Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

8 Лютого 2022

ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» ПРИКЛАДАЄ МАКСИМУМ ЗУСИЛЬ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕС ВУГІЛЛЯМ

З метою забезпечення стабільної роботи енергосистеми України в умовах блокування поставок вугілля з Казахстану ПАТ «Центренерго» докладає значних зусиль, спрямованих на диверсифікацію джерел постачання вугільної продукції. За останні 10 днів обсяг складів ТЕС Компанії виріс на 43%.

Обсяг законтрактованого імпортного вугілля на лютий-березень поточного року складає 677 тис тонн. Вже у лютому Компанія очікує чотири судна загальним обсягом 452 тис тонн вугілля походженням з Австралії, Колумбії та ПАР.

Нагадаємо, протягом січня ПАТ «Центренерго» поставила на ТЕС близько 80 тис тонн імпортного вугілля австралійського походження. За листопад-грудень 2021 року компанія отримала морським шляхом близько 300 тис. тонн імпортного енергетичного вугілля в рамках укладених контрактів з міжнародними трейдерами.

Втім, протягом ОЗП 2021-2022 років господарська діяльність Товариства супроводжується гострим дефіцитом коштів, пов’язаним з необхідністю закупівлі значних обсягів імпортованого вугілля, високими закупівельними цінами на вугільну продукцію та природний газ.

За цих умов економічно обґрунтована ціна на ринку електроенергії є критично важливим фактором забезпечення стабільної господарської діяльності Компанії.

Однак, у розпал осінньо-зимового періоду з кінця січня 2022 року спостерігається суттєве падіння ціни на всіх сегментах ринку електричної енергії, а насамперед на ринку «на добу наперед» (РДН), який є ціновим індикативом для інших сегментів ринку.

З метою стабілізації ситуації НКРЕКУ розпочала низку засідань та постановою № 237 від 04.02.2022 ввела ряд регуляторних заходів, спрямованих на відновлення балансу на сегментах ринку електроенергії. Однак, станом на 07.02.2022 ціни на ринку залишаються критично низькими.

ПАТ «Центренерго» розраховує, що заходи, які вживаються регулятором, призведуть до усунення негативних явищ на ринку електроенергії, стабілізують ціноутворення, що створить передумови для своєчасних розрахунків за поставлене вугілля вітчизняного та імпортного походження.

Источник: Центренерго (http://www.centrenergo.com/post/pat-tsentrenergo-prikladae-maksimum-zusil-dlya-zabezpechennya-tes-vugillyam/)


© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net