зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

21 Квітня 2017
Засідання Колегії Міненерговугілля України.
20 квітня поточного року відбулось засідання колегії Міненерговугілля України. В засіданні колегії прийняли участь генеральні директори державних вугледобувних підприємств, представники профспілок вугільної галузі, народний депутат України Бондар М. Л. Відкрив засідання Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. У вступному слові він зазначив про важливість реформування вугільної галузі та визначення напрямків розвитку на найближчу перспективу.

Також Міністр наголосив, що за результатами дослідження відкритості та прозорості роботи міністерств Міненерговугілля посіло перше місце. Водночас у вугільній галузі є низка проблем, які стосуються оптимізації роботи, проведення прозорих закупівель , які потрібно врегульовувати.

Міністр поставив жорсткі вимоги щодо негайного виконання поставлених завдань з оптимізації роботи вугледобувних підприємств та запуску нових лав. За його словами, для цього держава зробила все можливе: передбачені відповідні кошти для модернізації та технічного переоснащення шахт, збільшено закупівельну ціну вугільної продукції. Тому підвищення ефективності роботи підприємств залежить від умілого управління підприємствами.

Про підсумки роботи за перший квартал та стан вугільної галузі доповів директор Департаменту вугільно-промислового комплексу Олександр Владиченко. Він зазначив, що головними факторами, які потрібно враховувати у процесі реформування галузі, є технічна оснащеність та люди.

Також повідомив, що на 1 квітня 2017 року в галузі працює 47 751 працівників, водночас тільки 60% з них працює під землею та зайняті безпосередньо видобуванням. Навів факти завищеної кількості апарату управління на окремих підприємствах. Серед проблем, за словами Олександра Владиченка, є закупівля обладнання для шахт, повільне використання коштів, які передбачені державою для модернізації та технічного переоснащення підприємств, введення нових лав. Щодо обладнання Олександр Владиченко окреслив два можливі напрямки: закупівля імпортованого обладнання та ремонт власного обладнання шахт. Директор департаменту наголосив, що створення сервісного центру, як це планується, полегшить виконання цього завдання та забезпечить якісний ремонт обладнання.
Про результати проведених аудиторських перевірок доповіла директор Департаменту аудиту Ніла Дубенко.

Міністр Ігор Насалик доручив провести аудиторську перевірку всіх шахт, де не проводилась перевірка.

Позицію Міненерговугілля щодо реформування вугільної галузі доповів заступник Міністра Анатолій Корзун. Зокрема він наголосив на необхідності створення «Національної вугільної компанії України», що дозволить зекономити значну суму коштів.

Позицію Профспілки працівників вугільної промисловості України по даному питанню озвучив голова Профспілки Віктор Турманов. Який у своєму виступі наголосив на обов'язковому врахуванні пропозицій Укрвуглепрофспілки при розробці та направленні на розгляд до Кабінету Міністрів України проекту «Плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Концепції функціонування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року». В тому числі, забезпечення економічної збалансованості державних вугледобувних підприємств, шляхом здійснення необхідного бюджетного фінансування Програм «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної продукції» та «Капітальне будівництво і технічне переоснащення шахт», на період стабілізації роботи вугільної галузі відновити діяльність «Координаційної ради з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості» під керівництвом Віце-прем'єр міністра України Володимира Кістіона, здійснити реструктуризацію боргів державних вугледобувних підприємств за спожиту електроенергію та фондам соціального страхування України, вирішити питання щодо виділення 200 млн. грн. на охорону праці та техніку безпеки вугільних шахт, врахувати пропозиції Профспілки щодо відновлення права на пенсію на пільгових умовах для категорій осі, що зайняті на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу в обліковому періоді, скасованого постановою КМУ № 461.

В обговоренні даного питання взяли участь голови територіальних організацій Укрвуглепрофспілки Щербань В. П., Гордієнко В. І., Подгорний В. В., Іванішин В. Т., Турчин О. П., Калістратов Ю. І.

У ході засідання колегії обговорено й низку інших важливих питань, які потребують невідкладного вирішення та стосуються охорони праці, закупівлі засобів індивідуального захисту та створення належних умов для роботи гірників.