зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

1 Жовтня 2018
В які двері ще постукати ?
На виконання рішення Президії ЦК Профспілки від 26 вересня поточного року голова Профспілки Віктор Турманов звернувся з листом до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової стосовно порушення конституційного права шахтарів на своєчасно отримання винагороди за працю, а також скасування та звуження у неконституційний спосіб прав працівників вугільної галузі на соціальний захист, в тому числі на пенсію на пільгових умовах, якими шахтарі були забезпечені всі роки незалежності України.

В листі, зокрема, зазначається, що всупереч всім запевненням Уряду щодо вжиття невідкладних заходів, спрямованих на подолання фінансово – виробничої кризи на державних вугледобувних підприємствах і своєчасної виплати заробітної плати шахтарям та погашення боргів з неї ситуація продовжує стрімко погіршуватися. В результаті відсутності ефективної державної політики щодо розвитку та реформування вугільної галузі динаміка падіння вітчизняного вуглевидобутку при зростанні імпорту вугілля та заборгованості із заробітної плати набули системного характеру. Так заборгованість із заробітної плати на 28.09.18 року складає понад 685,0 млн. грн. Заборгованість мають майже всі державні вугледобувні підприємства. Стрімко зростає плинність кадрів та рівень трудової міграції, вперше за всі роки незалежності України на підприємствах всіх форм власності з’явився дефіцит основних шахтарських професій та працівників середньої ланки, від рівня професіоналізму яких суттєво залежить безпека технологічного процесу видобутку вугілля.

Продовжується наступ на соціально-економічні та трудові права шахтарів. Незважаючи на те, що на протязі двох років до цього часу не виконано доручення Уряду щодо відновлення права на пенсію на пільгових умовах для працівників, які працюють в підземних умовах 50 і більше відсотків в обліковому періоді, яке було скасовано у 2016 року шляхом внесення змін до Списків №1 та №2, наразі в такий же незаконний спосіб та з порушенням статті 22 Конституції України припинено застосування чинного локального нормативного акту, яким був встановлений порядок заліку підземного стажу роботи для працівників, що працюють безпосередньо в підземних умовах повний робочий день, що призвело до звуження права на пенсію на пільгових умовах незалежно від віку шахтарям провідних професій.

Від імені багатотисячного колективу шахтарів України та членів їх сімей звертаємося до Вас, як до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, вжити відповідних заходів щодо забезпечення прав шахтарів на своєчасну виплату заробітної плати шахтарям і погашення заборгованості з неї та поновлення соціальних гарантій для працівників і пенсіонерів вугільної галузі відповідно до чинного законодавства.