Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

23 Квітня 2021

Дефіцит коштів у вугільному секторі складе рекордні 7,3 млрд грн - прогноз

Для виходу із ситуації необхідо навести лад з реалізацією вугілля державними шахтами, запровадивши прозору біржову торгівлю, й припинити приховані дотації "Центренерго"

Міністерство енергетики змушує державні шахти продавати вугілля на 500 грн/т дешевше ринкового рівня, що призведе до кінця поточного року до збільшення бюджетних дотацій на підтримку вугільної галузі до рекордних 7,3 млрд грн. Такий прогноз висловив економіст Борис Кушнірук.

"Державні шахти за рекомендацією Міністерства енергетики наразі продають вугілля по 1650 грн/т. Тобто, на 450-500 грн/т нижче ринкового рівня. Фактично дотаційні державні шахти сьогодні, з подачі Міненерго, самі дотують конкретного виробника електроенергії на 2,3 млрд грн щороку. Левову частку цих коштів отримало, окутане корупційними схемами імені Коломойського, ПАТ "Центренерго". Його ТЕС отримують 80% всього державного вугілля – це близько 3,7 млн т. Ще 0,3 млн т. – державна Калуська ТЕЦ і 0,7 млн т. – інші споживачі", - зазначив Кушнірук.

Як вважає економіст, фінансовий дефіцит державного вугільного сектору на кінець року складе рекордних 7,3 млрд гривень. Водночас в бюджеті передбачені дотації лише 2,5 млрд грн.

"Арифметика очевидна. Видобуток товарного вугілля на державних шахтах в 2021 році очікується на рівні 4,7 млн т. Середня прогнозна собівартість тони товарного вугілля на держшахтах складає 3199 грн. У бюджеті на компенсацію собівартості закладено 2,5 млрд грн — тобто 534 грн за тонну буде компенсовано з державного бюджету. Відповідно для покриття своєї собівартості державні шахти повинні продавати вугілля мінімум по 2531 грн/тонну. Наразі, ринкова ціна на вугілля дорівнює 2100 грн/т. Відповідно до даних товарної біржі Польщі TGE, у квітні 2021 року ціна польського енергетичного вугілля з урахуванням транспортування до західного кордону України складає 2 085 грн/т. Згідно з котируваннями API2 (порт Роттердам), ціна з доставкою в українські чорноморські порти складає 2 150 грн/т (5200 ккал з фрахтом та перевалкою)", - пояснив Кушнірук свою позицію.

Він також висловив думку, що фактично Міненерго свідомо руйнує цілий сектор економіки для порятунку державної компанії "Центренерго".

"У будь-якому випадку нічим хорошим ні для Міненерго, ні для "Центренерго", ні тим більше для державних шахт це не закінчиться. Такими темпами, уже влітку парламент буде змушений переглядати бюджет і збільшувати дотації для недопущення соціального бунту у шахтарських містечках. І це стосується тільки нестачі коштів на виплату зарплат, ні про який розвиток держшахт мова уже давно не йде", - зазначив експерт.

Єдиний вихід з ситуації, на його думку, – негайно навести лад з реалізацією вугілля державними шахтами й припинити приховані дотації "Центренерго".

"Не можуть державні компанії продавати вугілля комерційним структурам зі знижкою 30-40%. Треба запровадити прозору біржову торгівлю з прив’язкою до зрозумілих індикативів – будь-то індекс API2 у Роттердамі чи індекс польської біржі з врахуванням вартості доставки й перевалки. Влада два роки тому сама віддала "Центренерго" на розграбунок Коломойському, тепер ціною цілого сектору економіки, наших податків і десятка тисяч робочих місць прагне приховати наслідки катастрофи", - пояснив він свою позицію.

Источник: Українська енергетика (https://ua-energy.org/uk/posts/defitsyt-koshtiv-u-vuhilnomu-sektori-sklade-rekordni-73-mlrd-hrn-prohnoz)


© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net