зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

18 Квітня 2019
Міжнародній організації праці виповнюється 100 років
Міжнародна організація праці (МОП) одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій, була заснована у 1919 році згідно з Версальським мирним договором і в 2019 відзначає 100 років від дня заснування.


За 100 років свого існування Міжнародна організація праці прийняла 188 Конвенцій, у яких викладені міжнародні трудові стандарти, що стосуються таких важливих питань, як робочий час, охорона праці, політика зайнятості та умови праці окремих категорій трудящих.

Україна є членом МОП з 1954 року (як частина колишнього Радянського Союзу), а з 1991 року – як незалежна держава. Україна ратифікувала 71 Конвенцію МОП, зокрема вісім фундаментальних і чотири пріоритетні Конвенції.

Основними стратегічними цілями МОП є сприяння реалізації основоположних принципів та прав у сфері праці, створення більш широких можливостей для жінок та чоловіків з метою забезпечення гідної зайнятості та отримання належної заробітної плати, підвищення ефективності соціального захисту для всіх верств населення.

Упродовж ювілейного року МОП в усьому світі пройдуть численні пам’ятні заходи, покликані привернути увагу до досягнень організації та тієї ролі, яку вона відіграє в житті кожної людини.

З цієї ж нагоди 11 квітня відбувся 24-годинний «Всесвітній онлайн-тур». У 24 країнах чотирьох континентів, від Суви (Фіджі) до Ліми (Перу), пройшли національні заходи, присвячені діяльності МОП. Україна теж долучилася до святкового марафону. Його організаторами стали Маркус Пілгрім – директор Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи, а також Сергій Савчук – Національний координатор МОП в Україні.

Голова Держпраці Роман Чернега у своєму вітальному слові подякував за співпрацю та зазначив: «Підтримка МОП є ключовою у приведенні українського законодавства в галузі безпеки та гігієни праці у відповідність до стандартів ЄС та конвенцій МОП через надання юридичних консультацій та практичних тренінгів з безпеки та гігієни праці. Завдяки МОП ми змогли побачити міжнародний досвід в створенні превентивної системи управління охороною праці за допомогою системи оцінки управління ризиками, системи так званого попереджувального підходу, а не реагування на випадки, які вже сталися. Ми побачили, як цей підхід працює в інших країнах. Звичайно, Україна ще далека від результатів, досягнутих, наприклад, Канадою або Фінляндією, але якщо інші країни пройшли цей шлях і досягли успіху, ми теж його досягнемо».


В ході проведення онлайн-туру заступник директора з охорони праці шахти «Степова»ДП « Львіввугілля» Тарас Десятник розповів про позитивний досвід взаємодії з МОП, адже шахта «Степова» є пілотним підприємством в ДП «Львіввугілля» в рамках проекту МОП з безпеки та гігієни праці. За допомогою даного проекту і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, на шахті вводять нову систему управління безпекою та гігієною праці на основі оцінки ризику та його управління.

«Шахта «Степова» на самому початку цього шляху, це є нововведенням для нас, і саме тому підтримка та поради з боку МОП є для нас актуальними і важливими, – зазначив Тарас Десятник.

Слід зазначити, що протягом 2019 року пілотний проект, який в 2018 році був втілений на «Степовій», планується впроваджувати на всіх шахтах ДП «Львіввугілля».
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная