зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

30 Листопада 2016
Питання реформування та стабільної роботи вугільних підприємств в полі зору Профспілки.
29 листопада поточного року в м. Києві відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України. В роботі Президії взяв участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун.

На Президії Профспілки були розглянуті основні питання:

1. « Про хід виконання постанови Пленуму ЦК Профспілки П. №VI -2 від 25.10. 2016 р. « Про шляхи стабілізації роботи вугледобувних підприємств та забезпечення соціально- трудових прав і гарантій працівників галузі.

2. Про програму реформування вугільної промисловості України до 2020 року.

В ході обговорення даних питань голова Укрвуглепрофспілки звернув увагу присутніх на недостатнє бюджетне фінансування вугільної промисловості України як в поточному так і в наступному році.

Лідер Профспілки наголосив на необхідності підготовки та подання законопроектів по внесенню змін до Державного бюджету 2016 року щодо додаткового бюджетного фінансування вугільної промисловості для забезпечення погашення простроченої заборгованості та регулярної виплати заробітної плати працівникам до кінця 2016 року.

Так станом на 29 листопада цього року борги з виплати заробітної плати працівникам галузі складають понад 389,6 млн. грн.

Вжиті державними органами заходи щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати дозволили лише частково вирішити дане питання. Для повного погашення існуючих зарплатних боргів державних вугледобувних підприємств до кінця року, відповідно до розрахунків Міненерговугілля України, необхідно близько 420,0 млн. грн.

Аналогічна ситуація запроваджується Урядом і в 2017 році. Так проектом Державного бюджету України на наступний рік в цілому на вугільну галузь передбачено лише 1,8 млрд. грн., що складає за розрахунками Міненерговугілля України близько 40,0% від потреби.

Також профспілковим лідером було відзначено , що на виконання рішень Пленуму ЦК Профспілки були направлені звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і Роботодавців підприємств усіх форм власності, Фонду державного майна України, Генерального директора ДТЕК. На жаль до теперішнього часу всі вони знаходяться в стадії розгляду та прийняття рішень, а фінансово-економічна криза вугільної галузі і надалі поглиблюється, також продовжується тотальний наступ на соціально-трудові гарантії та права шахтарів.

В своєму виступі заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун поінформував учасників Президії ЦК Профспілки про розроблений Міненерговугіллям України «Плану заходів щодо реформування вугільної галузі України» .Було наголошено на тому, що метою даних заходів є створення державного підприємства «Національна вугільна компанія» і передача до її складу 33 шахт, а також - допоміжних, наукових та інших підприємств. Це призведе до зміни структури та скорочення чисельності адміністративного персоналу, значної економії коштів.

З даного питання голова Укрвуглепрофспілки зазначив, що реформування необхідно проводити, але повинна бути підготовлена і подана Міненрговугіллям України на затвердження Кабінету Міністрів України , погоджена з Профспілкою «Державна цільова економічна програма реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року» з визначенням відповідних обсягів фінансування.

В обговоренні питань порядку денного взяли участь Мамченко В. М., Щербань В. П., Турчин О.П., Іванішин В. Т., Гордієнко В. І., Подгорний В. В., Агібалов О. Г., Бабіч В. М. , які висловили свою точку зору з даних питань, зупинившись при цьому на найбільш актуальних проблемах підприємств галузі.


По результатах обговорення прийнято ряд рішень. Зокрема, запропоновано.
Керівництву ЦК Профспілки звернутися до:


Голови Верховної Ради України з проханням підтримати при розгляді парламентом проекту Закону України №4744 від 01.06.2016 року «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо державної підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції в обсязі 1,0 млрд. гривень), внесеного Народним депутатом Бондарем М.Л.;


Кабінету Міністрів України з приводу необхідності більш ретельного та оперативного реагування на запити і пропозиції Профспілки, які стосуються вирішення нагальних шахтарських проблем і забезпечення сталої громадсько-соціальної ситуації в трудових колективах вугільних підприємств та відповідних регіонів.

Вимагати від Міненерговугілля України:

Вжити невідкладних заходів щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Підготувати і подати на затвердження Кабінету Міністрів України , погоджену з Профспілкою «Державну цільову економічну програму реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року» з визначенням відповідних обсягів фінансування. Складовою частиною даної програми має бути також і нова « Структура державних підприємств вугільної галузі України після реорганізації» у разі врахування внесених Профспілкою пропозицій і зауважень.

Прийнято рішення про підтримку пропозиції ФПУ щодо проведення 8 грудня 2016 року Всеукраїнської акції протесту у формі пікетування Верховної Ради України та прийняття в ній участі.

Також було прийнято ряд інших рішень, що стосуються поточної організаційної діяльності Укрвуглепрофспілки.