зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

13 Липня 2018
Український шахтар не має бути бідним і голодним
У суспільстві, засобах масової інформації, профспілками перед органами державної влади постійно піднімається питання про заборгованість із виплати заробітної плати шахтарям. Не перший місяць проводяться акції протесту, походи на Київ, мітинги голодних людей під стінами парламенту та Кабміну, перекриття важливих транспортних артерій. З важливою них вимогою – повернути чесно зароблені кошти їм і їхнім сім’ям.

Про скрутне становище шахтарів та несправедливість щодо оцінки та важливості їхньої праці для всього суспільства і пріоритетності вирішення цього питання неодноразово вступаючи в дискусії у владних кабінетах наголошував Голова ФПУ, Голова спільного представницького органу профспілок Григорій Осовий вимагаючи, як це було на засідання Уряду 4 липня ц.р., дати термінові доручення для ліквідації заборгованості, яка накопичувалася протягом останніх трьох місяців. Такі доручення були надані Прем’єром урядовцям. Кошти пішли шахтарям. Але чи надовго їх вистачить? Адже на державну підтримку шахт у державному бюджеті країни передбачено лише біля 1 млрд, тоді як за оцінкою профспілок потрібно 2,8 млрд. грн.

До цієї проблеми Голова ФПУ привернув увагу Голови уряду і під час робочої зустрічі. Він наголосив, що криза державних вугільних підприємств, а їх залишилося всього 33, - це системне питання, яке потребує невідкладного кардинального вирішення з боку Уряду і профільного міністерства. І додав, що профспілки готові долучитися до цієї справи. А вугільники в умовах, яких вони працюють заслуговують не лише на шану і повагу в суспільстві, а й гідну оплату праці з боку держави як роботодавця. Український шахтар не має бути бідним і голодним, і працювати у себе на Батьківщині.

Завдяки принциповій позиції ФПУ, галузевої профспілки (Віктор Турманов), згідно з наданими дорученнями Прем’єром, під тиском шахтарських колективів, які боролися за погашення заборгованості під стінами парламенту і Кабміну Міністерством фінансів України було виділено 324 млн. грн. на погашення заборгованості з заробітної плати шахтарів за травень ц.р.

На черговому засіданні Уряду 11 липня ц.р. у своєму виступі Прем’єр підняв тему заборгованості у вугільній сфері. « Я вважаю, що тут є багато промахів. І в державному секторі, у вугледобувному, нам потрібно дуже серйозно зробити міністерству, міністру "роботу над помилками", подивитися, де були проблеми, та спільно з шахтарями, профспілками прийняти правильні управлінські рішення для того, щоб галузь виходила з кризи. Вона в кризі знаходиться вже десятиріччями. Так далі бути не може.

Гірники ні в чому не винні, вони мають отримати плату за свою роботу. Ми можемо це дотувати через бюджет, але це несправедливо по відношенню до інших професій, я маю на увазі дотувати.

Тому ми маємо знайти механізм для самодостатності роботи. Але зараз, якщо створені борги, треба, Мінфін, Міністерство енергетики та вугільної промисловості, знаходити механізми для того, щоб, з одного боку, погашати борги, а з іншого – не допускати створення нових. Це дуже важливо», - зазначив він.

Сподіваємося на щирість і конструктив в словах і діях Прем’єра.

По матеріалам прес-служби ФПУ.