Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

9 Листопада 2021

Вугілля для "Центренерго" з Казахстану буде йти через Білорусь

ПАТ "Центренерго" планує закупити 2,2 млн тонн імпортного вугілля з різних джерел для проходження опалювального сезону.

ПАТ "Центренерго" отримує вугілля з Казахстану залізницею через Білорусь. Про це пише LIGA.net з посиланням на голову наглядової ради "Центренерго" Дениса Кудіна.

За його словами, 1,5 млн тонн вугілля для проходження зими компанія буде поступово отримувати залізницею з Польщі, Казахстану та Білорусі. Решта поставок буде надходити морем.

215 тис. тонн надійде до кінця листопада, в тому числі – вугілля американського походження. Не менше 235 тис. тонн має припливти морем в грудні, 250 тис. тонн – в січні. Цих поставок має вистачити на опалювальний сезон, запевняє Кудін.

Оскільки Росія наклала санкції на "Центренерго", вугілля з Казахстану купується через Білорусь.

Що стосується вугілля власного видобутку - у цьому році державні шахти недовидобули 700 тис. тонн вугілля із запланованих 5,4 млн тонн. Це - 15% річної потреби "Центренерго", відзначає Кудін.

Попри це, в "Центренерго" не розглядають переведення енергоблоків на газ. Блакитне паливо буде резервним варіантом.

"У нас підписані договори з НАК "Нафтогаз України". Але ми не купуємо газ як основне паливо, тому що зараз використовуємо тільки вугілля. Разом із цим, як страховка такий варіант є", – заявив голова наглядової ради "Центренерго".

ПАТ "Центренерго" – державна енергетична компанія, яка займається виробництвом та постачанням електроенергії. Частка компанії в загальному обсязі електроенергії, що виробляється в Україні, становить 8%. До складу компанії входять три теплові електростанції – Вуглегірська, Зміївська та Трипільська. Центренерго завершило 2020 рік із прибутком розміром 50 млн грн проти 2 млрд грн збитку за 2019 рік. За словами Кудіна, економічний стан компанії підривають рекордні борги у 1,8 млрд грн з боку ПрАТ "Укренерго".

Нагадаємо, Російська Федерація заблокувала поставки енергетичного вугілля через Казахстан.

Источник: Українська енергетика (https://ua-energy.org/uk/posts/vuhillia-dlia-tsentrenerho-z-kazakhstanu-nadkhodytyme-cherez-bilorus)


© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net