Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

7 Квітня 2021

Акція протесту гірників Західного Донбасу.

Як відомо, наприкінці минулого року гірниками західного Донбасу були висунуті вимоги адміністрації ПрАТ "ДТЕК Павлоградвугілля" і бізнес-блоку ТОВ "ДТЕК Енерго" стосовно підвищення заробітної плати працівникам.

З метою врегулювання даного питання було проведено перемовини представників профспілки з адміністрацією ДТЕК Енерго. Під час перемовин було досягнуто певних домовленостей,зокрема, про підняття на 10% посадових окладів працівникам з 1 квітня 2021 року. Але враховуючи нинішню ситуацію в країні, умови стрімкого зростання вартості життя, комунальних тарифів та цін на товари першої необхідності гірників не влаштовує дане підвищення.

І тому, 6 квітня 2021 року за ініціативи Дніпропетровської територіальної організації Укрвуглепрофспілки відбулася акція протесту трудового колективу ПрАТ «Павлоградвугілля» біля адміністративної будівлі підприємства.
Учасники зібрання заявляють свою рішучу незгоду з діями керівництва ТОВ «ДТЕК Енерго» та ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», пов'язаними з недостатньою оплатою праці шахтарів, низьким відсотком підняття окладів та тарифних ставок працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля»,з невиконанням керівництвом своїх зобов'язань, передбачених Колективним договором, Галузевою угодою та діючим законодавством.




У зв’язку з цим шахтарі вимагають:

1. Забезпечити збереження вугільного виробництва та захисту трудових колективів ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» і вугільної промисловості України в умовах економічної кризи.
2.Зупинити зростання масштабів бідності серед працюючих, сприяти реформуванню системи оплати праці.
3.Повернути в дію у повному обсязі Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці», а також Списків №1 та №2 за пільговим виходом шахтарів на пенсію (Постанова Кабміну №36 від 16.01.2003 р.).
4.Забезпечити замовленнями вітчизняних енергетиків та шахтарів, заборонити імпорт електроенергії та вугілля з Росії та Білорусі.
5.Вирішити питання термінового погашення боргів за електроенергію перед ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».
6.Адміністрації ТОВ «ДТЕК Енерго» та ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля»:
-виконати ст.7, ст.8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» шляхом збільшення с 01.04.2021 року на 18,17% посадові оклади та оклади працівникам на рівень не менш росту державних соціальних стандартів (із розрахунку мінімального прожиткового мінімуму для працездатної особи 2270 гривень у місяць);
-виконати п.9.10 Колективного договору та збільшити середню оплату праці персоналу ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля до рівня збільшення в 1,9 разу по відношенню до середньої оплати праці промислового персоналу України та Дніпропетровської області;
-виконати п.3 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та підвищити тарифну сітку та схему посадових окладів шахтарям на 30%;
-забезпечити умови високопродуктивної та безпечної праці шахтарів шляхом встановлення планової чисельності технологічного ланцюжка працівників по видобутку вугілля у відповідності Галузевих норм та нормативів чисельності та трудових затрат для підприємств вугільної галузі.

Згідно прийнятого рішення зазначені вимоги шахтарів мають бути направлені Президенту України Зеленському В.О., Премр'єр-міністру України Шмигалю Д.А., Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О., Президенту компанії СКМ Ахметову Р.Л., Генеральному директору ТОВ «ДТЕК Енерго» Салєєву І.А., Генеральному директору ПрАТ ДТЕК Павлоградвугілля» Вороніну С.А.

За матеріалами Дніпропетровської територіальної організації Профспілки.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net