зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Серпня 2017
Підвищення видобутку українського вугілля можливе і є запорукою енергетичної незалежності України
Про це сказав Голова Профспілки Віктор Турманов в своєму виступі 11 серпня на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості та в інтерв’ю газеті Федерації профспілок України «Профспілкові вісті» напередодні професійного свята «День шахтаря».

Але для цього на державному рівні повинні бути прийняті важливі стратегічні рішення та започатковані конкретні системні дії та заході по реалізації державної програми розвитку та реформування вугільної галузі.

Пройшов певний час з моменту проведення останнього пленуму ЦК Профспілки, за рішенням якого державна політика та програмні заходи стосовно вугільної галузі були визнані малоефективними, в зв’язку з чим до Уряду та профільного міністерства були скеровані відповідні вимоги та конкретні пропозиції Профспілки щодо вжиття заходів, необхідних для зупинення подальшого заглиблення кризи у державному секторі вугільної галузі та поліпшення соціального стану трудових колективів вугледобувних підприємств.

Однак, пропозиції Профспілки залишаються не розглянутими. З боку Уряду до цього часу не започатковано конкретних системних дій та не прийнято важливих стратегічних рішень, в тому числі спрямованих на мінімізацію залежності енергосистеми країни від імпорту вугілля шляхом збільшення видобутку українського вугілля, який видобувається на підконтрольній українській владі території як державними так і приватними шахтами.

Також, залишаються не визначеними пріоритетні напрямки реформування галузі, складовою яких є реформування організаційно-економічної структури підприємств державного сектору вугільної промисловості. Реформування повинно дати результат, а не стати невиваженим популістським процесом заради процесу з тяжкими соціальними та економічними наслідками. Вже зараз у галузі виникла проблема дефіциту кваліфікованих кадрів, професійна діяльність яких суттєво впливає на результати роботи підприємств. Трудова міграція продовжує зростати з причин дуже низької заробітної плати, її не виплати, а також порушення соціальних гарантій, в тому числі у сфері пенсійного забезпечення.

Позиція Профспілки стосовно реформування галузі однозначно визначена - реформування можливе тільки за умови капітальних вкладень держави для стабілізації роботи підприємств та забезпечення технологічно безпечної їх діяльності, а також повного погашення заборгованості із заробітної плати працівникам.

Проте, слід зазначити, що протягом останніх трьох років ігноруються всі розрахунки, не визначаються джерела та необхідні обсяги державного фінансування галузі на відновлення виробничих потужностей, їх технічне переоснащення та модернізацію виробництва, без яких навіть самі перспективні підприємства не зможуть в сучасних умовах підвищити видобуток вугілля та поступово вийти на бездотаційну та високоефективну діяльність.

За таких умов, коли з боку держави недостатньо докладається зусиль для подолання кризової ситуації та пошуку дієвих важелів для збільшення видобутку вугілля, фінансово-економічний та виробничий стан державних вугільних підприємств мають всі передумови для погіршення та негативної системної динаміки.

Можна зробити висновок, що держава, в особі Уряду, намагається створити всі умови для самоліквідації вітчизняного вуглевидобутку без елементарних гарантій соціального захисту понад 45 тисячам працівників.

Наразі державні вугледобувні підприємства продовжують свою роботу в умовах критичного зменшення державної підтримки та дефіциту обігових коштів, недопустимого стану матеріально-технічного забезпечення виробничого процесу, порушення вимог щодо умов та охорони праці, підвищення аварійності, зупинки виробництва органами Державного нагляду, грубого порушення трудового законодавства, невиконання положень Галузевої угоди та колективних договорів, що призвело до крайньої соціальної напруженості у всіх шахтарських колективах. Про це свідчать масові акції протесту практично у всіх шахтарських регіонах, особливо в останні два місяці. Ситуація стає некерованою та в окремих випадках вже використовується в політичних цілях.

Через недостатність обігових коштів та відсутність матеріалів, нової прохідницької техніки, конвеєрних стрічок, вибухівки, металокріплення тощо катастрофічно падають обсяги проведення розкривних та підготовчих виробок. В результаті підприємствами Міненерговугілля станом на серпень п.р. планове завдання з видобутку вугілля з початку поточного року виконано всього на 82.9%, недодано більше 600 тис. тонн вугілля і це падіння має сталу динаміку. На фоні зростання імпорту вугілля, що стало наслідком захвату підприємств на сході України та спровокувало дефіцит антрацитового вугілля для теплогенеруючих підприємств, своєчасні заходи щодо реформування та перебудови вугільної галузі набирають особливого значення. Втім, відсутність чіткої державної політики, у тому числі на перспективу є результатом того, що питання забезпечення гарантій на оплату та охорону праці вирішуються тільки під тиском трудових колективів та профспілок.

Слід зазначити, компанією ДТЕК своєчасно розпочата реалізація стратегічної програми, яка заснована на пріоритеті українського вугілля з поступовим переобладнанням ТЕС на газове вугілля, що дозволить зменшити затрати на імпорт антрациту та підвищити попит на українське вугілля. Це також повинно стати підставою для розвитку вугільної промисловості в цілому для забезпечення енергонезалежності України за умови певного механізму взаємодії приватного і державного сектору паливно-енергетичного комплексу. При цьому ключову роль в координації цих питань повинно взяти на себе Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, як центральний орган виконавчої влади, який формує економічну та енергетичну політику в країні.

Наразі в ДТЕК суттєво збільшені інвестиції у видобуток газового вугілля на підприємствах компанії «ДТЕК Павлоградвугілля» (на 28%) та «ДТЕК Добропіллявугілля» (удвічі), що дасть можливість підвищити обсяг видобутку вугілля на цих підприємствах до 23.1 млн. тонн. Завдяки інвестиціям в розвиток виробництва та охорону праці підприємства спроможні працювати на підвищення ефективності діяльності, регулярно виплачують заробітну плату працівникам та виконують соціальний пакет колективних договорів. По результатах 7-ми місяців поточного року компанія «ДТЕК Енерго» збільшила видобуток газового вугілля на 15.6 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

З державного бюджету за цей період державними вугледобувними підприємствами на часткове покриття витрат із собівартості готової вугільної продукції отримано 1 млрд. 150 млн. грн. та 100 млн. грн. на здійснення заходів з охорони праці та підвищення техніки безпеки (з урахуванням змін до Державного бюджету 2017 року). При цьому заборгованість із заробітної плати станом на 15 серпня становить 548,3 млн. грн. (з нарахуваннями), в тому числі 68.2 млн. грн. - за 2015 рік, 50.4 млн. грн. – за 2016 рік та 429.7 млн. грн. – за 7 місяців поточного року. Безпосередньо для виплати працівникам загальна заборгованість становить 316.4 млн. гривень.

Відповідно до розрахунків за показниками підприємств дефіцит коштів тільки на забезпечення заробітної плати (з нарахуваннями) до кінця поточного року становитиме 1.6 млрд. гривень, а на наступний 2018 рік за прогнозними розрахунковими показниками – удвічі більше. Крім того, підприємства станом на 1 серпня мають заборгованість за спожиту електроенергію у сумі 6555.4 млн. грн., у тому числі за 7 місяців поточного року -1280.8 млн. гривень.

Саме ці основні питання були поставлені 11серпня 2017 року на порядок денний першого засідання Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості, яка утворена за пропозицією Профспілки постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 р. № 450 як колегіальний консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України під керівництвом Віце-прем’єр-міністра України В. Кістіона.

По результатам засідання були напрацьовані відповідні пропозиції та рекомендації, які протоколом будуть направлені на розгляд до Кабінету Міністрів України. Зокрема, для прискорення вирішення питань державного фінансування вугледобувних підприємств в поточному та наступному роках, а також вирішення питання повернення права на пільгову пенсію працівникам, що зайняті на підземних роботах більше 50 відсотків робочого часу в календарному році, робочою групою рекомендовано терміново провести під керівництвом Віце-прем’єр-міністра робочі зустрічі за участю галузевих профспілок з Міністром енергетики та вугільної промисловості і Міністром фінансів України, а також Міністром соціальної політики України.