зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Жовтня 2019
Зустріч Міністра з представниками галузевих вугільних Профспілок
1 жовтня в Міністерстві енергетики та захисту довкілля України за ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України відбулася перша зустріч новопризначеного керівника даного відомства Оржеля Олексія Анатолійовича з представниками вугільних Профспілок за участі генеральних директорів державних вугледобувних підприємств. На даній зустрічі були присутні і керівники відповідних структурних підрозділів центрального апарату Міністерства, а також народні депутати України Михайло Бондар, Михайло Волинець, Юрій Камельчук і Володимир Мороз.





Укрвуглепрофспілку представляли заступник голови Профспілки Андрій Зимін (голова Профспілки Віктор Турманов на цей час перебуває у черговій відпустці), голови територіальних організацій: – Володимир Бабіч, Володимир Іванішин, Володимир Лащенко, Роман Сиротюк, Віктор Подгорний, Олег Турчин, заступник голови територіальної організації Віктор Челюбєєв, а також голови первинних профспілкових організацій – Руслан Віхоть, Віктор Гордієнко та Валентин Щепотін та завідувачі відділів ЦК Профспілки Юрій Білуха і Олексій Павлюк.



У вступному слові Міністр О.А. Оржель окреслив головні напрямки діяльності новоствореного Міністерства, в тому числі стосовно невідкладного вирішення питань з виплати заробітної плати шахтарям і погашення існуючої заборгованості з неї в поточному 2019 році, а також активізації роботи у напрямку визначення та прийняття Верховною Радою України необхідних бюджетних видатків в 2020 році на потреби вугільної промисловості України.
При цьому слід зазначити, що Міністерством енергетики та захисту довкілля України на підставі розрахунків спеціалістів було визначено необхідний обсяг бюджетного фінансування вугільної галузі на наступний рік в загальній сумі 13 млрд. 45 млн. 366,3 тис. гривень. Проте, за пропозицією Міністерства фінансів проектом Бюджету України на 2020 рік передбачена загальна сума бюджетних витрат 2 млрд. 947 млн. 451,2 тис гривень, що складає лише 22,6% від необхідних витрат на забезпечення сталої роботи державних вугледобувних підприємств країни, їх подальшого технічного розвитку та оновлення існуючого шахтного фонду.
Тому, зазначений напрямок діяльності потребує не тільки максимальних зусиль керівництва Міністерства, але й посилення співпраці з Профспілками і народними депутатами України. Голова підкомітету Верховної Ради України з питань вугільної промисловості Михайло Бондар запевнив всіх присутніх щодо підтримки підкомітетом відповідних ініціатив, спрямованих на законодавче врегулювання проблемних питань вугільної галузі України.
У виступі Міністра Олексія Оржеля було також наголошено на необхідності ретельного вивчення фінансово-економічного та технічного стану існуючих державних вугледобувних підприємств з метою розроблення у півторамісячний термін Програми діяльності по кожній шахті та по Міністерству в цілому, з визначенням перспективних вугледобувних підприємств та забезпеченням їх подальшого технічного розвитку із необхідним фінансуванням по відповідних напрямках. Було наголошено Міністром і на недостатність наявних запасів вугілля на складах для надійного проходження осінньо-зимового періоду.
Надалі у виступах керівників державних вугледобувних підприємств і представників вугільних Профспілок були окреслені існуючі конкретні проблеми та запропоновані шляхи їх вирішення.
Зокрема, головою Покровсько-Мирногорадської територіальної організації Укрвуглепрофспілки Романом Сиротюком, враховуючи загальнодержавний рівень проблемних питань вугільної галузі, було запропоновано за участі керівників і спеціалістів Міністерства, вугледобувних підприємств та представників Профспілок провести відповідну нараду в Кабінеті Міністрів України з розгляду та подальшого вироблення концептуальних засад реформування та розвитку вугільної галузі, як однієї зі складових частин забезпечення енергетичної незалежності нашої країни. Дана пропозиція також була схвально підтримана присутніми разом з Міністром, який заявив про необхідність оперативної розробки дорожньої карти до часу проведення такої зустрічі.



У виступі Сиротюка Р.П. також було наголошено на необхідності здійснення виваженої кадрової політики Міністерства при формуванні новою нового складу центрального апарату Міністерства та зміни керівництва вугільних підприємств на місцях.

Заступник голови Профспілки Андрій Зимін на даній зустрічі наголосив на необхідності обов’язкового врахування Міністром в своїй діяльності наступних пропозицій:

1. Найшвидше призначення Кабінетом Міністрів України заступника Міністра, безпосередньо відповідального за вугільну галузь.

2. Невідкладне розроблення Програми подальшої діяльності та розвитку вугільної промисловості України.

3. Враховуючи, що прийняте Урядом рішення про додаткове виділення 1 млрд. грн. бюджетних коштів на виплату заробітної плати шахтарям в 2019 році не вирішить повністю зазначеної проблеми. Тому, необхідно і надалі активно діяти в даному напрямку. Одночасно треба працювати і по вирішенню проблеми щодо збільшення обсягів бюджетних видатків на шахтарські потреби, що визначені первинними показниками проекту Бюджету на 2020 рік.

4. Одним із важливих питань подальшої взаємодіяльності Профспілок з Міністерством має стати обов’язкове врахування думки трудових колективів при вирішенні кадрових питань стосовно керівництва вугільних підприємств.

За результатами проведення зазначеної зустрічі має бути складено протокольне рішення з викладенням основних питань, які були обговорені, з відповідними дорученнями щодо їх подальшого вирішення.

Відділ організаційної і інформаційної
роботи ЦК Укрвуглепрофспілки