зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Січня 2017
Засідання колегії Міненерговугілля.
17 січня 2017 року відбулося засідання колегії Міненерговугілля. Питання порядку денного :« Про сучасний стан та подальше функціонування підприємств вугільної галузі». В засіданні колегії взяли участь генеральні деректори державних підприємств , представники профспілок та народні депутати України.

Зі вступним словом виступив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. В своєму виступі Міністр зазначив, що з 1 січня поточного року збільшується ціна на вугілля до 1730 гривень за тоннуі і на 10 % знижується ціна на електроенергію.

Також він наголосив, в 20 17 році на державних шахтах планується ввести в експлуатацію 11 лав, які можуть дати приріст видобутку вугілля. На їх підготовку буде залучено кредити під державні гарантії. «Якщо в когось є сумніви, що ми вийдемо на показник видобутку 25 тис. тонн за добу, то, повірте, ми це зробимо», - переконаний Міністр.

Міністр поставив жорсткі вимоги щодо оптимізації роботи державних шахт та необхідності збільшення видобутку. Зокрема, зазначив, що на деяких шахтах від 10 до 30 відсотків працівників не задіяні у виробничому процесі, що при низькому видобутку призводить до неефективності роботи підприємств та виникнення заборгованості із заробітної плати. Також Ігор Насалик дав доручення щодо аудиту проведення закупівель обладнання, щоб виявити факти зловживань та завищення цін.
Окремо Міністр наголосив про необхідність розрахунків за електроенергію. Заборгованість шахт за спожиту електроенергію становить понад 5 млрд гривень,
Ігор Насалик звернувся до керівників шахт з проханням у першому кварталі 2017 року підготувати інвестиційні проекти, під які можуть бути надані кошти під державні гарантії.

Також Міністр зауважив, що на попередньому засіданні в липні минулого року гостро стояли питання збуту вугілля газової групи та виплати заробітної плати шахтарям. На сьогодні ці питання зняті з порядку денного: заробітна плата виплачена, реалізація вугілля здійснюється в повному обсязі.

Під час засідання колегії заступник Міністра Анатолій Корзун проаналізував роботу вугільної галузі за 2016 рік . Заступник Міністра у своєму виступі наголосив, що негативні тенденції, які існували останні роки у вугільній галузі повністю подолати не вдалося.

Зокрема було зазначено, що підприємствами, підпорядкованими Міненерговугілля, видобуто 5, 8 млн. тонн вугілля, що 1. 48 млн. тонн менше плану.

Заступник Міністра зупинився на тому, що в 2016 році недостатньо ефективно проводилися роботи із виконання програми реструктуризації підприємств вугільної галузі та не повністю виконувалися вимоги нормативних документів щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та колективної безпеки. У 2016 році за цими напрямками витрати були збільшені на 32 млн. гривень і склали 80 млн. гривень , але і таке фінансування покрило лише 42 % від потреб.

В обговоренні даного питання взяли участь голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов, голова Торецької територіальної організації Профспілки Василь Щербань. Зокрема лідер Укрвуглепрофспілки зазначив: « Профспілка готова працювати разом з Міністерством для ефективного реформування вугільної галузі при умові державної підтримки зі сторони Кабінету Міністрів України».