зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Травня 2018
Види матеріального забезпечення, які українцям надає Фонд соціального страхування
Фонд соціального страхування України здійснює безперебійне матеріальне забезпечення застрахованих осіб, яке включає в себе допомогу по тимчасовій непрацездатності (фінансування за лікарняними листками), допомогу по вагітності та пологах, а також допомогу на поховання. Усі виплати здійснюються ФССУ своєчасно та в повному обсязі.

Про це повідомляє прес-служба Фонду соціального страхування України

Допомога по тимчасовій непрацездатності

Допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, є компенсацією втрати заробітної плати (доходу) у разі настання в особи одного з таких страхових випадків:

- тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві;

- необхідності догляду за хворою дитиною;

- необхідності догляду за хворим членом сім'ї;

- догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

- карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби;

- тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу;

- протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;

- перебування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм (нагадаємо, курс реабілітаційного лікування усім працевлаштованим, які мають у ньому медичну потребу, також фінансується ФССУ).

Право на цей вид матеріального забезпечення мають застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншою діяльності. Розмір цієї допомоги залежить від страхового стажу застрахованої особи: від 50 % середньої зарплати (якщо стаж не перевищує 3 роки) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Допомога по вагітності та пологах

Другий вид матеріального забезпечення – допомога по вагітності та пологах – надається застрахованій особі у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу.

Сума допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами, податки та внески з неї не утримуються.

Цей вид матеріального забезпечення перераховується Фондом не пізніше десяти робочих днів з дня отримання від роботодавця заяви-розрахунку. Кошти перераховуються на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів.

Допомога на поховання

Також Фонд соціального страхування виплачує допомогу на поховання (крім поховання пенсіонерів і безробітних). Ця допомога не може бути меншою розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом і призначається сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть.

Крім того, у разі смерті потерпілого на виробництві, Фонд здійснює виплату одноразової допомоги (дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб), а також відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.