зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

27 Грудня 2023
КОНСУЛЬТАЦІЯ. ЩОДО ПИТАННЯ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ ПРОФСПІЛКОВЦІВ
На «профспілкову гарячу лінію» звернулися з питанням чи повинен керівник первинної профспілкової організації, який до обрання на цю виборну посаду належав до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування і звільнився, надавати відповідну для таких осіб декларацію і чи належить керівник первинної профспілкової організації до РЕР та чи підлягає фінансовому моніторингу.

Відповідно до ч. 2 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII, колишні посадовці зобов'язані подати декларацію типу “після звільнення” за минулий рік, у період з 1 січня до 31 березня включно, наступного року після того, як припинили займати посаду, яка передбачає обов'язок декларування.

Таким чином, у випадку нещодавнього звільнення, наприклад у 2023 році, декларацію за минулий рік, у період з 1 січня до 31 березня включно, наступного року після того, як припинили займати посаду, подавати необхідно.

Звертаємо увагу, за більш детальними роз’ясненнями необхідно звертатися до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Щодо РЕР.

Відповідно до пункту 37 ч.1 статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 6 грудня 2019 року № 361-IX, визначений вичерпний перелік осіб, які належіть до національних публічних діячів (політично значущі особи (Politically Exposed Persons, РЕР)).

Зазначений закон передбачає фінмоніторинг щодо національних публічних діячів та прирівняних до них осіб - членів їх сімей та осіб, пов'язаних з національними публічними діячами.

Процедури фінмоніторингу регулюються постановою НБУ № 65 «Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу».

Банки розробляють внутрішні процедури з метою виявлення факту належності потенційного клієнта та клієнта, з яким підтримуються ділові відносини, до категорії PEP.

Керівництво неприбуткових організацій (у тому числі і профспілкові організації) до національних публічних діячів не належить і відповідно не підлягає фінансованому моніторингу.

Transparency International Україна було наведено приклади країн, де відсутні норми, що передбачають, що керівний склад неприбуткових організацій повинен оприлюднювати свої доходи, а саме:

– у Латвії немає вимог до керівників неурядових організацій подавати електронну декларацію за винятком дуже рідких випадків. Наприклад, коли громадський діяч є учасником офіційного урядового комітету, що ухвалює обов’язкові до виконання рішення;

– у Португалії немає вимог щодо будь-якого спеціального розкриття активів неурядових громадських організацій. Там, як донедавна було і в Україні, запроваджені тільки податкові декларації або аудит;

– у Румунії представникам будь-яких НУО також не потрібно представляти подібні декларації.

Винятком є керівництво національних профспілок, а також представники громадянського суспільства, які входять до складу дорадчих чи контролюючих державні інституції органів. Ця норма стосується всіх громадських об’єднань, а не лише антикорупційних.

– у США держава вимагає тільки розкриття зарплат керівників і ключових робітників неурядових організацій.

Інформація підготовлена за використанням інформації https://ck.tax.gov.ua/diialnist/zapobigannya-proyavam-koruptsii-/informatsiyni-materiali/print-564177.html

https://ti-ukraine.org/blogs/yak-vlada-zbrekhala-pro-zakordonnyi-peredovyi-dosvid-deklaruvannia-aktyvistiv/

https://forbes.ua/money/tsina-roboti-na-derzhavu-dovichniy-status-politichno-znachushchoi-osobi-abo-pep-yak-tse-vplivae-na-zhittya-koruptsioneriv-ta-derzhfunktsioneriv-z-biznesu-velikiy-gayd-vid-forbes-18102023-16740#five

https://biz.ligazakon.net/news/222939_khto-pdpada-pd-kategoryu-pep-ta-yak-zmnitsya-fnmontoring-takikh-osb)


За матеріалами Департаменту правового захисту апарату ФПУ
Правовая защита | Направления деятельности | главная