Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

17 Червня 2021

Україна поки не може відмовитися від вугільної генерації - Немчинов

Щоб розв'язати зелено-вугільний парадокс, потрібно шукати фінансування під нову генерацію або ж проводити модернізацію теплової енергетики

Україна на даному етапі не може відмовитися від вугільної генерації, тож має йти шляхом екологічної модернізації блоків. Про це під час Decarbonisation Talks, vol.1: Інвестиції та технології, що замінять вугільну генерацію сказав заступник міністра енергетики Максим Немчинов, повідомляє "Українська енергетика".

"Наскільки довго з нами залишиться зелено-вугільний парадокс, залежить від того, як працюватиме ринок електроенергії, чи будуть умови для інвестування у нову генерацію, нові технології. Чи запропонує держава механізм, щоб фінансувати нову генерацію, яка зможе замістити вугільну генерацію. На сьогодні це - під питанням. Виконання наших зобов'язань Нацплану скорочення викидів також достатньо складно виглядає", - сказав заступник міністра.

За його словами, Нацплан зі скорочення викидів можна провести двома шляхами: провести екологічну модернізацію і забезпечити роботу блоків вугільної генерації у екологічно чистий спосіб або ж вивести ці блоки із експлуатації взагалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль: пілотні проекти з трансформації вугільних міст стартують цьогоріч

"Другий варіант для нас є неприйнятним, оскільки тоді у нас виникне великий енергодефіцит і загроза стабільності роботи енергетичної системи. Системний оператор буде вимушений просто обмежувати споживачів, щоб не допустити аварійних ситуацій", - додав Немчинов.

Він наголосив, що уся робота енергетичної галузі повинна будуватися на засадах енергетичної безпеки.

"Підходити до трансформації енергосистеми, не враховуючи ризики щодо втрати енергетичної безпеки, не можна. Вугільна галузь на сьогодні вже неефективна і такою вона є давно. Розраховувати у майбутньому на її подальшу збалансовану роботу ми не можемо. Але хочу зазначити, що дуже швидко відмовитися від неї не вийде. Ми розуміємо, що певний час вугільна генерація у нас ще зберігатиметься", - прокоментував заступник міністра.

Немчинов вказав, що на сьогодні у якості альтернативи вугільній генерації пропонуються газові блоки, а також використання водню. Однак використання газу може негативно вплинути на енергетичну безпеку України, а водень ще не є конкурентною технологією на сьогоднішній день.

"Власного видобутку газу нам не вистачить для такої генерації, ми будемо залежати від імпорту. Але враховуючи ситуацію з транзитом газу, ми розуміємо, що може з'явитися навіть дефіцит газу", - застерігає він.

Нагадаємо, зелено-вугільний парадокс - ситуація, за якої заради збільшення виробництва ВДЕ доводиться збільшувати виробництво електроенергії тепловими станціями, оскільки "зелені" потужності не є гнучкими, а вугільна генерація має можливості для маневрування.

Источник: Українська енергетика (https://ua-energy.org/uk/posts/ukraina-poky-ne-mozhe-vidmovytysia-vid-vuhilnoi-heneratsii-nemchynov)


© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net