Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

3 Листопада 2021

"Центренерго" планує отримати в листопаді близько 450 тисяч тонн вугілля

ПАТ "Центренерго" протягом листопада 2021 року очікує близько 450 тис. тонн вугілля, половину з якого складе імпортований ресурс.

Про це повідомив перший заступник голови Фонду держмайна України, голова наглядової ради "Центренерго" Денис Кудін, передає Інтерфакс-Україна.

"У листопаді ми чекаємо на 220 тис. тонн - це держшахти - і ще 220-230 тис. тонн - імпорт. З нього 130 тис. тонн повинні прибути морським транспортом, 100 тис. тонн - залізничним транспортом. Того, що можна привезти залізничним транспортом, недостатньо, тому ми зараз контрактуємо обсяги морським транспортом. З Європи, з Латинської Америки", - сказав Кудін.

Він уточнив, що дирекція ПАТ уже фіналізує підписання контракту на постачання в листопаді ще однієї корабельної партії в 65 тис. тонн вугілля до раніше підписаного контракту на такий самий обсяг, щоб у результаті вийти на 130 тис. тонн.

Крім цього, постачання морем очікуються і в грудні, додав голова наглядової ради компанії.

"Також розглядали вугілля з Південно-Африканської республіки, але поки що там контракти не підписані", - додав він.

Інші напрямки, з яких здійснюється імпорт, - це Польща та Казахстан.

"Причому й ціна адекватна, і якість хороша. Але зараз Польща повідомила, що її держшахтам заборонили вивозити вугілля на експорт. Залишається лише приватний видобуток. Нічого страшного, але це вносить корективи до нашої роботи. Ми будемо розраховувати лише на відвантаження приватних виробників", - описав ситуацію Кудін.

Водночас, за його словами, компанії також вдається вирішувати проблемні питання, пов'язані з російськими санкціями щодо неї, в результаті могли бути утруднені поставки з Казахстану.

"По Казахстану ситуація рівна. Ми працюємо безпосередньо з видобувними компаніями та їх офіційними логістами. Вугілля їде. Їде ритмічно й добре, незважаючи на ту торговельну та економічну війну, яка веде з нами Росія. Казахстан відправляє його на адресу Білорусі, потім воно заходить до нас. Білорусь стала дуже важливим логістичним центром", - пояснив Кудін.

При цьому він наголосив, що основною причиною дефіциту вугілля на "Центренерго" є недопостачання з боку державних шахт.

"Держшахти не впоралися з обсягами видобутку. Причини різні. Це недофінансування капітальних інвестицій, проблеми з ритмічністю відвантажень, з організацією роботи та людей. Але факт залишається фактом: вони не видобули 1 млн тонн рядового вугілля. Так от: 1 млн тонн недобутого рядового вугілля - це приблизно 700 тис. тонн вугільного концентрату, який до нас не доїхав. І це рівно той обсяг, якого нам не вистачало на кінець жовтня, щоб виконати нормативний запас, встановлений Міненерго", - зазначив Кудін.

Водночас він заявив, що "Центренерго" боргів перед держшахтами за поставлене вугілля не має.

Як повідомлялося, запаси вугілля на складах теплових електростанцій генкомпаній (ДК ТЕС) України за останній тиждень станом на 2 листопада знизилися на 7,1%, або на 41 тис. тонн. За даними Міністерства енергетики, якщо на ранок 26 жовтня 2021 року запаси на складах становили 578,9 тис. тонн, то до 2 листопада вони знизилися до 537,9 тис. тонн. При цьому майже за місяць - з 4 жовтня до 2 листопада – запаси на складах ЦК ТЕС скоротилися на 24,6% або на 175,1 тис. тонн.

Раніше повідомлялося, що ПАТ "Центренерго" готове працювати в нинішньому осінньо-зимовому періоді з використанням газу, ціни на який знаходяться на рекордних рівнях, у разі нестачі вугілля.

Наразі більшість енергоблоків ТЕС "Центренерго" не працюють через відсутність вугілля. Водночас компанія стикається з проблемами при закупівлі вугілля, враховуючи його дефіцит на світових ринках.

Источник: БізнесЦензор (https://biz.censor.net/news/3297464/tsentrenergo_planuye_otrymaty_v_lystopadi_blyzko_450_tysyach_tonn_vugillya)


© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net