праці ( звернення додається).

Скачать PDF



На засіданні було розглянуто ряд питань, пов’язаних з організаційною діяльністю Профспілки.